Beneški zlati lev za film Joker v režiji Todda Phillipsa, srebrni lev za režijo Romanu Polanskemu

STA, A.L.
07.09.2019 20:39

Veliko nagrado 76. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah je prejel film Joker ameriškega režiserja Todda Phillipsa, srebrnega leva za režijo pa je festivalska žirija dodelila Romanu Polanskemu za film J' Accuse. Žiriji je predsedovala argentinska režiserka Lucrecia Martel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Phillips je zlatega leva posvetil vsem, ki so sodelovali pri nastanku filma. Premiera Jockerja v Benetkah je bila med bolj pričakovanimi. Glavno vlogo v filmu igra Joaquin Phoenix, v zasedbi pa je tudi Robert De Niro.
V imenu preganjanega režiserja poljskih korenin Polanskega je beneškega srebrnega leva za režijo francosko-italijanske koprodukcije prevzela igralka iz filma Emmanuelle Seigner.
Za najboljšo moško vlogo je nagrado Coppa Volpi prejel italijanski igralec Luca Marinelli za vlogo v filmu Martin Eden v režiji Pietra Marcella, najboljšo žensko vlogo pa je po presoji žirije ustvarila francoska igralka Ariane Ascaride v filmu Gloria Mundi režiserja Roberta Guediguiana.
Nagrado za najboljši scenarij je prejel hongkonški ustvarjalec Yonfan za film No. 7 Cherry Lane. Posebna nagrada žirije je prejel italijanski režiser Franco Maresco za film La mafia non e piu quella di una volta, nagrado Marcello Mastroianni za nadebudnega mladega igralca ali igralko pa Toby Wallace za vlogo v filmu Babyteeth v režiji Shannon Murphy.
Poleg Lucrecie Martel so kot člani žirije o letošnjih velikih festivalskih nagradah odločali še kanadski zgodovinar in kritik Piers Handling, kanadska režiserka Mary Harron, britanska igralka Stacy Martin, mehiški direktor fotografije Rodrigo Prieto, japonski režiser Tsukamoto Shinya in italijanski režiser Paolo Virzi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta