Rešitve za pametni dom bivanje dvignejo na povsem nov nivo

Miran Varga Miran Varga
19.04.2023 15:33

Damjana Pirnar, soustanoviteljica novomeškega podjetja Go4Panda, ki razvija in vgrajuje rešitve za pametni dom, je z nami poklepetala o udobju in razvajanju s pomočjo vseprisotne tehnologije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv

Začniva na začetku. Kaj sploh je pametni dom – kako bi ga pojasnili laiku?

Pametni dom si marsikdo predstavlja kot nekaj zapletenega in nedojemljivega, pogosto kot kup dragih naprav in nerazumljivih sistemov, a temu seveda ni tako. Tehnologija pametnega doma omogoča veliko stvari, saj lahko skrbi za večje udobje, ugodje, varnost, varčnost, energetsko učinkovitost, zasebnost itd., skratka za bistveno boljšo uporabniško izkušnjo. Za pametni dom po meri uporabnika se zdi, kot da bi mu bral misli – tako glede osvetlitve, temperature, glasbe itd. Pametni dom tako sčasoma postane naš nevidni pomočnik in varnostnik hkrati. Ugasne luči, ko se nam ne da vstati s sedežne, konec tedna ve, da se zbujamo pozneje in zato malo dlje zadrži sončne žarke zunaj spalnice, pozvoni na naš telefon, ko je nekdo pred vrati, izklopi zalivanje vrta, kadar vremenska napoved kaže dež in obenem skrbi, da nas ob prihodu domov ne preseneti uničen parket ali namočeno pohištvo zaradi slabo pritrjene pipe. Pametne rešitve ti enostavno zlezejo pod kožo, saj si po nekajtedenski uporabi sploh več ne predstavljaš življenja brez udobja, ki ga današnja tehnologija ponuja.

Toda še vedno se marsikdo sprašuje, zakaj imeti pametni dom. Kako odgovorite skeptikom?

Pametne rešitve so vse okoli nas, vsi že uporabljamo pametne telefone in na njih aplikacije, ki nam omogočajo boljše, varnejše in bolj aktivno življenje. S pomočjo tehnologije smo danes lahko nenehno povezani z družino, prijatelji in službo. Zakaj ne bi imeli v dlani tudi svoj dom? Rešitve za pametni dom so cenovno vedno bolj dostopne in predvsem koristne, saj lahko kar z dopusta govorimo s poštarjem, mu odklenemo vrata garaže, da odloži paket, ga pri tem spremljamo prek video kamere in po opravljenem oddaljenem prevzemu pošiljke, kar s plaže, za njim zaklenemo vrata. Tudi ko se poleti ali pozimi pozneje vračamo z dela kot običajno, lahko izklopimo urnik opravil in med potjo vklopimo klimo oziroma ogrevanje, da po nepotrebnem ne porabljamo energije. Prednosti je resnično ogromno. Predvsem pa je najboljši argument ta, da je še vsakdo, ki si je omislil pametni dom, tega tudi ohranil.

Kaj v praksi naredi pametni dom?

Predvsem integracija različnih sistemov in tehnologij v celovito, povezano in v dlani dostopno celoto. Pa seveda avtomatizacija opravil, za katero se uporabniku zdi, kot da bi mu brala misli. V ekosistem pametnega doma je mogoče vključiti praktično vse, kar si zamislite: svetila, senčila, ogrevanje in hlajenje, video domofon, kamere, alarm, hišni kino, zalivalni sistem, robotski sesalnik, vrtno kosilnico, sončno elektrarno, polnilnico za električna vozila, najrazličnejše senzorje, stikala, ključavnice, motorčke itd. Vsak dan se na tržišču pojavljajo novi senzorji, moduli in drugi pametni elementi, ki povečujejo udobje bivanja, rešujejo varnostne izzive ali vplivajo na energetsko varčnost.

Arhiv

Vi že uporabljate pametni dom? Nam lahko orišete njegovo delovanje?

Lahko poskusim. Takole nekako je videti dan v pametnem domu: pol ure po sončnem vzhodu za dobro jutro sistem dvigne senčila v spalnici, vklopi umirjeno glasbo in zažene obtočno črpalko, da nas pod tušem pričaka topla voda. Ker otroci navadno vstajajo kasneje, se senčila v otroških sobah dvignejo šele uro po sončnem vzhodu, obenem se v sobah prižgejo svetila, a le na 50-odstotni svetilnosti. Ko odhajamo od doma, z enim klikom na telefonu ali na stenskem stikalu vklopimo alarm, še pred tem nas pametni dom opozori, da je strešno okno ostalo odprto. Ko ga zapremo, lahko vklopimo alarm. Ugasnejo se vsa svetila. Pametni dom v času odsotnosti poskrbi, da se hiša ne pregreje nad 23°C in zažene robotski sesalnik. Okoli desete dopoldne začne z delom robotska kosilnica. Pred prihodom domov, klimatska naprava ohladi ali ogreje dom na želenih 22 °C, vklopi se bazenska obtočna črpalka, odpre se tenda na terasi. Med potjo domov brez skrbi vklopimo pečico, saj je nad njo nameščen senzor dima. Ko pametna ključavnica zazna naš prihod domov, samodejno odklene vrata. Ob sončnem zahodu se senčila samodejno spustijo, zloži se tenda na terasi. Ko odhajamo spat, se samodejno vklopi alarm v pritličnih prostorih, z izjemo senzorjev gibanja, da ne bi kdo nehote sprožil alarm med nočnim obiskom kuhinje.

Tokratna priloga H.I.M. obravnava premijske, nadstandardne rešitve. Kakšen je v vaših očeh premijski pametni dom? S čim razvaja prebivalce?

Premijsko za nas pomeni, da smo v sistem vključili vse naprave: vsa svetila, vtičnice, vse naprave so tudi povezane, ustvarjena so logična sosledja dogodkov, ki sledijo načinu bivanja. V pametni dom so integrirani tudi sončna elektrarna, polnilnica za e-vozilo in hranilnik energije (baterija). Potem res lahko učinkovito izrabljamo zeleno energijo, s tem močno zmanjšamo ogljični odtis in pocenimo bivanje. V praksi to pomeni, da proizvedeno energijo razporejamo pametno, po prioritetah. Če je energije manj, sistem preklopi na eko način, kjer so prioritete jasne: na delovni dan ima polnjenje vozila prednost pred drugimi porabniki, tudi toplotno črpalko samodejno preklopimo na varčni način delovanja. Premijski pametni dom je torej nadgradnja rešitve, ki samodejno skrbi za več udobja in varnosti vseh družinskih članov, v celovit sistem za pametno ravnanje z energijo.

Kaj pa glasovno upravljanje – v angleško govorečih delih sveta je to velik hit. Kako je v Sloveniji?

Glasovno upravljanje je vsekakor eden adutov in pika na i v pametnem domu. Kljub temu, da večina rešitev za glasovno upravljanje (še) ne podpira slovenskega jezika, je v želja po glasovnem upravljanju pametnega doma tudi med uporabniki v Sloveniji čedalje bolj zaželena. Napravi Google Home ali Amazon Alexa sta eni boljših rešitev za pametne hiše in dejansko lahko iz naslanjača ukažete »Alexa spusti senčila« ali »Google prižgi luč v kuhinji«. Prepričana sem, da t. i. digitalni pomočniki vsekakor sodijo v vsak pametni dom.

Od kje izvirata pamet in avtonomnost teh rešitev?

Za pamet skrbi vgrajena umetna inteligenca. Ta vstopa v naše življenje hitreje, kot si predstavljamo. Vstopa tudi v naše domove. Če so še včeraj pametni domovi delovali predvsem na podlagi vnaprej pripravljenih urnikov in sosledij dogodkov (t. i. scenarijev), bo pametni dom v prihodnje opazoval naše navade in se tudi brez urnikov ter scenarijev rabe prilagodil našemu načinu življenja.

Arhiv

Kje so meje pametnega doma?

Iskreno povedano, ne vem. Jasno je, da lahko v prihodnje pričakujemo še več povezanih naprav in sistemov, ne le tistih v domu pač pa tudi izven njega. Sem pa prepričana, da se bodo kupci zagotovo v nekem trenutku naveličali številnih aplikacij za upravljanje posameznih naprav in bodo izbirali tiste, ki jih lahko povežejo v enoten sistem in do njega dostopajo z eno aplikacijo, kar je tudi smisel pametnega doma. Prvi korak k temu je zagotovo naredilo združenje Z-Wave, ki v en, za pametni dom namenski protokol komunikacije, združuje naprave različnih proizvajalcev. Naslednji korak je najavil novi protokol Matter, ki ga skupaj pripravljajo veliki igralci (Apple, Google, Samsung) in ga ni za jemati z levo roko. Zagotovo vsi, tako ponudniki, razvijalci kot tudi uporabniki, sanjamo o enotnem protokolu, kjer bi brez posrednikov med seboj delovale vse ali vsaj čim več naprav. Ena aplikacija za vse, kar priključimo, bodisi sijalke Philips Hue, svetilko iz Ikee, pečico Bosch, Fibaro modul za senčila ...

Pa gre pri postavitvi pametnega doma lahko tudi kaj narobe? Katere so najpogostejše napake in kako se jim izogniti?

Pri pametnem domu je pomembno, da tehnologijo izkoristimo v svoj prid, ne pa da se znajdemo v situaciji, ko smo v lastnem domu ujetniki tehnologije. Uporaba pametnega doma mora biti enostavna in funkcionalna. Ljudem mora življenje olajšati in ne dodatno komplicirati. »Samograditelji« pogosto storijo napake, kot so odločitev za nakup opreme, ki jo brez pomoči strokovnjaka namestijo sami. Res je, da je s tem začetna naložba nižja od profesionalnega pristopa, vendar se na dolgi rok pogosto izkaže, da rešitev ne prinaša želenih koristi, pač pa kup slabe volje. Naše priporočilo je, da se že ob projektiranju investitor pogovori s strokovnim sogovornikom. V časih, ko je brezžično že skoraj vse, močno priporočamo izbiro standardiziranih brezžičnih rešitev, ki so popolnoma neodvisne od hišnega WiFi-ja, pa tudi od oblaka, hkrati pa uporabniku omogočajo fleksibilnost pri poznejši razširitvi sistema.

Vsem svetujem, da se na lastnem pametnem domu ne učijo. Tehnologija omogoča veliko, a jo je treba pravilno in kar najbolj optimalno izkoristiti, zato to delo prepustite izkušenim strokovnjakom, ki vedo, kaj delajo. Na trgu poiščete zanesljivega ponudnika celovite rešitve, ki bo z vami od ideje do končne rešitve in vam bo tekom projektiranja in gradnje na voljo za svetovanje in bo kasneje poskrbel tudi za optimizacijo delovanja vašega domačega ekosistema.

Je odličen pametni dom tudi drag pametni dom? Se naložba v premijski pametni dom sploh povrne?

Naprednejše kot so rešitve, dražje so. A se tehnologija stalno ceni. V zadnjih letih povpraševanje po vgradnji pametnih rešitev strmo narašča, saj koristi v očeh uporabnikov močno presegajo strošek naložbe. Sicer pa si mora vsak sam pri sebi izračunati, koliko mu pomenijo npr. napredni varnostni mehanizmi, ki prepoznajo, preženejo ali zaustavijo vlomilce, ali pa glasovni asistent, ki deluje kot pomočnik pri kuhanju oziroma vseved, ki pozna tako recepte kot stanje na cesti in vremensko napoved. Večina uporabnikov pametnih domov obžaluje le to, da se ni že prej odločila za tovrstno naložbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.