(FOTO in VIDEO) Evakuacija na OŠ Draga Kobala

Miha Dajčman Miha Dajčman
24.09.2018 18:07

Na osnovni šoli Draga Kobala Maribor so danes izvedli gasilsko vajo, evakuaciji je sledil še prikaz gašenja na starodaven način

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za poganjanje več kot 100 let stare cisterne so potrebni vsaj štirje gasilci, še dva pa skrbita za gašenje.
Igor Napast

Nestrpni so bili včeraj dopoldne učenci Osnovne šole Draga Kobala Maribor. Napovedana je bila gasilska vaja z evakuacijo učencev in zaposlenih. Najprej v vodstvu šole učencem niso želeli povedati, da se bo vaja zgodila, a je prvotne načrte preprečilo vreme, je pred vajo razlagala Tanja Vintar, specialna in rehabilitacijska pedagoginja.

Vsako leto nekaj novega

Na Osnovni šoli Draga Kobala gasilske vaje vsako leto izvedejo na nov in drugačen način. Tokrat je evakuaciji, ki jo je izvedlo Prostovoljno gasilsko društvo Maribor - Pobrežje, sledila še simulacija gašenja požara s staro brizgalno prikolico ob pomoči konjske vprege, ki so jo izvedli člani PGD Benedikt. "Da ne gre samo za gasilsko vajo evakuacije, ampak tudi za poučno uro zgodovine od blizu," pravi Vintarjeva in še dodaja, da si otroci ob tem, ko jim ponudiš nekaj več, tudi več zapomnijo: "Vajo evakuacije si tako otroci bolje zapomnijo. Če bi se karkoli zgodilo, bi bili dobro pripravljeni." V preteklih letih je na pobudo profesorice Tatjane Praprotnik Žaucer na OŠ Draga Kobala potekalo že reševanje učitelja z avtolestvijo, pa razrez avtomobila z ukleščenim človekom. "Vsako leto se spomnimo česa novega," pravi Tanja Vintar.
{embed_youtube}https://youtu.be/zQD5XqcNrZ0{/embed_youtube}

Cisterna je bila neučinkovita

Otroci so z navdušenjem pozdravili gasilce s Pobrežja in Benedikta. Za nasmehe na obrazu in navdušenje so poskrbeli predvsem slednji, ko so se po odzvanjanju alarma pred šolo pripeljali na stari brizgalni cisterni, ki sta jo pripeljala vprežena konja. Četverica gasilcev je poskrbela za ustvarjanje pritiska s poganjanjem naprave, dva gasilca sta držala cev.

Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta