Američan v Mariboru: Slovenska družba je prijaznejša do socialno šibkejših kot ameriška

Klara Avsec Klara Avsec
05.10.2018 11:48
Štajerska prestolnica je skozi oči Thomasa Hellerja, nekdanjega detroitskega odvetnika, nepričakovan upokojitveni raj. Od idealne izhodiščne lokacije in nizkih življenjskih stroškov do najboljše pečenke, ki jo je kdaj okusil - Maribor ga je prepričal.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Američan Thomas Heller iz Detroita še pred leti ne bi uganil, da bo kdaj živel v tem delu Evrope.
Sašo Bizjak
"V Mariboru najprej vprašajo, zakaj si izbral Maribor,”
Thomas Heller
“Na ženin predlog sva se odločila za dvotedensko potovanje po Sloveniji in po prvih dneh v Ljubljani ter obveznem Bledu in Bohinju je predlagala še Maribor. Že takrat me je opozorila, da verjetno ne bo najboljše mesto, ki ga bova obiskala,”
Za tujca je Maribor upokojitveni raj
“Ob dobrih življenjskih standardih so stroški v tem delu sveta še vedno nizki. Sploh zdravstvena nega je v primerjavi z Združenimi državami Amerike, kjer sva z ženo na leto porabila več kot 10 tisoč dolarjev za osnovno zavarovanje, neprimerljivo cenovno dostopna. Tu nihče ne bo delal do smrti, da bi si lahko privoščil zavarovanje,”
Pri odločitvi za selitev je pretehtala tudi lokacija mesta
“Ta del Evrope je odlično izhodišče za potovanja, hitro lahko dosežeš katerikoli del celine. Smo deset minut od Avstrije, v dvajsetih minutah si lahko v čudovitih vinogradih, primerljivih z italijanskimi,”
“Za tako majhno mesto se ogromno dogaja, park je vedno poln otrok, delavnic in joge, ogromno je kulturnih ustanov, ulice poživlja glasba,”
Ljudje so povsod enaki, le kavo pijejo drugače
“Ljudje so povsod enaki, vsi si želijo dobrega življenja, varnosti, službe, doma,”
“Širom Evrope kavarniška kultura zagotavlja prostor druženja in povezovanja, v Ameriki spiješ kavo v eni od neštetih Starbucks poslovalnic in greš,”
“Mnogo ljudi, čeprav so naju pri odločitvi podpirali, je menilo, da sva nora. Veliko Američanov ne potuje niti iz lastne zvezne države - in ko sva v banki omenila, da se seliva v Slovenijo, so verjetno prvič slišali za ta kraj,”
"To je bila verjetno najboljša pečenka mojega življenja."
Ljudje se pritožujejo povsod in o vsem
"V ameriških mestih so najbogatejši predeli le nekaj ulic stran od popolne bede ljudi, ki živijo v kartonskih škatlah. Po Evropi je problem brezdomstva veliko težje zaznati,"
“Verjetno ni nikogar, ki si ne bi želel posodobitve železniškega sistema in obnove starih objektov, a mnogi pozabljajo, da sta za spremembe potrebna čas in denar,”
“Ljudje se lahko pritožujejo povsod in o vsem. A ko je v mestu eden večjih problemov neurejenost Piramide, lahko predlagam le sprehod po Detroitu. Petminutni razgled po vrstah zapuščenih sosesk bi jim odprl oči,”
“Pozabljamo gledati na lepe strani, tukaj je čudovit Mestni park, v katerem, v nasprotju s parki v severni Italiji, še nisem srečal podgane v velikosti mojega psa,”
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta