SMA: Včasih so umrli pri dveh letih, danes so to otroci s povsem drugačno zgodbo

Kaja Komar
09.03.2023 09:28

Pred tremi leti je Slovenija spoznala zgodbo 19-mesečnega Krisa z redko boleznijo spinalno mišično atrofijo (SMA), ki je bil takrat dovolj mlad, da je še lahko prejel gensko nadomestno terapijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

A ker je še ni bilo v Sloveniji, je moral ponjo v ZDA. Malokdo pa ve, da je Kris že od drugega meseca starosti redno prejemal zdravilo nusinersen, ki mu je do prejema genske terapije pomagalo in je zato že lahko samostojno sedel.

Kris se zdaj lahko samostojno giblje s pomočjo invalidskega vozička, sam je in pije ter obiskuje vrtec, kar je velikanski preskok na bolje v primerjavi z nezdravljenimi bolniki v preteklosti. Slovenski bolniki s SMA imajo danes na voljo kar tri zdravila, ki lahko korenito spremenijo naravni potek bolezni nusinersen, risdiplam in onasemnogen abeparvovek.

prof. dr. Damjan Osredkar
Osebni arhiv

Kapljica krvi za zgodnje zdravljenje in normalno življenje

Zgodnje odkrivanje redkih bolezni lahko odločilno vpliva na razvoj bolezni in kakovosti življenja bolnika. Pri nekaterih boleznih je zdravljenje še uspešnejše, če se začne kmalu po rojstvu, preden se pojavijo prvi simptomi. Ena od možnosti za zgodnjo diagnozo so presejalni testi novorojenčkov in Slovenija je na tem področju med najuspešnejšimi državami v Evropi.

»Za 19 presnovnih obolenj uspešno presejamo že vrsto let. Zdaj bomo programu dodali še štiri genetske bolezni, za katere imamo ustrezna uspešna zdravljenja, in ena izmed teh je spinalna mišična atrofija,« o novih presejalnih programih razlaga izr. prof. dr. Damjan Osredkar, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Projekt je že odobrilo ministrstvo za zdravje in v kratkem bodo iz kapljice krvi poleg že uveljavljenih presejalnih testov opravili še genetske teste. »Torej pot od pacienta do laboratorija že obstaja, težave nam povzročata iskanje in izobraževanje kadra za analizo, nakup zahtevne tehnologije in podobno. A zdi se, da bomo lahko začeli približno do poletja 2023.« Odvzem vzorcev poteka v porodnišnicah, testiranje pa se opravi iz posušene kapljice krvi na posebnem filtrirnem papirju na kartici za presejanje novorojencev, ki je opremljena s črtno kodo.

doctor takes a blood test in newborns. Extract from the hospital
Shutterstock

SMA potrjena – kako naprej?

Bolezen, ki prizadene približno enega na deset tisoč ljudi, se deduje recesivno, torej če sta mati in oče oba prenašalca gena, je možnost 25-odstotna, v redkih primerih se lahko bolezen pojavi na novo. In kakšen je postopek, če test pokaže pozitiven rezultat na SMA? »V laboratoriju bodo z dvema različnima testoma preverili, ali ima novorojenček SMA ali ne, in če bo rezultat dvakrat pozitiven, bo koordinator presejanja stopil v stik s staršema novorojenčka in ju povabil na pogovor z zdravnikom, kjer se bodo pogovorili o bolezni in o tem, ali in kako bi otroka zdravili,« o postopkih ob potrditvi SMA pri novorojencu pojasni dr. Osredkar. Na sam rezultat testiranja bodo bolniki oziroma njihovi starši čakali teden, največ 14 dni, bi pa po besedah dr. Osredkarja lahko ob pozitivnem rezultatu takoj začeli zdravljenje.

Tri nova zdravila in nov pogled na bolezen

V Sloveniji so za zdravljenje SMA na voljo tri zdravila, ki lahko občutno spremenijo potek bolezni ‒ ustavijo napredek bolezni ali ga vsaj zelo upočasnijo. »Program zdravljenja z nusinersenom smo začeli marca 2017 po protokolu sočutne rabe, kar pomeni, da smo prvega bolnika zdravili, še preden je bilo zdravilo registrirano v Evropi in Sloveniji. Z njim danes zdravimo otroke in odrasle. Bolniku zdravilo injiciramo vsake štiri mesece intratekalno, to pomeni, da se vbrizga v likvor, tekočino, ki obliva možgane in hrbtenjačo.« Da bi preverili učinkovitost zdravila, so opravili raziskavo, ki je vključevala 61 bolnikov v Sloveniji in na Češkem, starih od dveh mesecev do 19 let, s potrjeno diagnozo SMA. Rezultati so objavljeni v članku Otroci in mlajši odrasli s spinalno mišično atrofijo, zdravljeni z nusinersenom v Evropskem časopisu za pediatrično nevrologijo (European Journal of Paediatric Neurology). Ugotovili so, da zdravljenje z nusinersenom koristi vsem bolnikom, ne glede na vrsto SMA. Največji napredek je bil pri bolnikih s tipom I in večjim številom kopij gena SMN2. Zdravilo je varno, pomembnih stranskih učinkov, ki bi zahtevali prekinitev zdravljenja, ni bilo. »Pri vseh tipih bolezni se je izkazalo, da so se bolnikom v 14 mesecih raziskave izboljšale gibalne sposobnosti,« poudarja dr. Osredkar.

»Nusinersen je bil glasnik, kot lastovka, ki nakazuje, da se začenja preporod, ne le za SMA, ampak za medicino na splošno. Spreminja se obravnava bolnikov, saj namesto da bi zdravili težave bolnikov, poskušamo bolezen čim prej odkriti in zdraviti bolezen pri izvoru, s tem pa preprečimo, da bi se težave sploh pojavile, in hkrati zavremo napredovanje bolezni. In tu je ključ presejanja, ki omogoča, da pri otroku odkrijemo bolezen v presimptomatski fazi, ko ta še ni izrazito napredovala in ima bolnik možnosti, da se ob zdravljenju razvija povsem normalno.«

Za majhne otroke s SMA, stare do dveh let, je na voljo tudi genska nadomestna terapija z onasemnogen abeparvovekom, kakršno je prejel mali Kris v ZDA. »Gre za enkratno vbrizganje zdravila v bolnikovo kri, pri čemer je zdravilo sestavljeno iz spremenjenega virusa, ki prenese zdrav gen, ki je sicer pri bolnikih s SMA okvarjen, v bolnikovo telo. Virus genetski material pusti v celicah, ta pa spodbudi nastajanje beljakovine, ki bolnikom manjka.« Bolnik je tako z enim samim odmerkom načeloma ozdravljen.

Najnovejše zdravilo je risdiplam, ki se jemlje vsak dan peroralno (zdravilo se popije). Uporablja se pri odraslih, otrocih in dojenčkih, starih dva meseca in več, kmalu naj bi bil na voljo tudi za novorojenčke.

Z vsemi zdravili, ki so zdaj na voljo tudi pri nas, se je v zadnjih nekaj letih zdravljenje SMA izrazito spremenilo, kar se pozna ne le pri dolžini, temveč tudi pri kakovosti življenja oseb s SMA.

HOP na grad
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.