Fatalna rdeča zapeljivka

Simona Golob Polič
24.06.2018 03:52

Barva ženskih ustnic je večja od moških misli. Za življenje so pomembni odtenki rdeče šminke in ne sive kjerkoli drugje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šokira.
Simona Golob Polič

Ljudje so si zmerom barvali ustnice: v Mezopotamiji so drobili poldrage kamne, da so dobili barve za barvanje ustnic, faraoni v starem Egiptu zato, da so bili podobni bogovom, Nefretete je svoje ustnice natirala s kano, Kleopatra si je ustnice barvala z rdečilom iz zdrobljenih hroščev, mravelj in kane. V stari Grčiji so bile našminkane prostitutke, v starem Rimu so se po rdečih ustnicah bogataši razlikovali od revnih. V Angliji 16. stoletja je kraljica Elizabeta I. dovoljevala ličenje z rdečo šminko le predstavnikom višjega sloja in gledališkim igralcem; med vladanjem Viktorije so rdeče ustnice dobile negativen predznak, ki se ga dolgo časa niso znebile.

Pove največ.
Simona Golob Polič
Rdeče in črno: Nicole Scherzinger
Profimedia

Strast in upor

Rdeča barva ustnic povezuje človeka s strastjo, s privlačnostjo in živahnostjo. Je tudi simbol ženske emancipacije, ameriška sufražetka s konca devetnajstega stoletja Elizabeth Cady Stanton ter feministka in borka za socialne pravice Charlotte Perkins Gilman sta si rdečo šminko nadeli kot simbol boja za pravice žensk.
Še zdaj mnoge ženske pravijo, da se z rdečo šminko počutijo bolj samozavestne in suverene. Zaradi zgodovine in zato, ker rdeča barva res poživi in spodbudi vitalnost in aktivnost, raziskovalci barv povedo, da poveča tudi intelektualno dejavnost. Šminka je dobra tudi zato, ker sogovornikovo pozornost usmeri v usta, torej na to, kar ženska pove.
Najsi se moški delajo še tako hladne, se v njih nekaj zaneti, ko pride v njihovo družbo ženska z rdečo šminko na ustih. Znati jo je treba nositi. Rdečilo na ustnicah prinaša elegantno mirnost, lahko je tudi napoved intenzivnega duela. Nikoli pa ni manipulacija, kajti imidž rdeče šminke je povsem razgaljen. Z rdečo šminko ste pred ljudmi gole, a vsi vas gledajo v ustnice. Seveda kličejo tudi k poljubom in odkrivanju skrivnosti, kaj vse nežnega se skriva pod šminko.
Z različnimi odtenki rdeče izražamo značaj, trenutno počutje; ne pozabite, da lahko zgolj z nekaj potegi rdeče šminke ustvarite novo razpoloženje.

Nekatere vsebujejo svinec

Šminke so bile v zgodovini narejene iz nevarnih snovi, a tudi vse niso dobre. Seveda so drugi načini boljši, a na hitro lahko preverite, kako je z vašo, tako, da na roko daste nekaj rdečila, nato podrgnete po njem z zlatim prstanom. Če se barva spremeni in se rdečilo obarva črno, potem veste, da vaša šminka vsebuje svinec. Predvsem pa preverite sezname varnih šmink in se ognite tistih, za katere kozmetična podjetja opravljajo preizkuse na živalih. Naj bo rdeča šminka res izraz svobode, ženstvenosti, popolnosti, poguma, čutnosti, opojnosti, sladkosti, nemira, skrivnosti, šminka, ki bo vase srkala poglede in se smejala poklonom in komplimentom.
Kapitalizem v tržno nišo spreminja vse naše življenje, pa naj gre pri tem za lepoto, partnerstvo, umetnost, zdravje, srečo. Vsa področja našega bivanja so le domine trga, ki postavlja vedno nova merila o tem, kar je idealno, ves čas se domine podirajo in na novo postavljajo. Najdite si svoj odtenek rdeče šminke, ne glede na trenutne modne smernice. Trg nam tako in tako prodaja želje, v nas vzbuja potrebo po spremembi, zadovoljstvu, sreči, najsi gre za rdečo šminko ali za napihljivo blazino za na morje, ki je v tem poletju obvezno v obliki in barvi rožnatega pelikana. Za Slovenijo ni podatka, so pa lani v Nemčiji ženske za šminke porabile 64 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta