Američani prizemljili program nevidnih letal F-35

STA, M.R.
11.10.2018 18:19

Pentagon je danes prizemljil celotno floto najnaprednejših za radarje nevidnih vojaških letal F-35, potem ko je konec septembra eno od teh letal strmoglavilo med vojaško vajo v Južni Karolini. Pilot se je uspel varno izstreliti, letalo pa je popolnoma uničeno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojaško letalo F-35 v zraku.
EPA

Predstavnik programa F-35 Joe DellaVedova je dejal, da so ZDA in njeni mednarodni partnerji - vključno z Veliko Britanijo in Izraelom - začasno prekinili vse polete letal F-35, dokler ne bodo na vseh pregledali oziroma zamenjali cevi za gorivo v motorju.
Odločitev za pregled cevi v motorju v celotni floti letal je bila po njegovih pojasnilih sprejeta zaradi podatkov v preiskavi o strmoglavljenju letala FR-35B v bližini Beauforta v Južni Karolini 28. septembra.
Pregled naj bi končali v naslednjih 24 do 48 urah.
Letalo je strmoglavilo le dan potem, ko so ameriške sile ta tip letala prvič uporabile v napadih na talibanske tarče v Afganistanu. "Sprejeli bomo vse ukrepe, ki so potrebni, da bomo zagotovili varne operacije," je dejal DellaVedova.
Britansko ministrstvo za obrambo je sicer medtem tvitnilo, da vsi poleti lovcev F-35 v britanski vojaški floti niso bili preklicani. Varnost je naš glavni cilj, Velika Britanija se je zato odločila, da določene lete prizemlji kot previdnostni ukrep, medtem ko preučujemo izsledke preiskave, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva.
Skoraj sto milijonov dolarjev stane eno letalo
Za radarje nevidno vojaško letalo, ki je najdražje v zgodovini, trenutno uporabljajo izraelska, britanska in ameriška vojska.
Napredni lovci F-35 so vrhunec ameriške vojaške tehnologije. Vsako letalo stane okoli 94 milijonov dolarjev (dobrih 81 milijard evrov). Ta lovska letala veljajo za izjemno zmogljiva, a se na drugi strani ubadajo tudi s številnimi tehničnimi težavami, zaradi česar rastejo tudi njihovi stroški tako za izdelavo kot vzdrževanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta