Erjavec ima podporo poslancev Desusa: "Glede na to, da gre za stare prijatelje, verjemite, da je bil pogovor odkrit"

Žana Vertačnik
13.01.2021 06:00
Po maratonskem srečanju s poslanci Desusa je mandatarski kandidat Koalicije ustavnega loka Karl Erjavec sporočil, da ima podporo štirih poslancev svoje stranke, ki bodo med 43 podpisniki konstruktivne nezaupnice
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav večurno zasedanje poslancev Desus s predsednikom Karlom Erjavcem ni nakazovalo zanj ugodnega razpleta, je nato povedal, da ima podporo vseh svojih poslancev. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Kandidat za mandatarja Koalicije ustavnega loka (KUL) Karl Erjavec je še pred petkom, ko naj bi vložili konstruktivno nezaupnico, začel preštevati poslance. Podpisov pričakuje 43, kolikor jih štejejo SD, LMŠ, SAB, Levica in Desus, ki so Erjavca na organih strank že potrdili za mandatarskega kandidata. S predsednikom, ki bi Desusu lahko prvikrat v zgodovini stranke prinesel mandatarsko funkcijo, se je včeraj sestala četverica s Francem Juršo na čelu, ki z izjemo odkritega podpornika KUL Jurija Lepa že mesec dni molči. Z vmesno prekinitvijo so sestankovali od sredine dneva pa vse do poznega večera, kar je sprva, tudi zaradi manka uradnih informacij, kazalo na morebiten zaplet. Je pa Erjavec po srečanju povedal: "Kot veste, 39 glasov je zagotovljenih, tudi iz stranke SAB so mi sporočili, da bo pet podpisov pod konstruktivno nezaupnico. Kar se tiče poslancev Desus, lahko povem, da bodo poslanci prispevali štiri podpise. Res je, da je razprava trajala veliko časa, predvsem zato, ker smo analizirali tudi na dogodke v lanskem letu." Razprava je bila odkrita, je povedal predsednik Desusa: "Glede na to, da gre za stare prijatelje, verjemite, da je bil pogovor odkrit." Med drugim je dodal, da osebno prevzema odgovornost za 43 poslanskih glasov, ki da so zdaj zagotovljeni, kakšna bo politična usoda projekta KUL, pa bo jasno na izredni seji predvidoma v naslednjem tednu.

"Naša poslanska skupina, vsi poslanci in poslanke podpirajo vložitev konstruktivne nezaupnice, smo enotni v podpori mandatarju Karlu Erjavcu. Moram pa povedati, da to ni projekt Karla Erjavca, ni projekt enega človeka, ampak enakovrednih partnerjev," je sicer po včerajšnjem srečanju poslancev SD z Erjavcem povedala predsednica te stranke Tanja Fajon, ki je prepričana, da je razlogov za menjavo "te škodljive vlade" vsak dan več. "Ne bomo ponavljali napak levosredinskih vlad iz preteklosti, marsikaj smo se naučili in v tem zadnjem obdobju smo precej izboljšali atmosfero in sodelovanje," je zagotovila, da bojazni, da bi se KUL sesula sama vase, ni.

Erjavec, ki se bo s pobudniki KUL znova sestal danes, je sicer pričakoval, da bo te dni opravil še neformalne pogovore s predstavniki SMC. Kot je povedal včeraj, je ta teden že opravil "zelo kratek pogovor" s prvakom SMC Zdravkom Počivalškom, a vsebine ni želel razkriti. Poslanci SMC bodo po besedah Janje Sluga sicer spoštovali odločitve organov stranke. Spomnimo, nedavno so na svetu SMC sklenili, da Erjavca za mandatarja ne podprejo. Ali bodo sklepom na tajnem glasovanju dejansko sledili, težko odgovori, je povedala Sluga. Bo pa, če do glasovanja pride, vodja poslancev SMC "prevzela glasovnico in tajno glasovala".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta