(FOTO) Potepanje po Gornji Avstriji: Jezera in gore, skoraj kakor doma. Ne nujno lepše, zato pa večje

Branka Bezjak Branka Bezjak
02.07.2024 06:00

Prekrasna narava z jezeri, ujetimi med hribovja, zaznamuje območje Salzkammergut v Gornji Avstriji. Letos je tudi eden od nosilcev projekta Evropska prestolnica kulture 2024v. Sicer pa je tam zmeraj veliko za početi in tudi videti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Attersee je največje med številnimi jezeri na območju regije Salzkammergut.
Branka Bezjak

Sommerfrische (poletni umik) je izraz, s katerim označujejo avstrijsko regijo Salzkammergut. Ta del Gornje Avstrije, ki je obdan z gorami, pod njimi pa ležijo (osvežilna) jezera, je bil namreč od nekdaj zaradi znosnejšega poletnega vremena privlačen za preživljanje dopusta. Pokrajina je videti podobno kakor pri nas ob Blejskem ali Bohinjskem jezeru, le da se pri naših sosedih vse to razteza na veliko večjem območju.

Naravne danosti omogočajo marsikatero športno aktivnost, živahna mesta in idilične vasice z značilno arhitekturo pa še kulturne dogodke. Zlasti je tam živahno s pestro ponudbo letos, ko je mesto Bad Ischl z regijo Salzkammergut evropska prestolnica kulture (EPK) 2024. Sophia Seigner, predstavnica za medije v uradu za turizem Gornje Avstrije, je dejala, da želijo tudi s tem projektom spodbuditi, raztegniti turistični obisk čez vse leto. Ta je sedaj pretežno v poletni sezoni, čeprav je tudi pozimi na voljo veliko aktivnosti.

Središče Bad Ischla ob petkih zasedejo branjevci in branjevke z raznovrstnim blagom.
Branka Bezjak

Sodobnost s tradicijo

V tradicionalno okolje so pripeljali sodobno umetnost, razstave, performanse in jih soočili s tradicijo, lokalnimi rokodelci in mojstri, pridelavo soli, ki je še zmeraj osrednji nosilec gospodarstva. Z delavnicami in povezovanjem 23 lokalnih skupnosti pa želijo prinesti tudi trajnostne učinke, opozoriti, da je treba tudi ta, bolj ruralna območja enakomerno razvijati, skrbeti za trajnostno mobilnost, ekologijo na sploh, nam je skupini novinarjev ob obisku povedala Elisabeth Schweeger, umetniška vodja EPK Bad Ischl in Salzkammergut.

Slikoviti kraj, tako priljubljen pri Azijcih. 
Branka Bezjak

Eden večjih izzivov bo gotovo, kako omejiti in v bolj znosne okvire spraviti naval turistov v slikovito območje Hallstatta, ki je razglašeno tudi za Unescovo svetovno dediščino. Ta biser ob istoimenskem jezeru s krasnimi lesenimi stavbami, oprtimi na pobočje hriba, v glavni sezoni dnevno oblega na tisoče turistov, skupno okoli milijon na leto, pri čemer je stanovalcev le kakih 800. Srečo smo imeli, da smo prišli v kraj dovolj zgodaj, da smo našli parkirišče. Kasneje smo izvedeli, da imamo veliko srečo, marsikomu je ta namen že večkrat propadel, ker ni našel prostora za vozilo. Pri parkiranju in ustavljanju pa so tam zelo strogi, smo izkusili tudi mi. Ker je naš kombi le za dve minuti ustavil, da smo na hitro izstopili, se je šofer že moral zagovarjati pri redarki. Pogajalske spretnosti naše vodnice so nas potem obvarovale kazni.

Slikovito središče Hallstatta
Branka Bezjak

Na hitro smo se nato sprehodili skozi kraj. Za daljše oglede sicer nismo imeli časa, zato pa nam je uspelo videti kostnico na pokopališču. To je gotovo ena bolj neobičajnih stavb. A ne zaradi videza, temveč zaradi vsebine. Na stotine lobanj in tudi drugih kosti je namreč v njej zloženih ob stene. Z lobanj je mogoče razbrati tudi imena in posvetila umrlim. Posebni mojstri so se namreč ukvarjali s tem, da so lobanje lepo očistili, pobelili in jih nato poslikali. Z današnje perspektive se to morda zdi nepietetno, toda razlog je bil povsem praktične narave. Pokopališče je tako majhno, da se je hitro polnilo. Zato so iz posameznega groba po okoli petnajstih letih izkopali kosti, jih očistili, lobanjo (ali še kakšne kosti) pa nato spravili v kostnico. Ko so se začeli žarni pogrebi, je to zamrlo, a še zmeraj lahko na željo posameznika opravijo tudi izkop kosti.

Pokopališče v Hallstattu je tako majhno, da so nekdaj kosti petnajst let po pogrebu prestavili v kostnico.
Branka Bezjak

Ob našem povratku k avtomobilu so se v kraj že začele valiti trume ljudi, zlasti turistov iz Azije, ki jim je Hallstatt posebno blizu. Kitajcem denimo je slikovita vasica ob jezeru tako ljuba, da so na jugu države leta 2012 zgradili celo njeno repliko. V Avstriji so temu sprva nasprotovali, a je to prineslo še večje zanimanje za original. Sedaj bo treba množice vendarle omejiti, ugotavljajo. Preusmeriti na druge lokacije, ob številna jezera, ki so posejana tod okrog: Wolfgangsee, Mondsee, Traunsee, Attersee ...

Sisi na vsakem koraku

Sem so od nekdaj prihajali na počitnice zlasti številni pomembni, znani Avstrijci. Kraj Bad Ischl so po besedah lokalne vodnice imenovali mali Dunaj, saj naj bi bil na promenadi ob reki Traun poleti srečal vse pomembne Dunajčane. V prvi vrsti je te kraje zaznamovala družina Habsburžanov. Cesar Franc Jožef I. je kar 60 let preživljal počitnice v Bad Ischlu. Tukaj sta se s cesarico Elizabeto, bolj znano kot Sisi, tudi zaročila in kot poročno darilo dobila vilo s parkom. V enem delu vile še danes živijo njuni potomci, drugi del je na voljo za oglede, prav tako park. Še do konca oktobra se izplača napraviti izlet in si ogledati vilo z okolico, kajti v parku in v manjšem vrtnem dvorcu so na ogled postavitve svetovno znanega kitajskega umetnika Aj Vej Veja.

Elisabeta l, bolj znana kot Sisi, je upodobljena tudi na pralinah znane slaščičarne Zauner
Branka Bezjak

V mestu je sicer še zmeraj skorajda na vsakem koraku videti napise, ki se navezujejo na Sisi. Bodisi na kakšnih izdelkih bodisi se po njej imenujejo restavracije, penzioni, tudi posebno pijačo so ji namenili. Najbolj znana slaščičarna Zauner, katere tradicija seže še v čase Franca Jožefa in Sisi, izdeluje posebne pralinéje z njeno podobo. Stavba, v kateri sta se spoznala in zaročila, je danes mestni muzej. Zadnji dve leti je bil zaprt, sedaj ga bodo ponovno odprli, tudi po zaslugi projekta EPK. Marsikatera zadeva bo torej ostala tudi po tem, ko se bodo razstave in celoten projekt iztekli, kar je tudi namen in zato so izbrali slogan Kultura je nova sol.

Vilo Lehar so nedavno spet odprli za oglede po obsežni prenovi od temeljev do strehe. 
Branka Bezjak

Tudi orgle v cerkvi svetega Martina so na novo obnovljene, zato je mogoče ponovno uživati v posebnih koncertih. Nasploh je glasba ena od umetniških zvrsti, ki so tukaj močno prisotne. Letos praznujejo 200 let od rojstva skladatelja Antona Brucknerja, v Bad Ischlu je imel domicil Franz Lehár, avtor znanih operet. Njegova vila, prav tako na novo v celoti obnovljena in na voljo za oglede, se dviga ob nabrežju ob reki Traun. Skladatelju vsako leto namenijo tudi poseben festival. Od sodobnih glasbenikov pa so ponosni na svoje rojake, kot so Hubert von Goisern, The Seer in seveda Conchita Wurst. Ta je tudi nastopila na odprtju EPK Bad Ischl in Salzkammergut 2024. Manjkala pa ni niti na paradi ponosa sredi junija.

V visoke grede so zasadili rože, kakršne je na svoje slike ujel Gustav Klimt.
Branka Bezjak

Tudi športni navdušenci bodo tod prišli na svoj račun. Pohodniške poti so na voljo tako za začetnike kot za napredne pohodnike. Enako kolesarji vseh vrst. Pa seveda ne gre pozabiti na vse vodne športe, ki so poleti na voljo tukaj. Izbira je nedvomno velika. Poleg tega lahko nabavite kartico​Salzkammergut, s katero lahko potem uveljavljate popuste. Med vsemi zanimivostmi ne gre pozabiti tradicije. Za turistični oglede sta odprta dva rudnika soli - v Hallstattu in v Altausseeju, kjer so nekoč nacisti skrivali ukradena umetniška dela. Sedaj sta to razstavna rudnika, ki ponujata vpogled v rudarjenje in transport tega dragocenega minerala, ki ga imenujejo belo zlato.

Vila Paulick, v kateri je bival Gustav Klimt med preživljanjem poletnih dni ob jezeru Attersee
Branka Bezjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta