Cel kompleks nekdanje Srednje ekonomske šole v Celju propada

Prazni stavbi bivše Srednje ekonomske šole in dijaškega doma še vedno v rokah ministrstva za šolstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostori nekdanje Srednje ekonomske šole so prazni že nekaj let.
Violeta Vatovec Einspieler

Vzdolž Vodnikove ulice v Celju se razteza opuščena stavba Srednje ekonomske šole, ki se je zaradi manjšega števila dijakov pred leti preselila v srednješolsko stavbo v Kosovelovi ulici. Na dvorišču stoji tudi že več let prazna stavba bivšega Kajuhovega dijaškega doma. Oba objekta sta v lasti ministrstva za šolstvo, ki teh objektov ne potrebuje več. Ministrstvo je Mestni občini Celje (MOC) ponudilo menjalno pogodbo, s katero kompleks Vodnikove ponuja v zameno za vložek občine v gradnjo nekaterih srednjih šol. Tako so že leta 2015 pristopili k reševanju več let neurejenih zemljiških razmerij, ki izhajajo iz časa gradenj Srednje zdravstvene šole, Srednje šole za gostinstvo in turizem ter športne dvorane Gimnazije Center. Menjava je bila vključena že v lanski občinski proračun, a ni bila uresničena, ker občina ni dosegla soglasja z ministrstvom o vrednosti vložkov mestne občine.

Prostori nekdanje Srednje ekonomske šole so prazni že nekaj let.
Violeta Vatovec Einspieler

MOC pričakuje preveč?

Celjski župan Bojan Šrot pravi: "Že nekaj časa potekajo pogovori z ministrstvom. Na MOC vztrajamo, da je treba najprej poračunati stare obveznosti. Pretekli vložki MOC v srednje šolstvo - v izgradnjo objektov Srednje šole za gostinstvo in turizem in Srednje zdravstvene šole ter Športne dvorane Gimnazije Celje - Center - so vredni okoli 5,3 milijona evrov, vrednost nepremičnin nekdanje Srednje ekonomske šole Celje pa je dobre 3 milijone evrov. Ne moremo sprejeti rešitve brez povračila tudi preostalih dobrih dveh milijonov evrov. Medtem ko je objekt prazen, pa že nastajajo škoda in nepotrebni stroški. Z vsakim dnem bo stanje samo še slabše. Zato si želimo, da ministrstvo čim prej sprejme ustrezno odločitev in tako zaščiti objekt pred propadanjem."

Nekdanji Kajuhov dijaški dom na dvorišču šole
Violeta Vatovec Einspieler

Vsi se želijo dogovoriti

Na občini tega ne komentirajo, ker pogajanja še potekajo. Kljub očitno različnim stališčem obe strani verjameta, da je mogoče skleniti sprejemljiv dogovor.
Pri vsem tem ni nepomembno, kakšne načrte ima Celje z obema stavbama, da se menjalna pogodba uresniči. "Konkretnih vsebin še nimamo. Pojavljajo pa se različne zamisli o zapolnitvi prostorov z izobraževalnimi dejavnostmi. V tem objektu bi lahko dodatne prostore zagotovili nekaterim osnovnim šolam, ki se ubadajo s prostorsko stisko. Razmišljamo tudi o selitvi Ljudske univerze in o dodatnih prostorih za glasbeno šolo. Obenem pa se zavedamo, da bi, glede na sedanje stanje objekta, to terjalo precejšnja vlaganja," nam odgovarjajo z občine.

Stari in novi del Srednje ekonomske šole se raztezata vzdolž dobršnega dela Vodnikove ulice.
Violeta Vatovec Einspieler

Celje bi raje denar

Celjski primer ni edini v Sloveniji. "Nekatere nepremičnine smo prodali, nekatere menjali, za nekatere pa potekajo postopki neodplačanega prenosa po zakonu o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja pred pristojnim ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo," pravijo na ministrstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta