Grema na kafe z Brankom Kolarjem: Vinko obstaja in živi nekje srečno

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.06.2018 19:53

Branko Kolar je vodja Akvarija-terarija Maribor, ki je prejšnji teden praznoval 65 let delovanja, a denarja niti za obeležitev častitljive obletnice nimajo, kaj šele za nujno potrebno obnovo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Kolar 
Sašo Bizjak

Z Brankom Kolarjem smo se sestali v lokalu Tabu v neposredni bližini Mestnega parka, kjer stoji Akvarij-terarij. Pil je kavo z mlekom, a kave v lokalih ne pije pogosto, saj mu specifično delo ne dopušča posedanja po lokalih, pravi. Preden smo se v dopoldanskem času sestali, je s sodelavci, v Akvariju-terariju Maribor jih je zaposlenih pet, že oskrbel živali, opravil zdravstveni nadzor in jih nahranil. "Posebej je pomembno, da pred odprtjem opravimo vse pri strupenih živalih, saj njihova oskrba zahteva dodaten mir in koncentracijo," nam je razložil.
Akvarij-terarij je praznoval 65 let, čestitamo.
"To je častitljiva obletnica za tovrstno ustanovo. V tišini Mestnega parka že vrsto let deluje ta naš akvarij-terarij, žalostno pa je, da ga je povozil čas, saj so posamezni akvariji in oprema tam že od začetka. Marsikdo iz tujine ne more verjeti, da se v takšnih razmerah še kdo ukvarja z akvaristiko in krajši čas tudi teraristiko."
So na vidiku rešitve?
"Alarmantna stanja se odpravljajo sproti, tudi občina poskrbi za to. Razvoja pa žal ni. Gasimo požare. Bilo pa bi zaželeno, da bi imeli večje prostore, saj smo pri zagotavljanju prostorov na golem minimumu. Potrebovali bi večje akvarije in terarije, v danih razmerah pa to ni mogoče."
Pred leti so bile predstavljene alternative, napovedoval se je nov akvarij, a je zadeva propadla.
"Ta ideja je zamrla. Predvidena je bila nova lokacija za akvarij v Mestnem parku, a je ta zadeva ostala v predalu. Upam, da ne za vedno."

Branko Kolar se je v Akvariju-terariju Maribor zaposlil leta 1984. Do leta 1990 je bil pomočnik vodje akvarija, po upokojitvi vodje ga je nasledil.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta