Abrahamovec z Bel Aira

Denis Živčec Denis Živčec
29.09.2018 05:00

Will Smith je praznoval 50. rojstni dan. Ameriški glasbeni in filmski zvezdnik je sicer že desetletja videti približno enako, a čas teče tudi za večnega frajerja, ki je v poznih 80. letih je zaslovel kot raper The Fresh Prince, med zvezde pa ga je nekaj let kasneje izstrelila legendarna humoristična serija Princ z Bel Aira.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kar nekaj temnopoltih družin nam je ostalo v spominu z malih zaslonov. Zagotovo se kakšne spomnite. No … potrudite se malo. Ne gre prav lahko, ne? Zares daleč od družine Huxtable iz Cosby Showa in Banksovih iz Princa z Bel Aira niti nismo prilezli. Pa se piše leto 2018. Družini sta bili zelo različni in sta močno zaznamovali televizijsko dogajanje devetdesetih. Če je Cosby bil izrazito družinske narave in prikazoval relativno puritansko temnopolto družino – še preden smo izvedeli, da je oče serije domnevno omamil in posilil okoli šestdeset žensk – so bili Banksovi precej bolj urbani, kul in na kožo pisani mlajšim gledalcem. Jasno, Banksovi bi že davno potonili v pozabo, če ne bi glavni zvezdnik serije bil takrat še sveži, nepredvidljivi in ravno prav utrgani Will Smith. Grozljivo stare se boste počutili, ko vam bomo povedali, da je ta minuli torek praznoval 50. rojstni dan.

Raje repal kot študiral

Ameriški glasbeni in filmski zvezdnik Will Smith je sicer že desetletja videti približno isto, a čas teče tudi za večnega frajerja. V poznih 80. letih je zaslovel kot reper The Fresh Prince, med zvezde pa ga je nekaj let kasneje izstrelila legendarna humoristična serija Princ z Bel Aira. Poznan je tudi po vlogah v filmih Možje v črnem, Ali, Zimska pripoved in drugih. Smith se je rodil 25. septembra 1968 v Filadelfiji v ameriški zvezni državi Pensilvanija. Nikoli ni študiral, ker je želel repati. Leta 1985 je po naključju spoznal Jeffreyja Townesa, s katerim sta ustvarila duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Smith in Townes sta si leta 1989 prislužila sploh prvega grammyja za najboljšo repovsko izvedbo, za pesem Parents Just Don't Understand. Nekaj let pozneje jima je drugega grammyja prinesel singel Summertime. Delovala sta skoraj desetletje, skupaj sta igrala tudi v kultni seriji Princ z Bel Aira (1990-1996).

Profimedia

Črne zvezde v belem Hollywoodu

Kako malo se je, kljub Cosbyjevim in Banksovim, v tovarni sanj spremenilo, je Smith pokazal leta 2016, ko se je pridružil odločitvi žene Jade Pinkett Smith in režiserja Spika Leeja, da zaradi nevključenosti predstavnikov rasnih manjšin med nominirance bojkotira podelitev oskarjev. Nominacije po njegovem prepričanju kažejo na nazadovanje v miselnosti in odsevajo duha akademije, ki odraža filmsko industrijo, ta pa ZDA. Mnogi so takrat menili, da bi si Smith za vlogo v filmu Concussion zaslužil nominacijo za oskarja. Jada Pinkett Smith je na facebooku objavila video, v katerem je svojo odločitev pospremila z besedami: "Moledovanje za priznanje spodkopava dostojnost in moč. In mi smo dostojni in vplivni ljudje."

Lucas Jackson
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta