Trajnostni in boljši (slovenski) modni kosi

Kaja Komar
24.10.2022 12:56

Pred dobrim desetletjem je na črni petek medije preplavil oglas, v katerem je blagovna znamka Patagonia pozivala: "Ne kupujte te jakne".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benedetti Life z Ano Roš
Urška Pečnik

To ni bil oglaševalski trik, v ameriškem podjetju so le želeli potrošnike spodbuditi, naj ne kupujejo stvari, ki jih nujno ne potrebujejo.

Kakovost je trajnost

Podjetje Patagonia, ki je znano po tem, da išče bolj trajnostne rešitve, je leta 1973 ustanovil plezalec Yvon Chouinard. Že leta 1996 je prešlo na uporabo organskega bombaža, deset let pred tem, ko se v modi še nihče ni ukvarjal z ekologijo, pa so se odločili, da bodo odstotek prodaje ali deset odstotkov dobička namenili okoljskemu aktivizmu. Pol stoletja po ustanovitvi je Chouinard, milijarder z nekonvencionalnim razmišljanjem o kapitalizmu, lastništvo podjetja, ocenjeno na približno tri milijarde dolarjev, prenesel na neprofitno organizacijo, da bi podjetje ostalo čim bolj neodvisno in bi ves dobiček namenjalo boju proti podnebnim spremembam. V podjetju razumejo, kako velik ekološki problem so oblačila, ki jih ljudje vsako leto zavržejo. Verjamejo, da kakovost izdelka odloča o tem, kako dolgo ga bodo ljudje obdržali. V Patagonii poudarjajo, da se je zaradi oglaševanja beseda »kakovost« preveč popularizirala, zato imajo posebna merila, ki odločajo, kdaj je izdelek kakovosten. Če je funkcionalen, ustrezen, večnamenski, trpežen, se ga da popraviti, je primeren za različne vremenske pogoje, se ga enostavno očisti, ni škodljiv za okolje in ima neko estetsko vrednost. Zato Patagonia uporablja vedno več novih materialov, ki so manj škodljivi za okolje, a zelo trpežni. Preden v podjetju nov izdelek predstavijo, oblačilo večkrat testirajo na terenu in preverijo, če zadošča vsem kriterijem kakovosti.

Modra jakna
Patagonia

Boljše in za dlje časa

Mila Vert
Arhiv blagovne znamke

A to, da vsako leto odvržemo skoraj 100 milijonov ton tekstila, ni edini problem. Če k temu prištejemo še postopke barvanja, čiščenja in obdelave tekstila, pa deset odstotkov emisij toplogrednih plinov zaradi transporta še preden oblačilo sploh pristane v smeteh, lahko potrdimo, da je moda ena največjih onesnaževalk našega planeta. Trajnostna je lahko le kot popolno nasprotje hitri modi. Kadar so oblačila izdelana, da »trajajo« in jih lahko uporabljamo dlje časa. Trajnostni kosi so izdelani iz materialov in surovin, ki so bolj kakovostni, hkrati pa ne škodujejo okolju. Manj ogljičnega odtisa lahko ustvari že odsotnost prevoza, zato trajnostna moda podpira lokalno proizvodnjo in domače modne oblikovalce. Tudi če znamke, kot so H&M, Zara in Primark, obljubljajo bolj trajnostna oblačila, je to po mnenju strokovnjakov težko uresničljivo. Gre sicer za pomemben premik v miselnosti, ugotavlja Kenneth P. Pucker v priznani ameriški reviji Harvard Business Review, a največji dobiček podjetij bodo še vedno ustvarjali njihovi izdelki iz cenejših in slabših materialov, poceni delovna sila in hiperprodukcija.

Zelena moda iz Slovenije

Thing I miss
Mario Zupanov

V svetu mode so že več kot desetletje znana imena trajnostne mode, kot so Stella McCartney, Eileen Fisher, Mara Hoffman in drugi. Tudi slovenski oblikovalci se vedno bolj zavedajo, kako pomemben je njihov vpliv na okolje. Večina pozna večkrat nagrajeno oblikovalko Matejo Benedetti, ki ustvarja luksuzne kose znamke Benedetti Life. Ima certifikat organizacije PETA, ki ščiti živali, prav tako imajo oblačila certifikate, da ne onesnažujejo vode in prsti ter so biorazgradljiva. Njeno čudovito obleko iz trajnostne svile, narejene iz lesne kaše, je na letošnjo podelitev Oskarjev oblekla igralka Maggie Baird, mama pevke Billie Eilish. Njeni filozofiji skuša slediti več domačih oblikovalcev. Tina Logar Bauchmüller v svojih kolekcijah znamke Mila.Vert uporablja ekološki bombaž, konopljo ali lan. Tudi njeni kosi imajo certifikat PETA. Iz preverjenih, okolju, živalim in ljudem prijaznih materialov šiva še Tina Princ, ki s cikličnim dizajnom oblačil znamke Things I miss utrjuje načelo, da oblikovani kosi nimajo omejene življenjske dobe in se jih lahko neštetokrat predela. Vita Ivičič, diplomantka londonske univerze Central Saint Martins, raziskuje moderne produkcijske tehnike tradicionalnih materialov, posebno domačega belokranjskega lana. Med kopalno modo prav tako najdemo trajnostne izbire. Modne kopalke znamke Swimsor, ki jo vodi Barbara Sorčič, so izdelane iz tehnološko naprednega in recikliranega materiala Econyl, ki je izredno trpežen, zato ga za svoja oblačila uporablja tudi ameriška Patagonia.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta