(FOTO) Prizor kot iz sanj: Eksotični flamingi nenadoma pristali v Ninski laguni

D.Ži
15.10.2024 09:07

Izjemen dogodek je presenetil prebivalce Nina, saj je v zaliv nepričakovano priletela največja skupina flamingov, kar so jih kdaj videli na Hrvaškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flamingi v Ninski laguni 
Marija Dejanović

Flamingi oziroma plamenci so ponovno prispeli na območje ninskih solin, podobno kot obetajoč prihod turistov, ki lahko pridejo ali pa tudi ne.

Nenavadne ptice so priletele le dan po dogodku ekološkega opazovanja ptic, ki ga prirejajo že 15 let. Omenjena prireditev je bila prvič organizirana leta 2010, spodbudila pa jo je takratna nagrada EDEN, ki je Nin uvrstila v družino stotih evropskih destinacij odličnosti, s tem pa je Nin postal eden od rajskih krajev trajnostnega turizma v Evropi. V sodelovanju z ornitologi, šolami in meščani se je takrat v Ninu pričelo razvijati opazovanje ptic. Posledica omenjenih aktivnosti je izid priročnika opazovanja ptic v Ninski laguni, katerega namen je povečati poznavanje in skrb za ptičji svet ter oblikovati tako imenovani turistični produkt opazovanja ptic. Letošnji obiskovalci z rožnatim perjem so prispeli v skupini 13 ptic, od tega 6 parov in ena dodatna ptica. Ti neverjetni ptiči so bolj zreli kot prejšnji obiskovalci, kar je razvidno iz njihovih rdečih kril in rožnatega perja na hrbtu, saj spadajo v skupino tako imenovanih evropskih flamingov, ki imajo običajno svetlejše perje. Med temi pernatimi prijatelji je verjetno eden, ki je že bival v edinstveni hrvaški laguni v Ninu.

Marija Dejanović

Tudi tokrat so plamenci presenetili in razveselili prebivalce Nina, pa tudi še vedno prisotne turiste, ki radovedno opazujejo pokrajino in ohranjeno naravno oazo Ninskega zaliva.

Plamenci so dobrodošli gostje, tokratni obisk pa je že peti obisk teh eksotičnih ptic v Ninski laguni. Prvi prihod flaminga je bil novembra 2015. Naslednje leto, septembra in oktobra 2016, je en mladi plamenec ostal v solinah en mesec. V začetku septembra 2017 so v laguni pristali trije pari plamencev. Teh šest posameznikov je priletelo malo pred veliko poplavo, katere rušilna moč je povzročila ogromno škodo v Ninu. Plamenci so med poplavo ostali v trstičju Kraljičine plaže, ko se je vreme umirilo, pa so se vrnili na območje solin, kjer je bilo dovolj hrane zanje, da so tam ostali dva meseca.

Februarja 2022 je prebivalce Nina presenetil le en plamenec, ki se je na močvirnatem območju ob Kraljičini plaži zadržal le nekaj dni.

Nin je letos obiskala največja skupina flamingov. Izročilo pravi, da plamenci iščejo hrano v mokriščih, hranijo pa se med drugim s slanimi raki, kar vpliva na barvo njihovega perja. Izvaljeni mladiči imajo namreč belo perje, ki z leti postane vedno bolj rožnato. Obstaja možnost, da bodo zaradi prihajajočih podnebnih sprememb eksotični plamenci vsako leto ponovno prišli na krajši ali daljši postanek v laguno Nin kot odmor na poti do prezimovališča.

Marija Dejanović

Vabijo vse obiskovalce, da doživijo vznemirljive trenutke, opazujejo in fotografirajo plamence ter uživajo v pogledu na nenavaden prizor z varne razdalje!

Nin – destinacija za opazovanje ptic

Na ornitološkem območju Ninske lagune in širšega območja Nina živi 240 zabeleženih vrst ptic, ki skozi vse leto razveseljujejo ljubitelje narave in prijatelje ptic.

Po 15 letih promocije Nina kot ptičje destinacije je mesto pripravljeno na opazovalce ptic, saj ta promocija predstavlja bogastvo ptic, ki si laguno izberejo za začasno ali stalno prebivališče. Več kot polovico populacije ptic, ki živi na Hrvaškem, lahko med letom opazite v Ninu.

Nin s svojimi plitvinami in močvirji predstavlja veliko vrednost za Hrvaško, Evropo in svet. Na svetu je malo takšnih habitatov in so izjemno ogroženi, saj jih zasipavajo pod pritiskom turističnega razvoja, s čimer pticam jemljejo potrebne habitate za preživetje in jim onemogočajo možnost povečevanja pernate populacije. Nin je destinacija, ki je razvila v svetu precej razvito turistično ponudbo opazovanja ptic. Hrvaška predstavlja še neodkrito območje za 10 milijonov opazovalcev ptic, registriranih v različnih klubih po svetu. Nin in Hrvaška, skupaj z drugimi ornitološkimi rezervati, držita svoje mesto na svetovnem zemljevidu za tržno nišo v razvoju trajnostnega turizma za opazovanje ptic, ki po svojih posebnostih sodi tudi v skupino premium povpraševanja in trajnostnega razvoja.

Nin je že postal zaželena destinacija za opazovanje ptic na Hrvaškem. Tukaj si lahko preberete Priročnik opazovanja ptic v Ninski laguni, kjer najdete podatke o več znanih vrstah kot tudi manj znanih, kot so recimo plamenci, ki bivajo v laguni. V priročniku se nahaja tudi pregled imen vseh 240 vrst ptic, ki jih lahko skozi leto opazujete na širšem območju Nina.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta