Tehnološke inovacije ne počivajo. To so vroče jesenske novosti v svetu tehnologije.

Miran Varga Miran Varga
21.09.2022 08:24

Čistokrvne novosti za tehnološke navdušence

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
ENABOT EBO
Ect.my

Naslednjih tehnoloških novosti vsekakor ne gre spregledati, saj orjejo ledino vsaka na svojem področju.

Naj televizor zveni bolje

Nemško podjetje Kronoton je na sejmu IFA presenetilo z novostjo na področju zvoka, ki rešuje zvočne izzive, s katerimi se srečujemo vsak dan – npr. preglasnimi oglasnimi bloki tv-programov, slabše slišanimi vokali v celovečernih filmih in »porezanimi« podrobnostmi predvajane glasbe. Vse našteto in še marsikaj drugega reši napravica, poimenovana HDSX TV Sound Optimizer, ki jo na televizor oziroma na televizor povezan zvočni(ški) sistem povežemo preko optičnega ali HDMI ARC vmesnika (na voljo sta dve različici). Seveda škatlica podpira tudi slušalke, večkanalne zvočne zapise in celo virtualni 3D-zvok (HDSX.360), tako da doživeto dostavi pristen zvok tudi v primeru igranja iger. Koliko stane to zvočno razodetje? V predprodaji 109, od oktobra dalje pa 139 evrov.

hdsx.com

Najmanjši namizni računalnik

Je kocka s stranico 7 centimetrov lahko računalnik? Če vprašate francosko podjetje Bleu Jour, bo odgovor vsekakor pritrdilen. V majhno ohišje iz aluminija so namreč inženirji uspeli stlačiti vse komponente, ki sestavljajo računalnik. Drži, ta ni pretirano zmogljiv, vsekakor pa je zmogljivosti dovolj za pisarniško delo ali domači večpredstavnostni center. V miniaturni računalnik Mini Kubb Aluminium je namreč vgrajen štirijedrni procesor Intel Celeron J4125, ki mu družbo dela 8 GB pomnilnika DDR4 in pogon SSD zmogljivosti 128 GB. Malček je presenetljivo dobro založen s priključki, saj premore po en vmesnik HDMI in USB-C ter izhod za zvok in štiri priključke USB 3.0, seveda pa se zna povezati tudi v brezžična omrežja. Najboljša lastnost? Ker je pasivno hlajen, je povsem tih!

bleujour.com

Energijska steklenica

Ko sem na berlinskem sejmišču uzrl to novotarijo, me je najprej prešinila misel, »kako to, da se ni tega že prej kdo spomnil«. O čem je govora? O preprosti steklenici, v katero lahko natočimo 420 ml tekočine in skrbimo za hidracijo. A s pomenljivim dodatkom – spodnji del (podstavek) steklenice namreč premore tudi skladišče za električno energijo, s katero lahko napolnite pametni telefon ali drugo mobilno napravo. Baterija zmogljivosti 6000 mAh je namreč sparjena z brezžičnim polnilnikom, ki je sicer med počasnejšimi (zmogljivost brezžičnega polnjenja znaša zgolj 5 W), a se seveda odkupi s praktičnostjo. S steklenico Goui Loch, ki je naprodaj v različnih barvnih kombinacijah in stane povsem sprejemljivih 35 evrov, tako s seboj nosite zalogo energije zase in za svojo mobilno napravo.

Amazon

Magična luč

Če poznate blagovno znamko XGIMI, lahko verjetno uganete, zakaj je ta stropna luč deležna pridevnika čarobna. XGIMI Magic Lamp je namreč hkrati tudi projektor. V stropno svetilko so inženirji uspeli vgraditi resnično veliko tehnologije, glavna zvezda je seveda projektor z ultrakratko projicirno razdaljo, ki lahko projicira sliko diagonale 2,5 metra (ali 100 palcev, če vam je ta mera lažje predstavljiva), našel se je celo prostor za zvočnik proizvajalca Harman Kardon. Ideja je, da je tako projektor v prostor nameščen povsem nevidno in predvsem praktično, saj je tako manj možnosti, da bi kaj zmotilo svetlobni tok (ali pa da bi otroci gledali vanj). Inženirji se pohvalijo še s tem, da leča omogoča kar 32-stopinjski premik brez izgube kakovosti. Jasno je, da tovrstna novotarija, ki za piko na i podpira tudi scenarije interneta stvari (beri: glasovno upravljanje drugih naprav v pametnem domu) ne bo poceni. Na Kitajskem stane preračunanih 1200 evrov, če in ko bo naprodaj v Evropi, pa bo verjetno še nekoliko dražja.

XGIMI

Švicarski »nož« za ustvarjalce

Da, prav s temi besedami so v podjetju Swiss Rig pospremili dodatek, poimenovan Bresson MK 093. Njegovi dve ključni funkciji sta zmožnost zajema kakovostnega zvoka in upravljanje s palico za snemanje videa. Prva vključuje kratek kondenzatorski mikrofon, vrhunski kabel, studijski priključek za slušalke in druge nepogrešljive funkcije za zajem zvoka. Del dodatka pa je še 5-osna palica za natančen nadzor povečave znotraj namenske aplikacije. Svetlo rdeče držalo ima vgrajeno tudi baterijo in, kar je pomembno, magnetno držalo varno prijema vaš iPhone. Cena in datuma prodaje še nista znana, vemo le, da je že veliko ustvarjalcev na čakalni listi.

Swiss Rig

Miniaturni digitalni družinski član

Ste se kdaj spraševali, kaj še manjka vašemu tehnološko navdahnjenemu gospodinjstvu? To je Enabot Air. Mali hišni robotek, katerega poslanstvo je nadzor vašega doma (ko ste zdoma) in igranje s kosmatimi hišnimi ljubljenčki – v ta namen ima vgrajen celo laserski kazalnik! Robotek, ki spominja na žogo premera 10 cm, je opremljen s kamero polne visoke ločljivosti, torej lahko prek nje kadarkoli pokukate v svoj dom in se pogovarjate z živalmi ali gosti. Pozna več načinov delovanja, od prostega pohajkovanja do straže (zaznavanja gibanja). Po zgledu najboljših robotskih sesalnikov se zna tudi samodejno polniti in podpira opravila po urniku (npr. kdaj naj se igra z živalmi). Pozitivno, vsaj v naših očeh, je tudi dejstvo, da ga ni izdelala ogromna tehnološka korporacija, ki cilja na naše podatke.

ect.my

Robot za izdelavo domače kozmetike

Robotov ne izdelujejo le Japonci, lotili so se jih tudi Francozi. In to na sebi lasten način. BeautyMix je gospodinjski robot, ki omogoča izdelavo lastnih kozmetičnih izdelkov. Ta vse bolj trendovska dejavnost – saj ste že slišali za domačo peko kruha, kajne – odgovarja na želje sodobnih potrošnikov, da so bolj trajnostni in več stvari postorijo sami. Zakaj torej ne bi izdelovali tudi lastnih šamponov, kremic, mila in podobnih izdelkov. V bistvu je treba sestavine le dobro premešati in segreti ali ohladiti. In prav to obvlada robot BeautyMix, je pa res, da zahteva skrbnega partnerja, saj priloženi recepti zahtevajo visoko natančnost. Za slednjo poskrbi tudi priložena zelo natančna tehtnica (do stotinke grama!). Domači kozmetični aparat pa je lahko vaš že za vsega 129 evrov.

BeautyMix

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta