Beli zobje: Po slamici do lepega nasmeha

Urška Kereži
19.09.2018 06:02

Ker naj bi bil svetleč nasmeh dokaz zdravja in blaginje, sežejo prvi poskusi beljenja zob že v leto 1848. Vpliv življenjskega sloga na barvo zob pa lahko zmanjšamo že z nekoliko pozornosti in majhnimi triki. Nasmeh tako nikoli več ne bo pokazatelj razvad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zob je sestavljen in treh delov: zunanje sklenine, notranjega dentina in živčnega oziroma organskega dela pulpe. Enostavneje rečeno: bela sklenina je del, ki se zabarva, spodaj ležeči temen dentin pa z leti zaradi obrabe zmeraj bolj proseva in daje zobem rumenkast videz. Da bi dinamiko bolje razumeli, se najprej osredotočimo na dogajanje v ustih, kaj in kako povzroča zabarvanje, kako ga lahko preprečimo in kje nam stroka lahko pomaga.
Najnevarnejše so gazirane pijače
Sklenina je najtrša snov v človeškem telesu zaradi visoke mineralne sestave, žal podvržene demineralizaciji oziroma topljenju, ki jo opravljajo zlovešči sladkorji s pomočjo bakterij ali kisline. Pri zadnji govorimo o eroziji, ki nastane, ko je pH v ustih nižji od 4. Sadni sokovi, zlasti limonada ali pomarančni sok, izotonični napitki za športnike in solate so poglavitni krivci. Le gazirane pijače so še nevarnejše od naštetega, ker ob kislem okolju ustvarijo še sladkorno podlago bakterijam. Nenehnemu draženju so podvrženi tudi ljudje, ki imajo težave z želodčno kislino, starostniki z zmanjšano količino sline, ljudje z motnjami hranjenja in nosečnice. Videz zob je temen (oziroma je zob bolj prosojen), prisotna je lahko tudi preobčutljivost.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta