Edina pot do dveh držav so pogajanja

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
02.02.2018 10:43

Če bo Slovenija priznala palestinsko državo, bo Izrael to razumel kot propalestinsko in protiizraelsko držo, opozarja nerezidenčni izraelski veleposlanik za Slovenijo Ejal Sela, ki na obiske k nam prihaja iz Jeruzalema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Slovenija se pripravlja, da prizna državo Palestino. Kako bo to vplivalo na odnose med Izraelom in našo državo?
"Ko sem prišel v Slovenijo, sem se želel naučiti čim več o Slovencih, vaši zgodovini in hotenjih ter kako se je Slovenija osamosvojila od Jugoslavije. Toda kontekst slovenske samoodločbe in državnosti je bil prilagojen stanju v regiji v tistemu času. Imeli sta načrtovane meje, organe oblasti, vojaški nadzor nad ozemljem, dobre diplomatske odnose s sosedami ... To je bil koncept slovenske osamosvojitve. Samoodločba je zelo pomembna vrednota, tudi Izrael je ostal na podobni osnovi. Mislim, da bi bilo treba nastanek države Palestine obravnavati v kontekstu tega, kakšno je stanje v regiji. To bi morala biti stvar pogajanj in dogovora med njimi in nami. Toda nisem prepričan, da bi palestinska država, če bi nastala danes, preživela in pripomogla k miru in stabilnosti. Prej obratno, nekatera dejstva bi lahko bila negativna za vse nas, za Izrael, regijo in tudi Evropo. Upam, da razumete, da je drugačen koncept vaše osamosvojitve in tega, kar počnejo Palestinci. Naše uradno stališče je, da lahko le iskrena pogajanja privedejo do države Palestine. Pri tem bi šlo za vprašanja varnosti, meja, beguncev. Morali bi najti odgovore na vsa ta vprašanja."

Ejal Sela, nerezidenčni veleposlanik Izraela v Sloveniji
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta