Estetika v kopalnici podrejena funkcionalnosti

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.07.2018 11:15

Povprečna prenova kopalnice stane več kot pet tisoč evrov, še nekoliko višji pa bo znesek, če želimo vgraditi najsodobnejšo sanitarno keramiko z modernimi armaturami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za prenovo kopalnice se po navadi odločimo, ko se preselimo ali če želimo opremo v tem najbolj intimnem prostoru v stanovanju enostavno posodobiti in spremeniti njegov videz. V podjetju MCK opažajo, da se ljudje za prenovo kopalnice odločijo, ko je ta stara 25 ali 30 let. Včasih so v to primorani zaradi dotrajanih inštalacij, pogosto pa zaradi potrebe po nečem novem. "So tudi stranke, ki kopalnice prenavljajo na 10 do 15 let, vendar je takih bistveno manj."

Umivalniki v obliki sklede so stilska izbira za modernejše kopalniške prostore. Prepričajte se, da so globoki najmanj 45 centimetrov, tako da ne boste polivali vode po tleh.
Shutterstock

Od velikosti prostora odvisna količina opreme

Z razvojem tehnologije se spreminja tudi oblikovanje kopalnic, spreminja pa se prav tako način, kako uporabljamo določene prostore. Kopalnica je med bolj obremenjenimi prostori v stanovanju, zato je še toliko bolj pomembno, da ji posvetimo dovolj pozornosti, še posebej, ko načrtujemo prenovo ali gradimo novo, poudarjajo v podjetju Geberit.

Sodobne kopalniške armature so po obliki daleč od klasičnih. Vodo pošiljajo v umivalnik kot slap, imajo odprte šobe ali so narejene v obliki vrelcev. Lahko so termostatske, kar pomeni, da temperaturo vode prilagajajo vašim željam ali pa senzorske in se aktivirajo, ko se jim dovolj približate.
Shutterstock

Prha ali kad?

Uporabni prostor za pršno kabino zajema najmanj 55 do 60 centimetrov, za kad seveda več, medtem ko je za umivalnik potrebnih najmanj 90 centimetrov širine in 55 centimetrov predprostora. Kot ugotavlja Fartak, danes pri sanaciji kopalnice največ ljudi kad zamenja s prho. Seveda pa je najbolje imeti kar oboje. "Če nam velikost prostora to omogoča in si težko predstavljamo razvajanje v kopalnici brez kadi, je najbolje, da imamo oboje. Če pa vidimo, da za eno in drugo ne bo dovolj prostora oziroma bo kopalnica zaradi utesnjenosti nefunkcionalna, je, dolgoročno gledano, bolje izbrati zgolj prho," svetuje sogovornik. Tako v Podjetju MCK kot pri Geberitu opažajo, da so vse bolj priljubljeni tako imenovani breznivojski pršni prostori. Razlogov je več: so diskretni, enostavni za čiščenje in omogočajo bolj svobodno oblikovanje kopalnice. Ob tem v Geberitu še opozorijo, da sanitarna tehnika načrtno vedno bolj izginja v zid. "Ne samo zaradi estetskih razlogov, gre tudi za enostavnost in prilagodljivost takšne vgradnje. Tako odtoki niso več zgolj na tleh, vse pogosteje se vgrajujejo v steno ..."

Različni tipi umivalnikov

V podjetju MCK ugotavljajo, da je največ sprememb ob načrtovanju pri izbiri umivalnika. Izbirate lahko med umivalniki z integriranim podstavkom za prikrivanje cevi in odtokov, obstajajo pa tako v tradicionalnih kot v sodobnih stilih. Druga možnost so umivalniki, ki jih lahko obesite na steno – ti so še posebno idealni za kompaktne kopalnice, saj ustvarijo občutek večjega prostora. Pod takšen umivalnik dodajte pletene košare za shranjevanje. Tretja možnost so umivalniki v obliki sklede, ki so stilska izbira za modernejše kopalniške prostore. Prepričajte se, da so globoki najmanj 45 centimetrov, tako da ne boste polivali vode po tleh. Umivalniki, vgrajeni v kopalniški pult, imajo okoli korita veliko delovno površino za stvari za osebno nego. Pod umivalnikom naj bo vgrajena praktična omarica za shranjevanje kopalniških predmetov. Sodoben konzolni umivalnik z nogami pa bodisi pritrdite na steno bodisi postavite na vrh kopalniškega pulta. Pri izboru upoštevajte potrebe vseh uporabnikov, velikost prostora in želeno končno podobo.

V moderne kopalnice se najpogosteje vgrajujejo viseče bele straniščne školjke brez notranjega roba in z mehanizmom počasnega zapiranja.
Foto: Shutterstock

Prevelike ploščice zmanjšujejo prostor

Kopalniška tla morajo biti takšna, da ne prepuščajo vode - zato je izbira keramičnih ploščic ali kamnitih talnih oblog zelo pomembna. Kot poudari Danijel Fartak iz podjetja MCK, moramo biti pozorni predvsem na funkcionalnost, ne samo na estetiko. "Upoštevati moramo, da bomo v tej kopalnici naslednjih 25 do 30 let, zato naj bo takšna, da se je ne bomo hitro naveličali. Trendi hitro pridejo in tudi odidejo. Klasika je vedno v modi, nevtralne barve keramike pa nam bodo omogočile, da bomo kopalnico kadarkoli lahko popestrili po želji - z brisačami, dekoracijo ..." Bodite pozorni na format ploščic, saj prevelike vizualno zmanjšujejo prostor. Pri manjših kopalnicah je zato primerno uporabiti manjše ploščice in dodati večja ogledala. Stene obložite s takimi ploščicami, da boste dodatno izpostavili vtis, ki ga želite doseči. Po besedah Fartaka so zdaj najbolj aktualne reliefne 3D-ploščice oziroma keramika s kakšnim posebnim efektom in imitacija lesa. Če želite, da so najbolj opazni kopalniški elementi, ki so zanimivih oblik in barv, potem naj bodo stenske ploščice čim bolj nevtralne in enostavne. Sicer pa se poigrajte z barvami ploščic, saj boste tako pozornost prenesli na stene.

Odlagalne police na stenah so vedno dobra rešitev za shranjevanje brisač in drugih potrebščin, ki jih v kopalnici potrebujemo.
Shutterstock

Brez praktičnega pohištva ne gre

Po zadnji Geberitovi raziskavi družina z dvema otrokoma shranjuje v kopalnici povprečno 10 brisač, 24 izdelkov za osebno higieno, 42 kosov kozmetike, več čistilnih sredstev, 12 zvitkov toaletnega papirja in še kaj. To je skupno več kot 90 izdelkov, ki morajo imeti svoj prostor v pogosto že tako majhni kopalnici. Veliko kozmetike in raznih higienskih pripomočkov lahko na vidnih mestih ustvarja vtis neurejenosti, zato poskrbite za dovolj zaprtega odlagalnega prostora. V Geberitu opozarjajo, da je v sodobnih kopalnicah poleg estetike in udobja ključna tudi funkcionalnost. "Sanitarne elemente naj elegantno dopolnjuje moderno in praktično pohištvo. Predali pod umivalnikom ali ob njem z ločenimi manjšimi predelki omogočajo resnično pregledno shranjevanje. Dizajn in posebni materiali pohištva pa so estetska pika na i," trdijo v Geberitu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta