Alternative cigaretam: Uparjalniki in grelci namesto gorenja

Andreja Kutin Lednik
02.02.2018 18:59

So alternative tobačnim zvitkom res manj škodljive ali le podaljšek življenjske dobe in zaslužkov tobačne industrije? Odvisno od izhodišča, pravijo strokovnjaki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alternativci, e-cigarete in iQOS, res manjšajo tobačno nesnago, ampak skrivajo tudi druge kavlje.
Sašo Bizjak

Tudi Slovenijo je kljub temu, da elektronske cigarete na našem tržišču poznamo že nekaj časa, zajela kadilska alternativa. Za zdaj imamo le dvoje nadomestkov klasičnih cigaret. Elektronske cigarete, ki uparjajo tekočine z nikotinom in raznimi navadno dišečimi dodatki, ter iQOS, ki ga na tržišče pošilja Phillip Morris in še vedno uporablja tobak, a ga elektronska naprava le segreva, zatorej tobak ne gori, ampak po navedbah proizvajalca sprošča predvsem nikotin, ne pa tudi vse ostale škodljive snovi, ki gorijo v običajni cigareti.
Na prvi pogled so razlogi za preklop z navadnih cigaret na uparjalnike in grelnike utemeljeni - glavno zlo cigarete so namreč delci, ki nastanejo pri izgorevanju tobaka, ti izdelki pa krepko zmanjšajo vnos prašnega dima v pljuča. Teh snovi naj bi bilo po podatkih proizvajalcev, pa tudi redkih neodvisnih raziskavah, ki so potekale do zdaj, tudi do 90 odstotkov manj. A kavelj je v tem, da so snovi, ki jih v pljuča vlečemo z novimi izdelki, še precejšnja neznanka. No, pravzaprav je kavljev še nekaj, pa še različno ostri so.

Lungs (pljuca) (tags: 7Dni - Ponedeljek - 24022014 - 0226medicina1)
Neznan

E-cigarete: para je lahko obogatena s strupi

Za elektronske cigarete je do zdaj znano, da aerosol elektronskih cigaret vsebuje številne zdravju škodljive snovi: rakotvorne, dražilne in strupene, kot so ultrafini delci, pojasni Koprivnikarjeva in našteva snovi, ki se lahko znajdejo v ampuli s polnilom: različne arome, na primer diacetil, ki ga povezujemo s hudimi boleznimi pljuč, vlažilci, topne organske spojine, denimo benzen, ki ga najdemo v izpušnih plinih, in težke kovine, kot so svinec, nikelj, kositer. Kljub naštetemu aerosol elektronskih cigaret večinoma vsebuje nižje koncentracije škodljivih snovi kot tobačni dim in "uporabnik elektronskih cigaret je torej, kot kažejo raziskave, izpostavljen nižjim ravnem škodljivih snovi kot kadilec tobačnih izdelkov, kar zanj morda lahko pomeni nižje tveganje za zdravje, vendar pa ni znano, kolikšno je znižanje tveganja. Tveganje za zdravje ob uporabi elektronske cigarete pa nikakor ni nično oziroma enako, kot če posameznik ne uporablja ničesar," pravi strokovnjakinja in zaključi, da je vse odvisno od izhodišča - torej od tega, ali elektronsko cigareto uporablja "stari" kadilec ali nekdo, ki prej ni kadil. "Uporaba elektronske cigarete pri kadilcu, ki na noben drug način ne zmore opustiti kajenja, bi najverjetneje znižala tveganje za zdravje (če seveda ob tem popolnoma opusti kajenje tobačnih izdelkov), če pa elektronske cigarete uporabljajo tisti, ki ne kadijo, pa se zanje tveganje za zdravje poveča. Posledice dolgoročne uporabe elektronskih cigaret na zdravje še niso raziskane in jih ne poznamo, zato za zdaj ne moremo govoriti o obsegu spremembe tveganja za zdravje."

iQOS: Ne gori in ne smrdi, raziskano pa tudi ni

Zadnje čase pa precej več dima, pardon, pare, sproža hipsterski komplet iQOS. Polnilnik, nastavek, ki segreva nekakšno skrajšano cigareto, je produkt tobačnega megagiganta Philip Morris. Poskušali so ga registrirati pri agenciji za zdravila in hrano FDA v ZDA, a jim ni uspelo iz več razlogov, predvsem pa zaradi pomanjkanja raziskav.
Izdelek, ki ga oglašujejo s sloganom, da segreva brez gorenja, ima druge slabosti, predvsem pa to, da so največ raziskav o vplivih grelca tobaka na zdravje naredili prav v njihovem švicarskem razvojnem centru. "Trenutno nimamo dokazov, da so ti izdelki manj škodljivi, kot so tradicionalni tobačni izdelki. Dostopni članki neodvisnih raziskovalcev kažejo, da aerosol, ki ga tvorijo ti izdelki, vsebuje nikotin in številne zdravju škodljive snovi (rakotvorne snovi, majhne delce, črni ogljik, kovine), ki jih najdemo tudi v tobačnem dimu običajnih cigaret. Raziskave sicer kažejo na nižje koncentracije škodljivih snovi, kar pa še ne zagotavlja zmanjšanja tveganja za zdravje. O vsebnosti aerosola teh izdelkov ter tveganjih, povezanih z njihovo uporabo, je trenutno na voljo zelo malo neodvisnih podatkov, a ti kažejo, da ti izdelki niso brez tveganja za zdravje. Za natančnejše ugotovitve o tem, kakšna so tveganja ob kratkoročni oziroma dolgoročni uporabi, bo treba počakati na več neodvisnih raziskav," pravi Koprivnikarjeva. So pa novinarji agencije Reuters postavili pod velikanski vprašaj tudi raziskave, ki jih tobačno podjetje izvaja, da bi dokazali neškodljivost izdelka. Po pogovoru z znanstveniki, ki so delali v razvojnem centru podjetja, se je izkazalo, da tam prihaja do več nepravilnosti. Med drugim naj bi nek raziskovalec predložil vzorec urina z vrednostmi, ki so presegale vse možnosti človeškega, podjetje pa je raziskovalko, ki je opozorila na napake v raziskavah, umaknilo in ni več delala pri projektu. Previdne so državne agencije tudi zato, ker je tobačna industrija enkrat že trdila, da ima rešitev - takrat je šlo za izdelke z manj nikotina in katrana, pa se je kasneje izkazalo, da so lahke cigarete prav tako škodljive kot ostale.

Za opuščanje kajenja so na voljo dokazane metode

Čeprav strokovnjaki dopuščajo možnost, da je za dolgoletne kadilce uporaba elektronskih nadomestkov izboljšanje, pa obstajajo še drugi zadržki. "Do škodljivih učinkov na javno zdravje lahko pride tudi, če bi ti izdelki spodbujali uporabo tobačnih izdelkov ali zmanjšali opuščanje kajenja. Vse več raziskav kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete pomembno poveča verjetnost, da bodo kasneje kadili tobačne izdelke. Za izdelke 'segrevanje brez gorenja' takih raziskav ni na voljo, vendar to ne izključuje podobnih povezav. Glede na izkušnje z novostmi iz preteklosti je pomembno postopati v skladu s previdnostnim principom," pravi slovenska strokovnjakinja.
In še odgovori na nehvaležno vprašanje, kaj bi priporočila nekomu, ki skuša nehati kaditi - obliže, žvečilni gumi, e-cigarete ali sisteme brez gorenja. "Priporočamo, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje, pri tem uporabljajo preizkušeno in dokazano varne ter učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept.
Pogosto se o elektronskih cigaretah govori kot o učinkovitih izdelkih za pomoč pri opuščanju kajenja ali se tako oglašujejo, vendar pa na podlagi obstoječih podatkov ni mogoče zaključiti, da so elektronske cigarete učinkovita pomoč pri opuščanju kajenja. Da bi lahko te izdelke priporočali kot pripomočke za opuščanje kajenja - tako kot nikotinsko nadomestno zdravljenje in zdravila za opuščanje kajenja - bi jih bilo treba primerno testirati in bi morali biti ustrezno regulirani, da bi zagotovili učinkovitost in varnost uporabe. O izdelkih 'segrevanje brez gorenja' pa je na voljo premalo podatkov za kakršnekoli trditve ali priporočila."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta