Drugo Švico so našli na Hrvaškem: Čeprav mož ne more delati, zdravnik in zdravnica selitve ne obžalujeta

Va
25.01.2024 13:05

Iskanje ravnovesja med službo in domom je Švicarja in Hercegovko z dvema otrokoma na njegovo pobudo pripeljalo v Split.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Split
Profimedia

Številni mladi zdravniki odhajajo iz Hrvaške s trebuhom za kruhom, se pa zgodi tudi kak prihod in portal Index.hr je našel takšno zgodbo.

V iskanju ravnotežja med poklicnim razdajanjem in zasebnim življenjem sta Švicar in Hercegovka, oba zdravnika, našla Hrvaško in se preselila v Split skupaj z otrokoma, deklici imata tri in šest let. 

"Pobudo je dal moj mož. Želel je spoznati hrvaški jezik in kulturo, najini deklici prav tako," je povedala Barbara Degen, specialistka interne medicine, ki se je posvetila paliativi in novo zaposlitev našla v mobilni paliativni enoti splitsko-dalmatinske županije. Ljubezen do paliativne medicine povezuje z osebno izkušnjo, ko je pomagala hudo bolni babici, ki se je poslavljala od življenja, lajšati trpljenje.  

Soprogova pot je malo bolj zapletena. Pobudnik odhoda družine iz Švice na Hrvaškem še ne sme delati, čeprav tudi specialistov intenzivne medicine, kar je Christian, primanjkuje. Pogoj je dovoljšnje znanje hrvaškega jezika, "to je nekakšen nivo B2", je Barbara malo potožila nad "hrvaško birokracijo". No, motivacije mu gotovo ne manjka. 

Zdaj Splitčanka je povedala tudi, kakšna vrednota je v Švici delo: "Veš, kje si. Veš pa tudi, kaj se od tebe zahteva. Odnosi so zelo kolegialni." 

Družina zdaj v Splitu išče stanovanje za dolgoročni najem in to ni niti malo preprosto, je povedala Barbara, kljub temu pa ne obžalujejo, da so Švico zamenjali za Hrvaško in prednosti, ki jih življenje pri naših sosedih prinaša.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta