V nekaterih primerih lahko govorimo o zazdravitvi napredovalih oblik rakave bolezni

Noemi Kandus
29.11.2023 13:10

V klinični praksi zdravljenja rakavih bolezni se imunoterapija uporablja že več kot deset let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prof. dr. JANJA OCVIRK, internistka onkologinja, Onkološki inštitut Ljubljana 
Miha Fras

Pri nekaterih bolnikih, predvsem z imunogenimi raki, pomembno podaljša preživetje, v nekaterih primerih celo zazdravi napredovale oblike rakave bolezni. Kaj pravzaprav je imunoterapija in kako deluje, smo se pogovarjali z internistično onkologinjo prof. dr. Janjo Ocvirk z Onkološkega inštituta Ljubljana.

»Imunoterapija so vse metode zdravljenja oziroma postopki, s katerimi spodbujamo človeku lasten imunski sistem, da se bojuje proti rakavim celicam – jih uničuje oziroma jim onemogoča, da se množijo,« pojasni in doda, da je imunoterapija v onkologiji krovno ime za štiri velike skupine oblik zdravljenja:

  • Citokini: ti spodbujajo nespecifične imunske stimulacije: interferoni, interlevkini. Ta zdravila so pri zdravljenju rakavih bolezni včasih uporabljali, vendar so bila precej manj učinkovita kot sodobna imunoterapija.
  • Cepiva: preizkušala so se različna cepiva, med zadnjimi tudi mRNA. Letos je bilo denimo v ZDA registrirano novo cepivo mRNA, ki se uporablja pri dopolnilnem zdravljenju melanoma.
  • Adoptivni celični transferji: gre za eksperimentalno metodo, pri kateri človeku odvzamejo imunske celice iz telesa, jih preoblikujejo in nato vrnejo bolniku.
  • Inhibitorji imunskih nadzornih točk: gre za večjo skupino zdravil, ki se že uporablja v klinični praksi. Obstaja več inhibitornih in stimulativnih nadzornih točk imunskega sistema. Prvi skupini sta kontrolna točka CTLA-4 in PD-1/PD-L1.

Delovanje inhibitorjev imunskih nadzornih točk

»Rakaste celice se poskušajo skriti pred imunskim sistemom tako, da prekrijejo antigene, saj jih potem celice imunskega sistema ne prepoznajo. Poleg tega poskušajo zavirati celice imunskega sistema, in sicer z vzpostavitvijo povezave, ki zavira imunski sistem: PD-L1 povežejo s PD-1. Če to povezavo preprečimo, tako da bodisi na ligand PD-L1 bodisi na receptor PD-1 vežemo protitelo, potem do te povezave ne more priti, s tem pa se sprožijo oziroma stimulirajo celice imunskega odgovora, da uničujejo rakaste celice,« razloži prof. dr. Janja Ocvirk.

Izbiranje zdravila za posameznega bolnika

Kot je pojasnila prof. dr. Janja Ocvirk, se v onkologiji uporabljajo tri velike skupine zdravil: kemoterapija, tarčna zdravila in imunoterapija. Zdravila se lahko uporabljajo samostojno ali pa se kombinirajo. Prav tako se lahko med seboj kombinirajo različne vrste imunoterapije. »S katerim zdravilom ali kombinacijo zdravil bomo zdravili posameznika z rakavo boleznijo, je odvisno od vrste raka, razširjenosti bolezni in molekularnih biooznačevalcev. Vemo, da se na imunoterapijo bolje odzivajo bolniki z izraženim PDL-1 in mikrosatelitno nestabilni tumorji, ki so izrazito imunogeni – med temi je podskupina bolnikov z rakom debelega črevesja, rakom zgornjih prebavil …« pravi in dodaja, da stroka še nima točnega odgovora na to, kateri bolniki se bodo na zdravljenje odzvali in kateri ne, o tem še potekajo klinične raziskave. »Nekateri bolniki se na zdravljenje z imunoterapijo zelo dobro odzovejo in so lahko dolgo časa brez ponovitve bolezni ter z dolgimi preživetji tudi pri napredovalih oblikah – pri nekaterih lahko celo govorimo o zazdravitvi (začasni ali delni ozdravitvi). Pri nekaterih bolnikih imunoterapija nekaj časa deluje, nato pa bolezen napreduje. Določena skupina bolnikov pa se na zdravljenje sploh ne odzove,« razloži.

Shutterstock

Neželeni učinki pogosti, vendar v večini primerov blagi

Neželeni učinki so številni, vendar so na srečo praviloma malo izraženi (blagi), v redkih primerih pa se pojavijo tudi resnejši. Ker gre za stimulacijo imunskega sistema, se lahko pojavijo na vsakem organskem sistemu v telesu. »Čeprav so imunsko pogojeni neželeni učinki možni v številnih organih in tkivih, se nekateri pojavijo veliko pogosteje kot drugi. Najpogosteje nastajajo imunsko pogojeni neželeni učinki na koži, debelem črevesu, endokrinih organih, jetrih in pljučih. Drugi so zelo redki, vendar so lahko zelo resni, celo smrtni, kot so nevrološke motnje ali miokarditis,« še pojasni prof. dr. Janja Ocvirk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.