Divji zahod na Kornatih: Priplula turistična ladjica, vnel se je prepir, posredovati je morala policija

Va
27.08.2024 05:30

Kdor prvi pride, prvi melje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Natalija Jurše

Izleti z ladjo so v Narodnem parku Kornati privlačni za turiste, vendar pa domačini negodujejo, češ da niso dorečena pravila privezov v praktično vseh kornatskih zalivih brez koncesije.

Lastnik enega od plovil, Šime Perkov, na Ravnem Žaknu pristaja 12 let. No, zadnje dni niti ne. "Videl sem kos prazne obale in mislil, da čaka name," je Perkov povedal za televizijo HRT, povzel pa je Index.hr.

Do zapleta je po besedah Bruna Dragičevića, lastnika gostinskega objekta, ob katerem s turisti običajno pristane Perkov, tokrat prišlo, ker naj bi bila turistična ladja prehitevala s prihodom, tako da eden od njegovih gostov še ni izplul. Izbruhnil je prepir, posredovala je celo policija, Perkov pa je dobil osem dni prepovedi pristajanja na omenjenem mestu in je ogorčen. "To je omejevanje moje pravice do dela," je prepričan.    

V ozadju so nerešeni upravljavski odnosi na Kornatih, je poročal HRT. Meja pomorskega dobrega ni določena, tako da koncesije do zdaj nista mogla dobiti niti lastnik objekta na Ravnem Žaknu niti Narodni park Kornati. Sicer pa da pristajanje deluje po načelu kdor prvi pride, prvi melje. "Nihče nima pravice odvezati čolna, ki ni njegov, niti na silo zasesti prostora nekomu drugemu," je povedal Šime Ježina, v. d. ravnatelja Narodnega parka Kornati.

Dragičević očitke o zasebni uzurpaciji obale zavrača. To poletje je tudi vložil prošnjo za koncesijo, podlaga za to je naposled v novem zakonu. S tem želi preprečiti neljube scene, kot je bila opisana, je povedal: "Naj koncesionar poskrbi za red." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta