Tehnološko razvajanje čutil

Miran Varga Miran Varga
19.04.2023 15:39

Televizor, zvočni sistem, domači kino, slušalke. Vse to v tehnoloških novostih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv

Vladar dnevne sobe

Televizorji so danes vladarji dnevnih sob, še posebej, če imajo kaj pokazati. V letošnjem letu se obeta nov preskok v kakovosti prikaza slike. Na police trgovin prihajajo televizorji z matrikami ločljivosti 8K (7680 × 4320 pik). V tem primeru nam sliko prikazuje kar 33 milijonov (!) drobnih slikovnih točk, kar pomeni, da je ta lahko izjemno ostra in polna najmanjših podrobnosti, odtenkov, zlasti če jo prikazuje televizor, kot je novi Samsung QE75QN900. Gre za novo generacijo matrike Neo QLED diagonale 75 palcev, ki prikazuje neverjetno realistično in živobarvno sliko. Zanjo poskrbita napredna Quantum mini LED osvetlitev in povsem nov slikovni procesor Quantum 8K, podprt z umetno inteligenco. Inteligentni procesor vseh podatkov iz vira slike ne analizira in obdela le enkrat, kot to počnejo običajni televizorji, temveč ima »vpreženih« 20 nevronskih mrež, ki podatke v viru slike sproti analizirajo in skrbijo za aktivno izboljšanje gledane vsebine. Če lahko, privoščite svojim očem najboljši vizualni spektakel.

Arhiv

Domača kinematografska izkušnja

Morda niste vedeli, a družba Hisense, ki televizorje proizvaja tudi v Velenju, je drugi največji proizvajalec televizorjev na svetu. Velike ambicije ima tudi na področju domačega kina in pred kratkim je svetu predstavila nov »laserski televizor«. Gre za laserski projektor z ultrakratko projicirno razdaljo. Posebnost naprave, poimenovane Leica Cine 1, ki so jo razvili v sodelovanju s podjetjem Leica, je kombinacija inovativnega laserja s trojnim barvnim čipom (tega je prispeval Hisense), projekcijskih leč Leica in tehnologije Leica Image Optimization (LIOTM). Rezultat sta slika izjemne kakovosti in vrhunska kinematografska izkušnja. Tudi na račun vgrajenih zmogljivih zvočnikov s tehnologijo Dolby Atmos in podporo prostorskemu zvoku, saj pravi videofili vedo, da je zvok polovica kinotečne izkušnje. Na voljo bo v dveh različicah, in sicer s platnom diagonale 80 ali 100 palcev (beri: 2 oziroma 2,5 metra).

Arhiv

Nova dimenzija sveta

Družina očal HTC Vive je bila do sedaj osredotočena predvsem na navidezno resničnost (VR), kjer je bil omenjeni proizvajalec praktično vedno korak pred tekmeci. Z novimi očali Vive XR Elite želi to prednost še povečati, saj je z implementacijo rešitev s področja obogatene resničnosti (AR) ustvaril očala za t. i. mešano resničnost (XR), ki združujejo najboljše iz obeh svetov. Že tako odličnim VR-očalom so dodali prednje kamere za prikaz zunanjega sveta. Njihova posebnost je, da so barvno in prostorsko izredno natančne – kar vidite skozi naglavna očala, natančno odraža tisto, kar bi videli brez njih. Potem pa se zabava začne – senzorji sledijo gibom rok brez namenskih krmilnikov (čeprav sta dva še vedno priložena – za nostalgike), torej lahko stvari v obogateni ali navidezni resničnosti, ki se rišeta pred našimi očmi, upravljamo samo z gibi rok. Igranje iger, v katerih liki tečejo po našem pohištvu, prekrivanje glasbenih instrumentov z navodili v realnem času (za npr. učenje igranja klavirja) in celo vrhunska delovna postaja z več virtualnimi zasloni, pri čemer lahko še vedno uporabljamo tipkovnico in miško iz resničnega sveta, so le nekateri primeri uporabe. HTC je poskrbel, da je ob splavitvi očal Vive XR Elite že takoj na voljo sto iger in aplikacij za navidezno in razširjeno resničnost.

Arhiv

Zvok, ki objame prostor

Ljudje z večjimi in bolj odprtimi bivalnimi prostori so se verjetno že soočili z izzivom, kako poskrbeti za dober zvok ob gledanju slike s televizorja ali projektorja. Zvok se namreč v velikem prostoru hitro porazgubi, če ga ravno ne opremimo z ducat zvočniki. Prav zato so zvočni mojstri podjetja Nakamichi poskrbeli za svojevrstno inovacijo. Zvočno polico, ki bo prostor napolnila z zvokom. Nakamichi Shockwafe Ultra 9.2 eARC je zaradi svoje edinstvene konfiguracije 9.2.4 idealna za »polnjenje« večjih prostorov z zvokom, čeprav jo namestimo pod televizor ali platno. Za razliko od večine zvočnih polic ima vgrajena dva nizkotonca, ki izenačujeta reprodukcijo nizkih tonov, in štiri satelitske zvočnike, ki jih lahko namestimo vodoravno ali navpično. Skupna zvočna moč dosega kar 1300W. Brezžične satelitske zvočnike lahko poljubno premikamo po prostoru in tako zapolnimo morebitne vrzeli v zvočni kulisi. Seveda ta zvočna mojstrovina podpira prav vse novodobne zvočne zapise, kot sta Dolby Digital in Dolby Atmos, vključno z vrhunskim formatom DTS:X.

Arhiv

V svojem zvočnem svetu

Čeprav niso več najnovejše, so Sonyjeve ušesne slušalke WF-1000XM4 ene najboljših brezžičnih slušalk, ki jih lahko kupite. Ponujajo odlično, toplo in podrobno kakovost zvoka ter odlično aktivno odpravljanje šumov (tehnologija ANC). V navezi z Androidnimi pametnimi telefoni lahko do obisti izkoristijo kakovost zvočnega zapisa LDAC. Impresivna je tudi avtonomija baterije, saj lahko ob vklopljenem odpravljanju šumov glasbena zabava traja do osem ur neprekinjenega poslušanja (sicer pa dvakrat dlje). Poleg tega imajo slušalke WF-1000XM4 vrhunsko, mat črno (ali svetlo sivo) zasnovo z elegantnimi poudarki v barvi rožnatega zlata. Medtem ko je večina ušesnih slušalk opremljena s silikonskimi pokrovčki, je tokrat Sony priložil konice iz pene, ki se v ušesih razširijo in odlično tesnijo ter skupaj z odpravljanjem hrupa prepričljivo utišajo zunanji svet. Pred nakupom še opomba: Sonyjevi ušesni nastavki niso najbolj udobni za vse, saj so večje velikosti, zato jih po možnosti pred nakupom preizkusite.

Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.