Dediščina, premalo poznana in pogosto podcenjena

Petra Zemljič Petra Zemljič
28.07.2018 06:49

Prenova grajske arhitekture in kulturne dediščine pri nas je preprosto - zastala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

V register nepremične kulturne dediščine je trenutno vpisanih 29.863 enot nepremičninske kulturne dediščine. Suhoparna statistika pravi, da jih okoli 500 vodijo pod postavko grajska arhitektura. Največ od teh jih je razvalin, ruševin ali arheoloških ostalin. Za 166 grajskih objektov (in sem ne prištevamo samostanov, muzejev, gostiln, psihiatričnih ustanov, domov za ostarele ali zaporov) neposredno ali posredno skrbi država. To so podatki, ki jih imajo na kulturnem ministrstvu, kjer pa ne vodijo evidence lastništva vseh gradov v neposredni državni lasti. Zato nimajo podatka, koliko za kulturno dediščino namenjajo drugi resorji, občine, seveda niti ne, koliko zasebniki. Gre za okvirne podatke, še sporočajo z ministrstva.

Ciril Horjak
Uroš Šoštarič

Varnost, udobje, status

Gradove pri nas so gradili sprva zaradi obrambe in varnosti, kasneje za udobje in dokazovanje statusa v družbi. In zaradi vsega tega so jih nato spet rušili. Gradove so uničevali še potresi, vojne, lokalni spopadi in selitve. Najhuje je bilo med obema vojnama in po drugi, ko so se zgodila množična in načrtna uničevanja grajske arhitekture na Slovenskem. Po podatkih ministrstva za kulturo sta bili svetli izjemi gradova Snežnik in Strmol pri Cerkljah na Gorenjskem. Pa tudi Tuštanj, ki je bil in po vojni ostal v zasebni lasti. Takrat so se začeli prvi parcialni posegi za utrjevanje ruševin (Stari grad v Celju, Kamen pri Begunjah, Rihemberk, Štanjel, Hmeljnik, Kozlov rob, Žužemberk, Kostel, Turjak ...), krpanje streh ali "adaptacije" za namembnosti, ki so gradovom in dvorcem največkrat prinesle več škode kot koristi. V njih so bili vzgojno-izobraževalni ali vzgojno-varstveni zavodi, psihiatrične bolnišnice, vojašnice, zapori, kmetijske zadruge ... Gre za znane gradove: Smlednik, Dornava, Hrastovec, Cmurek, Novo Celje, Begunje, Lanthieri, Jablje ...

Drage najemnine in zadnje opcije

A prenova grajske arhitekture oziroma kulturne dediščine pri nas nasploh je zadnje desetletje preprosto - zastala. "Ministrstvo sicer podpira vse vsebine, ki so usmerjene k ohranjanju in varovanju ter prezentaciji grajske arhitekture. A vse se začne in konča pri denarju. Večina posameznikov in lokalnih skupnosti tega denarja žal nima. Poleg dodatnih finančnih virov si prizadevamo najti tudi rešitve za bolj fleksibilno zakonsko podlago, ki bi omogočala lažje ali pa drugačno najemanje grajskih objektov in nasploh nepremičnin, ki imajo status kulturnega spomenika. Najemnina grajskega objekta ne more biti komercialna, ker ima najemnik popolnoma drugačne pogoje kot najemnik sodobnih pisarniških ali gostinskih prostorov, recimo v Ljubljani. Cene najemnin ali kupnin, ki se oblikujejo skladno z zakonskimi podlagami, so zelo visoke in odvračajo potencialne najemnike in kupce. Če na internetu preverimo prodajo gradov v Provansi ali recimo v sosednji Avstriji, najdemo srednjeveški grad, ki je opremljen, z bazenom, urejeno parkovno površino in se prodaja za malo manj kot dva milijona evrov, pri nas pa te cene dosegajo gradovi, potrebni temeljite obnove. Razumne cene bi pomagale najti najemnike oziroma kupce. Postopek dražbe je danes tak, da začnemo z ocenjeno vrednostjo, potem pa se v naslednjih dveh poskusih cena še znižuje. In kupci seveda čakajo na zadnjo opcijo. Dvorec Slivnica pri Mariboru, ki je v upravljanju ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je bil na primer pred kratkim na dražbi prodan za 181 tisoč evrov."

Pri prvovrstnih spomenikih, kot je baročni Štatenberg, si je težko dovoliti strokovne kikse, ker pri tem trpi ugled cele države, opozarjajo strokovnjaki.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta