Alo!Stari, "frišni" mariborski punkerji

Simona Dijak Simona Dijak
21.07.2019 04:59

Skupino sestavljajo fantje različnih karakterjev, ki v svojih pesmih želijo zbuditi Mariborčane in povezati vse Slovence.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani skupine opažajo, da jim prisluhnejo ljudje iz cele Slovenije.
Rok Stojnšek

"Frišna" mariborska skate oziroma punk rock skupina Alo!Stari je s svojim prvim uspešnim "štiklom" Nea vem kam nagovorila veliko ljudi - mlajših in starejših, na začetku meseca pa so izdali svojo drugo avtorsko pesem Star, v kateri govorijo o večnem problemu mladih, ki se velikokrat počutijo stare. Tine Matjašič, vokalist skupine, je prav tako režiral oba njihova spota, vrsto let je tudi bil član rock skupine Trash Candy, ki je po izboru poslušalcev, kot zanimivost, postala MTV Adria band leta 2012. Prav tako so nastopali v tujini, skupno so zaigrali na več kot 180 koncertih.

Člani skupine so Tine Matjašič, Tomaž Medvar, Matic Mlakar, Jernej Metež in Matej Kosmačin.
Veronicca Ditrih

Med oboževalci vsa Slovenija

S skupino Alo!Stari, katere člani so še Matic Mlakar, Jernej Metež, Matej Kosmačin in Tomaž Medvar, so do zdaj imeli dva koncerta. Prvi je bil prejšnji mesec v Vetrinjskem dvoru v okviru Štajerske čage, drugi v Radencih. Njihov prvi koncert je po Tinetovih besedah obiskalo več kot 300 ljudi, drugega pa okoli 400. In točno to je najboljše, kar se glasbenemu ustvarjalcu lahko zgodi - da je odziv publike pozitiven, meni. Za nas je najbolj spodbudno, ko se nekdo najde v komadih. Potem je cilj dosežen, pravi sogovornik, ki ideje za besedila dobi v trenutku, bliskovito. V mariborščini je neke teme včasih težko ubesediti, še dodaja. A kljub temu meni, da so s svojo glasbo na pravi poti, da jih poslušalci razumejo in jih podpirajo, da jih njihova glasba na nek način budi. Zanimivo je, da dobivajo predvsem pozitivne povratne informacije poslušalcev. Ne le od Štajercev, ampak tudi od drugod iz Slovenije. "Mislim, da smo Slovenci nasploh potrebovali takšno, na nek način uporniško in razmišljujočo ter živo, a kljub temu sproščeno glasbo, takšno tematiko," meni vokalist, ki se je z glasbenim znanjem srečal že v otroštvu. Člani skupine so hkrati veseli, da jih poleg oboževalcev in ALTR radia podpira tudi Val 202.

Posebnost skupine Alo!Stari je "mariborščina".
Mateja Mirt

Kaj so še posebnosti skupine?

Skupina pri svojem ustvarjanju želi povezovati Maribor, Mariborčane, tako rekoč vse Slovence, tiste, ki se želijo povezati. "Pri svojih pesmih zelo pazimo, da bi vanje uvrstili vse, kar je mariborskega, štajerskega. Zapojemo tudi par kitic mariborske pevke Nece Falk, sodelujemo z Argom in Pivovarno Lobik. In lepo je videti, ko nas podpira lepo število Mariborčanov, ne nazadnje tudi mariborski ALTR radio." To si želijo tudi za naprej. "Vse to je naša rdeča nit - Maribor, Mariborčani, Slovenci. Cilj je svobodno ustvarjati, pisati glasbo in se izražati na način, da se lahko poslušalci najdejo. In če 'nea vejo kam', jim morda mi lahko pokažemo kakšno pravo pot - ali jim pomagamo odkriti kakšne odgovore na vprašanja, ki se pri vsakemu pojavijo na življenjski poti," izpostavlja vokalist. Pri odzivih oboževalcev v skupini tudi opažajo, da jih poslušajo tudi tisti, ki načeloma niso največji oboževalci te zvrsti. Alo!Stari je skupina, ki nima primerjave, pred tem se še ni pojavil band, ki bi kombiniral "mariborščino" s spevnim punk-rockom.
Skupina Alo!Stari trenutno pripravlja tretjo pesem v bolj pozitivnem vzdušju, jeseni pa bodo spet na odru, obljubljajo. In kako so se domislili imena skupine? "Medtem ko smo se pogovarjali, kaj bi za naše ime lahko prišlo v poštev in kaj bi nas najbolje predstavljalo, se je naštevanje vedno začelo z: Alo stari, kaj pa če bi bili …? In potem nam je kliknilo. Alo!Stari, to je to," še pripomni Tine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta