"Države naj postavijo človekove pravice migrantov v središče"

Kristina Božič
05.07.2018 11:50

Dunja Mijatović opozarja, da je sedanji pristop evropskih držav iz obvladljivega stanja ustvaril izjemno razdvajajočo tematiko. "To je povzročilo izjemno trpljenje in težave tisočih ljudi, ki so iskali našo zaščito," pravi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice. "Čas je, da evropske države postavijo človekove pravice migrantov, prosilcev za azil in beguncev kot tudi načelo deljenja odgovornosti v center svojih migracijskih in azilnih politik."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojna v Siriji še naprej traja. Mednarodne organizacije v zadnjem tednu posebej opozarjajo na usodo okoli 270 000 beguncev in notranje razseljenih oseb, ki bežijo iz province Deraa, kjer se vrstijo napadi režimskih sil. 
Reuters

Dunja Mijatović je v svoji današnji izjavi zapisala, da varovanje meja in zagotavljanje varnosti ne more imeti za ceno nespoštovanja človekovih pravic. Tako zadnje odločitve Sveta EU kot posameznih članic EU vzbujajo skrb, da države ne spoštujejo svojih zavez po mednarodnem pravu, dodaja.

"Zapiranje otrok, kar je posledica le migrantskega statusa njihovih staršev, predstavlja kršitev njihovih pravic,"  je zapisala Dunja Mijatović, komisarka za človekove pravice Sveta Evrope. 
Ovse
Potem ko je Italija zaprla svoja pristanišča humanitarnim ladjam, je ladja Lifeline pristala konec junija na Malti - njenemu kapitanu napovedujejo malteške oblasti, bodo sodili. Pred sodiščem, kjer so ga zaslišali, so aktivisti opozorili na ceno v življenjih, ki jo terja politika EU. 
Epa
Migrantka, potem ko ji je uspelo prečkati Gibraltar in doseči Španijo. Število prihodov beguncev v Evropo po zahodnem delu Sredozemlja se je v zadnjem času ponovno povečalo - kot opozarjajo raziskovalci nobeni varnostni ukrepi in zidovi ne morejo ustaviti ljudi na begu. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta