Bila je diva, večja od življenja

Denis Živčec Denis Živčec
02.03.2018 08:57

Pričeska z veliko volumna, najlepše vijoličaste oči na svetu in zbirka diamantov, ob kateri te je kap. Življenje Elizabeth Taylor je bilo polno drame, strasti in blišča. Zvezda, ki je žarela svetleje od drugih. aradi četrte poroke se je Elizabeth oprijel sloves razdiralke zakonov ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako absolutnih zvezd ni več.
Wikipedia

Na zadnji februarski dan bi praznovala 86 let. Igralka, visoka le 154 centimetrov, a tako slavna, da so jo oboževalci označili za večjo od življenja samega. Definirala je, kako je videti in kako živi ameriška superzvezda, ter z vrsto filmskih presežkov poskrbela, da bodo še generacije ljubiteljev sedme umetnosti z občudovanjem govorile o "Lizini dobi". Elizabeth Rosemond Taylor se je rodila 27. februarja 1932 v Londonu. Njen oče je bil preprodajalec umetnin iz ZDA. Ko je dopolnila sedem let, so se vrnili v domovino. Da je prišla v svet filma, se lahko zahvali družinski prijateljici, ki je imela zveze v produkcijski hiši Universal Studios. Elizabethinim staršem je predlagala, naj jo peljeta v studio, saj je bila prepričana, da bo neopisljivo lepa deklica prevzela tudi šefe produkcijske hiše. Studio jo je sprejel, a jo že po enem filmu (There's One Born Every Minute) odslovil.

Profimedia

"Nerada spim sama"

O moških, ki so greli posteljo Elizabeth Taylor, so napisane knjige. Že kot najstnica, pri 18 letih, je večno zvestobo obljubila Conradu Nicholsonu "Nickyju" Hiltonu, dediču slovite hotelirske družine Hilton. Zakon je trajal samo dobrih osem mesecev, novinarji so se v tistem času razpisali, da je bil šest let starejši Conrad pijanec in narkoman, ki je tepel soprogo, s katero se poleg vsega sploh ni hotel ljubiti. Drugič se je pred matičarjem znašla leta 1952, ob njej pa je stal kar 20 let starejši angleški kolega Michael Wilding. Po slabih petih letih zakona, v katerem je povila dva sinova, se je ločila.

Elizabeth in Richard: drug drugemu sta bila ljubezen življenja.
Arhiv
Reuters

Diamant z 241 karati

Leta 1985 je umrl njen prijatelj Rock Hudson. V njegov spomin je ustanovila fundacijo Elizabeth Taylor AIDS Foundation. Za denarno pomoč pri boju proti bolezni je bila večkrat nagrajena. V tistem času je svoje ime začela tržiti tudi drugače. Na trg je prišla njena linija parfumov, kasneje tudi kolekcija nakita. Njeno premoženje so ocenjevali na 600 milijonov dolarjev, za neprecenljivo je bila razglašena njena ekscesna zbirka 269 kosov diamantnega nakita. Že od svojega 30. rojstnega dne se je ponašala z edinstvenim Cartierjevim nizom rubinov in diamantov, smaragdnim in diamantnim Bulgarijevim kompletom in 33,19-karatnim Kruppovim diamantom. Zatem je od Richarda Burtona prejela še bolj osupljivega, 69,42 - karatnega v obliki kaplje, ki je dobil ime Taylor-Burton. Kruppov diamantni prstan je nosila skoraj vsak dan in ga razglašala za svojega najljubšega. Drugi najbolj priljubljeni dragulj je bil Taylor-Burton. Našli so ga v rudniku v Južni Afriki leta 1966 in je izvorno tehtal kar 241 karatov. Njena je bila tudi La Peregrina, svoj čas največji biser na svetu z okoli pol tisočletja znano zgodovino.

Vsako leto bolj razkošna pričeska

Elizabethin modni slog je bil dramatičen, a vedno eleganten. V vlogi kraljice, zvezde, svetlejše od ostalih, je uživala in vedela je, da ji skromnost ne pristaja. Še najbolj kontroverzen del njenega videza je bila pričeska, ki je vsako leto pridobila nekaj volumna, tudi ko so lasje postali redkejši, in se včasih čez noč iz vranje črne spremenila v platinasto blond. Senčilu, ki je poudarilo vijoličasto v njenih očeh, je ostala zvesta do konca.
Dvakrat je Elizabeth Taylor hudo zbolela za pljučnico, zlomila si je hrbtenico, zamenjali so ji oba kolka, preživela pa je tudi kožnega raka. Leta 1997 so ji odstranili tumor na možganih. Nazadnje je bolehala še za skoliozo, osteoporozo in srčnimi boleznimi, kar jo je prikovalo na invalidski voziček. Pri 80 letih je umrla 23. marca 2011. Pred tem so jo hospitalizirali zaradi pešanja srca. Za njo je ostalo deset vnukov in štirje pravnuki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta