Umetniški izdelki za tople napitke

Kaja Komar
14.12.2022 12:36

V mrzlih zimskih mesecih dan ne moremo začeti brez skodelice kave, čaja ali kakava. Pravi užitek je, če nekaj posebnega ni le napitek, ampak tudi skodelica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Narodni galeriji med prodajnimi predmeti najdete repliko skodelice na sliki Kofetarica Ivane Kobilice.
Arhiv oblikovalcev

Nekateri imajo raje tiste s hudomušnimi ali navdihujočimi napisi, drugi s fotografijami slavnih, otroci pa takšne, ki se svetijo v temi ali se motiv pokaže šele, ko vanjo natočijo toplo pijačo. A najbolj edinstvene so tiste, ki jih lastnoročno ustvarijo uveljavljeni ali obetajoči oblikovalci.

Kolekcijo Shine Tableware oblikovalke Nike Zupanc sestavlja set za kavo in čaj, oblikovanih za japonsko dizajnersko trgovino Franc­­franc.
Arhiv oblikovalcev

Dišeči napitek, ki ti da moč

Le kdo ne pozna slike Kofetarica, ki jo je naša najuspešnejša slikarka Ivana Kobilica naslikala leta 1888 v Münchnu. Pred leti je Narodna galerija, ki ima sliko v stalni zbirki, predstavila še oblikovalski izdelek Kofetarica – repliko skodelice, iz katere nasmejana portretiranka sreba kavo. Pravijo, da smo Slovenci kavarniško kulturo prevzeli iz Avstrije, kavo dobili iz Italije, »kofetkanje« pa iz Bosne. Kava poživlja, spodbuja in daje moč. Skladatelj Johann Sebastian Bach je bil s kavo tako obseden, da ji je posvetil Kantato o kavi. Francoski pisatelj in filozof Voltaire naj bi spil 40 do 50 skodelic kave vsak dan, ameriški predsednik Teodore Roosevelt pa več kot tri litre dneno. Obdukcija je potrdila, da je Napoleon Bonaparte še na smrtni postelji prosil za kavo. »Raje trpim, toda ob kavi, kot da ne čutim ničesar,« so njegove slavne besede. Skodelica kave je skorajda obvezna na filmskem platnu. Najprej je bila Audrey Hepburn v črni obleki, s pecivom in kavo v roki v filmu Zajtrk pri Tiffanyju. Potem se je zgodil filmski pogovor ob kavi dveh velikanov filma Ala Pacina in Roberta De Nira v Vročini. Marsikdo še ni pozabil Šunda z modro skodelico v rokah Johna Travolte, in rumeno, iz katere je kavo pil Samuel L. Jackson. Režiser Jim Jarmusch je kar cel film (Kava in cigarete) posvetil skodelicam kave in druženju ob njih. 

Skodelica Barbara, ki jo je ustvaril oblikovalec in umetnik Oskar Kogoj, simbolizira duhovnost in lepoto Barbare Celjske, ki se je poročila s cesarjem Sigismundom Luksemburškim. Ročaj skodelice je v obliki antičnega svetega prijema, saj se palec in kazalec združita v sveti krog (mudre).
Arhiv oblikovalcev

Kraljica Viktorija in čaj v skodelicah iz finega porcelana

Podobno kot za kavo velja tudi za čaj – srebanje zeliščnega napitka iz umetniške skodelice je posebni užitek. Že pred dvema tisočletjema so čaj kuhali na Kitajskem in v Indiji, v 8. stoletju je prišel na Japonsko, šele tisoč let pozneje pa začel osvajati Evropo. Nad njim je bila navdušena britanska kraljica Viktorija, ki je »kriva« za priljubljeno popoldansko pitje čaja pri Britancih. Vsak dan, nekje okoli 17. ure, si je privoščila čaj v skodelici iz finega porcelana. Bil je obvezen na njenih vrtnih zabavah in ker vroče skodelice še niso imele ročajev, so začeli pod skodelico podstavljati manjši krožnik. Nekateri trdijo, da so bile viktorijanske popoldanske čajanke pravzaprav prvi feministični sestanki, ko imele ženske čas za klepet v zavetju doma, medtem ko so moški pili kavo v lokalih. A tudi moški so radi pili čaj. Fizik in matematik Albert Einstein je oboževal čaj in celo razložil paradoks čajnih listov, ki se pri mešanju premaknejo na sredino in na dno skodelice, ne pa ob njen rob. »Moram piti veliko čaja, sicer ne morem delati. Čaj sprosti potencial, ki spi v globini moje duše,« je govoril ruski pisatelj Lev Tolstoj. Za Oscarja Wilda je bil čaj edini preprost užitek, ki nam še preostane. »Ne moreš mi ponuditi dovolj velike skodelice čaja ali dovolj debele knjige, ki bi me zadovoljila,« pa je bil prepričan C.S. Lewis, avtor priljubljenih Zgodb iz Narnije. Čaj obožujejo Mick Jagger, David Beckham, Johnny Depp, Daniel Craig in mnogi drugi zvezdniki. Medtem ko kača natoči čaj v skodelico ameriški pop ikoni Taylor Swift v videu »Look What You Made Me Do«, pri Britanki Adele v videu »Hello« čaj napeljuje k refleksiji o končanem razmerju. Čas za čaj, čas za premislek. Pa čeprav so pevko množično kritizirali, da je uporabila napačen vrstni red. Morala bi namreč najprej postaviti vrečko v skodelico in jo šele nato preliti z vrelo ali skoraj vrelo vodo, odvisno od čaja.

Porcelan Catbriyur, ki ga oblikujeta Katja in Jure Bricman, smo spoznali pred 14 leti, ko ga je na obisku v Sloveniji prejela v dar britanska kraljica Elizabeta II. Njuna novost je kolekcija skodelic Neme priče ljubezni s podobami stotih znamenitih osebnosti.
Arhiv oblikovalcev
Skodelice illy art collection iz porcelana nastajajo že 30 let. Oblikovalo jih je več kot 70 uveljavljenih umetnikov, kot so Michelangelo Pistoletto, Marina Abramović, Julian Schnabel, Robert Rauschenberg, Jeff Koons, Yoko Ono in drugi. Na voljo so skodelice za espresso ali cappuccino.
Arhiv oblikovalcev
Skodelice oblikovalke Hane Karim se najbolje prodajajo na Bližnjem vzhodu in v ZDA. Vsak njen izdelek ima edinstveno barvno shemo – nekateri so svetli pasteli, drugi pa živahno modri in zeleni.
Arhiv oblikovalcev
Skodelice Lestrson, ki nastajajo v delavnici zlatarke Sonje in ekonomista Lenarta Strniša v Kranju, so opremljene s črnimi pikami, zelenimi črtami ali obarvane z milnimi mehurčki,  vedno pa imajo tudi detajl iz 11-karatnega zlata.
Arhiv oblikovalcev
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.