Diktat kaosa

Urban Červek
18.03.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Aktualna vlada res ni najbolj pluralna, vključujoča, povezovalna in svobodomiselna, zato pa bi lahko bila vsaj operativna - kot se rada sama postavlja pred javnostjo. Marsikdo je v krizi pripravljen zamižati ne le na eno oko, pač pa na obe očesi pri kakšnem avtoritarnem zdrsu, žalitvi, sovražni pripombi, celo cinizmu (kazni za dijake, na primer), če bi v zameno dobil vsaj učinkovito reševanje krize - v sedanjem času je to smrtonosna epidemija.

Žal smo v Sloveniji dobili oboje - antidemokratične odklone in represivne ukrepe, ki pritičejo (skrajno) desni oblasti, obenem pa zmedeno, kaotično, nekonsistentno, celo neposredno škodljivo ukrepanje v boju zoper epidemijo. Takšno, kot ga ne bi pripisali niti najbolj razglašeni vladi kakšne drugačne politične usmeritve.

Ali povprečen državljan ve, kdaj bo cepljen, kje in s katerim cepivom? Je strategija cepljenja vnaprej pripravljena, javno objavljena, preprosta in vsem razumljiva? Vse prej kot to. Nekateri državljani se na cepljenje prijavljajo kar pri svojih zdravnikih, spet drugi iščejo pot do njega neposredno pri zdravstveni ustanovi ali celo preko portala e-uprave, kjer je prav tako mogoče oddati interes za cepljenje. Ponekod so bili cepljeni že 40-letniki, drugod še 80-letniki ne. Poročali smo o primerih, ko so posameznike klicali po telefonu, naj pridejo takoj v ambulanto, ker je nepričakovano ostalo nekaj cepiva.

Ko na to podlago položimo še zmeden odziv držav EU v zvezi s cepivom AstraZenece, je kaos popoln. Adijo vsa prizadevanja zdravnikov, strokovnjakov pa tudi medijev, da ljudi prepričajo o varnosti cepljenja. Za piko na i prihaja še razkritje, da Slovenija sploh ni kupila vsega cepiva, ki ji je bilo na voljo. Če se bo potrdilo, da je bil razlog v špekulaciji zaradi cene, je to vsega obsojanja vredno. Država se v času epidemije na veliko zadolžuje in zapravlja stotine milijonov evrov za bolj ali manj posrečene ukrepe za pomoč ljudem in podjetjem, sedaj pa pri ključnem ukrepu, ki nas bi lahko edini rešil epidemije, varčuje za manj kot 50 evrov na osebo?!

Predsednik vlade uporablja staro pravilo, da je napad najboljša obramba. No, najprej so poskušali prikazati, da medijska poročila o odločitvi Slovenije ne držijo, dokler niso dejstva le prišla na plan (spet ti zoprni osrednji mediji!). Nato je premier pokazal na svojega predhodnika na položaju ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Ki seveda že po funkciji nosi veliko odgovornost.

A v sistemu, kot ga je vzpostavil Janez Janša, se ve, da o vsem odloča zgolj ena oseba. In kjer odloča zgolj ena oseba, je jasno, da ta tudi odgovarja za posledice teh odločitev. Lahko pa predsednik republike Borut Pahor skliče še en posvet, na katerem bo pozval politike in državljane k slogi in enotnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta