Bil je lačen sveta in sit vsega

Denis Živčec Denis Živčec
14.06.2018 13:48

Osmega junija so Anthonyja Bourdaina mrtvega našli v njegovi hotelski sobi v francoskem Kaysersbergu. Star je bil 61 let. Neodzivnega ga je našel njegov dobri prijatelj, znani francoski kuhar Eric Ripert. Zgodilo se je v hotelu Le Chambard, Ripertu pa se je zdelo čudno, zakaj Bourdaina ni bilo na večerjo in zajtrk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Bilo je med snemanjem oddaje Parts Unknown, po naše neuradno prevedene Neznani deli, ko je v soparnem Hanoju za neugledno majhno mizo v eni od restavracij sedel s predsednikom Barackom Obamo in si privoščil bun ča, tradicionalno vietnamsko jed iz na žaru pečene svinjine, riževih rezancev in nekaj listnate zelenjave, ter pivo v ledeno hladni, rosni steklenici. "Hudičevo dobro si bom zapomnil to pot v Vietnam," je kasneje dejal v pogovoru za CNN. "Še ne prav daleč nazaj sem bil 44-letnik, ki je doma pomakal pomfri, brez upanja, da bi kdaj videl Rim, kaj šele Hanoj, kaj šele, da bi se družil s predsednikom Združenih držav Amerike," je dodal in na kratko strnil, kako pozno se mu je pravzaprav vse vznemirljivo v življenju zgodilo.

Reuters

Zadnjo večerjo je izpustil

Prav zares srečen tip to ni bil, a mu je uspelo svoj kronični občutek nezadovoljstva dobro zapakirati v cinizem in sarkazem ter prodati. Včasih se je zdelo, da je z vsakim kilometrom, ki ga naredi stran od doma, bližje sebi. Najbrž ni prav lahko, ko prepotuješ svet, vidiš in okusiš vse, tudi slavo, ter na koncu ugotoviš, da je znotraj tebe še zmeraj toliko vsega narobe. Samomor Anthonyja Bourdaina je morda res nepričakovan in boleč, a še vedno v njegovem slogu. "Tvoje telo ni tempelj, ampak zabaviščni park. Uživaj v vožnji," je nekoč dejal. Očitno je zabava izzvenela, vožnja postala nevznemirljiva, za vztrajanje pa je z leti postal pretrmast.

Odvratna danka divjega prašiča

To delo je prevedeno v slovenščino, v njem pa odkrito spregovori tudi o uživanju mamil, kokaina, heroina in LSD. Nasploh mu ni bilo težko govoriti o čemerkoli, oglasil se je tudi sredi naraščajoče ameriške epidemije odvisnosti od protibolečinskih opiatov in pozval, da bi morali farmacevte, ki potrošnike z njimi posiljujejo, preganjati še bolj kot preprodajalce trdih drog. Uspeh knjige mu je prinesel prvo televizijsko oddajo A Cook's Tour (Kuharjeva turneja) na televizijski postaji Food Network, med zvezde pa ga je leta 2005 izstrelila oddaja Brez rezervacij na Travel Channel. Za ta kanal je posnel še oddajo Layover (Potepanja), leta 2013 pa je prestopil na CNN, kjer je imel oddajo Parts Unknown.
Rdeča nit njegovih oddaj je bilo vselej raziskovanje sveta skozi hrano, tudi neobičajno, občinstvu pa sta bila všeč njegova sproščenost in cinizem. Upornik v kuhinji so mu pravili nekateri. Morda res. Upornik proti vsemu. Večni dvomljivec. Mož s prirojeno opozicijsko držo, a ne kolerik in iskalec pozornosti v stilu Gordona Ramsayja.

Reuters

Od vsakega pričakuj najslabše

Bil je dvakrat poročen. Prvič se je leta 1985 poročil s srednješolsko ljubeznijo Nancy Putkoski, od katere se je ločil po 20 letih. Iz zakona z nekdanjo soprogo Ottavio Busia ima enajstletno hčerko Ariane. Ustvarila in negovala sta tradicijo ter se za vsak očetovski dan odpravila na plezala. Delo, zaradi katerega ga ni bilo doma 250 dni na leto, je postajalo vse bolj mučno. Busio smo lahko videli v nekaterih delih serije Brez rezervacij, zlasti tistih, ki so jih posneli na njeni rodni Sardiniji pa v Toskani, Rimu, Riu de Janeiru in Neaplju. Leta 2016 sta se razšla, od lani pa je bil v zvezi z italijansko igralko Asio Argento, ki jo je spoznal med snemanjem Neznanih delov v Rimu. Argentova je bila ena od najglasnejši aktivistk gibanja #MeToo, ki je opozarjalo na spolno nasilje v zabavni industriji, pri čemer jo je Bourdain javno večkrat javno podprl.
Kaj ostaja? Kup knjig in spominov na zelo posebnega človeka, ki je pozno spoznal, kako lačen je življenja, in potovanje zaključil sit vsega. In nekaj njegovih misli. Recimo tista, da moramo pri vsakem slutiti najslabše, a ne pustiti, da bi nas to oviralo pri delu. Pa tista, da se ti z nekom ni treba strinjati, da ga spoštuješ. In: "Ko potuješ skozi življenje in svet, po malem spreminjaš stvari, puščaš sledi, četudi majhne. V zameno življenje in potovanje sledi puščata na tebi. Večina – na tvojem telesu in v srcu – jih je čudovitih. Pogosto pa bolečih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta