(FOTO) Slovenska premiera: Letos morda čez tisoč kodiaqov na naših cestah

Artur Švarc Artur Švarc
29.06.2024 05:00

Da je škoda kodiaq izjemno priljubljen model, zgovorno kažejo že lanske številke. Zanj se je pri nas odločilo 956 kupcev - po večini za bencinsko gnano verzijo. V teh dneh je na ceste zapeljala še nova generacija tega velikana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kodiaq je presenetljivo eden bolje prodajanih avtov v Sloveniji. Letos računajo na več kot tisoč prodanih vozil. 
Peter Pikrovič

Tudi sam sem bil presenečen nad dejstvom, ko so nam odgovorni pri slovenski izpostavi Škode pokazali podatke, ki kažejo, da je kodiaq pravzaprav v samem vrhu po prodaji v modelni strukturi češkega proizvajalca. Takoj za octavio in kamiqom, ki sta lani denimo prepričala skoraj 1694 in 1013 slovenskih kupcev. Zanimiv je tudi podatek, da je tudi delež fizičnih kupcev izjemno visok. Od 400 prodanih primerkov v tem letu so jih kar 300 kupili običajni kupci, ki so nakup avtomobila v večini izpeljali preko znanega Škodinega lizing sistema. In to ne glede na še vedno visoko obrestno mero. Prihod nove generacije križanca z možnostjo sedem sedežev obeta še višje prodajne apetite, zato bi utegnili letošnje leto zaključiti z več kot tisoč prodanimi primerki. Podatki iz minulega leta kažejo še en zanimiv trend pri kupcih. Kar 53 odstotkov teh se jih je odločilo za bencinske motorje, več kot 90 odstotkov za samodejni menjalnik, za štirikolesni pogon 46 odstotkov, v zadnjem obdobju pa so zaznali visoko priljubljenost različic Sportline in RS.

Tega 4,75-metrskega športno-terenskega velikana smo zapeljali na kratek testni krog. Iz Ljubljane do Krvavca in nazaj. V roke tokrat dobim kodiaqa z 1,5-litrskim motorjem in s samodejnim menjalnikom. Zelo tiho in uglajeno se pelje, a vzpenjanje na več kot 1500 metrov visok končni cilj prinaša tudi temu primerno porabo – 9,8 litra. To je bil sicer le kratek krog, za bolj podrobne ugotovitve se bo treba z njim družiti nekoliko dlje. Nova generacija ne prinaša korenite oblikovne spremembe zunanjosti. Zdi se mi, da so oblikovalci vse skupaj le dobro izpilili in k celotnemu paketu dodali le še nekaj novih barv in platišč. Kar se tiče notranjosti, je ta skoraj na las podobna superbovi. Le nekateri oblikovni detajli ju ločijo med seboj. Eden takšnih je denimo vrhnji predal pred sovoznikovim sedežem, ki ga superb nima. Zasnova armaturne plošče je znana, na sredinski konzoli je postavljen 10- oziroma večji 13-palčni zaslon, pod njim pa so mesto našli trije tako imenovani pametni vrtljivi gumbi, ki omogočajo, da preko njih upravljamo temperaturo v kabini, aktiviramo ogrevanje ali zračenje sedežev, izbiramo jakost zračenja, glasnost na radijskemu sprejemniku, izbiramo vozni profil ali pa povečujemo zemljevid na navigaciji. Omeniti velja, da je pri manjšemu zaslonu navigacijski sistem že predhodno vgrajen, a je tega mogoče aktivirati in uporabljati le z nakupom preko spleta. Ne gre za naročnino, ampak enkratni znesek – 390 evrov.

Nad prostornostjo in udobjem potniške kabine se ne bo nihče pritoževal. To Čehi zelo dobro obvladajo. Prtljažnik zdaj meri kar 910 litrov, 75 več od predhodnika, s prelaganjem sedežev pa se ga da povečati vse do 2105 litrov. Pri 7-sedežni verziji, ko sta sedeža v tretji sedežni vrsti v uporabi, je v zadnjem delu prostora seveda precej manj, le 340 litrov, a 80 več kot prej, dodatnih dveh sedežev pa ni možno dokupiti pri priključno-hibridni verziji. V tem primeru prtljažnik zaradi baterij meri 745 litrov.

Notranjost je zdaj v celoti digitalizirana, klima ostaja na gumbih. 
Peter Pikrovič

Motorna paleta je bolj ali manj znana. Revolucije ni na vidiku, prav tako ne napovedane električne verzije. Elektrifikacija z blagohibridno tehnologijo je dosegla 1,5-litrski TSI s 110 kilovati moči, dodatno pa bo kmalu na voljo še različica z oznako 1.5 TSI iV, kjer sistemska moč znaša 150 kW (204 KM), s pogonskim sklopom pa sta povezana še šeststopenjski DSG in baterija s kapaciteto 25,7 kWh, ki naj bi omogočala za več kot 100 kilometrov električnega dosega. Poleg teh so na voljo še bencinski dvolitrski TSI s 150 kilovati in dva dvolitrska dizla s 110 kW (150 KM) in 142 kW (193 KM). Slednji je serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom, medtem ko ob koncu leta v cenike uvrstijo še navitega kodiaqa RS z dvolitrskim TSI-motorjem s 195 kilovati moči.

Tako kot superba so tudi kodiaqa zelo bogato opremili s številnimi novimi varnostnimi asistencami in drugimi uporabnimi pripomočki, daljši je seznam simply clever rešitev, kjer me najbolj navduši suho čistilo za osrednji zaslon, hkrati pa so zanj oblikovali tudi novo strukturo paketov oprem. Za zdaj je na voljo le paket opreme selection, medtem ko se sportline in RS ponudbi pridružujeta med letom. Cena osnovnega bencinskega kodiaqa Je 35.832 evrov, dizelski je za 2826 evrov dražji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta