Glasbene nagrade: Zali Kralj & Gašperju Šantlu znova zlata piščal, absolutni zmagovalci Siddharta

STA, M.D.
30.05.2019 14:33

V Ljubljani so sinoči petič podelili glasbene nagrade zlata piščal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zala Kralj in Gašper Šantl, letošnja slovenska evrovizijska predstavnika, sta zlato piščal prejela že lani za najboljšo skladbo leta - Valovi.
Robert Balen

Kot skladba leta 2018 je bila nagrajena Medrevesa Siddharte, ki je postala tudi izvajalec leta, njihovi Nomadi pa so okronani za album leta. Za novinca leta 2018 sta obveljala Zala Kralj & Gašper Šantl, nagrado za življenjsko delo pa je prejel Janez Bončina - Benč.
Glasbene nagrade zlata piščal so edine slovenske glasbene nagrade in po presoji članov društva Zlata piščal "prava referenca, kar dokazuje zanimanje in izkazano spoštovanje glasbenikov ob prejemu nagrade ali nominaciji". Kot so zapisali v sporočilu za javnost, vedno znova opažajo, kako pomembno je, da glasbeni ceh reflektira samega sebe, poda oceno, nagrado pohvalo. "Bistvenega pomena je, da imajo glasbeniki tudi v Sloveniji svoje glasbenenagrade, katere so sprejeli in s katerimi se lahko identificirajo," menijo v društvu.
Nagrade izbira in podeljuje akademija, v katero so letos povabili 91 članov z različnih področij, povezanih z glasbo - od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več 100 kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2018, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta