Hibridno razkošje po japonsko

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
26.01.2023 00:00

Lexus s peto generacijo razkošnega športnega terenca RX odpira novo poglavje zgodbe tega ikoničnega vozila. Je prestižen, drzen in naelektren – uspeva mu skoraj nemogoče – hkrati izžareva dinamiko in eleganco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

RX je za znamko Lexus v številnih pogledih pionirski model in tudi velika prodajna uspešnica. Od predstavitve leta 1998 je bilo po svetu prodanih več kot 3,5 milijona primerkov, od tega 300.000 v Evropi. Peta generacija pa je ključnega pomena za implementacijo strategije, ki sliši na ime Lexus Electrified.

Samozavestni Japonec

Novi RX že s svojo zunanjo podobo razkriva, da se ne boji prav nobenega tekmeca. Odlikuje ga namreč dinamičen, eleganten in samozavesten značaj, za katerega je najbolj zaslužen novi oblikovalski jezik Next Chapter. Le-ta vključuje novo vretenasto zasnovo karoserije, ki je bila dosežena z integracijo koncepta vretena v celotni sprednji del vozila.

Arhiv naročnika

Oblikovalci so želeli ustvariti drzno obliko zunanjosti. To so dosegli tako, da so podaljšali pokrov motorja, podaljšali medosno razdaljo (za hvalevrednih 60 mm) in znižali strešno linijo (za 10 mm). Črni zadnji stebriček ustvarja podobo lebdeče strehe, zaradi katere ima avtomobil do določene mere kupejevski videz. Dodatno dinamiko ustvarjajo tudi velika 21-palčna platišča. Tu je še svetlobni podpis. Štirikratni žarometi LED so elegantnejši, ostrejši in bolj vodoravni. Dnevne luči so zasnovane v obliki črke L in ustvarjajo mogočen videz. Enovrstične zadnje luči poudarjajo ikonično obliko avtomobila, medtem ko znak Lexus na prtljažnih vratih zaokroža čist in sodoben videz.

V notranjosti je kokpit Tazuna – ime je dobil po japonski besedi za konjske vajeti, ki sporoča, da se novi RX se osredotoča na neposredno in hkrati intuitivno upravljanje – zasnovan okoli voznika. Upravljanje temelji na načelu roke na volanu, oči na cesti. Prav tako novi RX prinaša nov val digitalizacije notranjosti – v kokpitu so izdatno prenovljeni (in večji) multimedijski zaslon, večinformacijski zaslon in centralizirani merilniki, združeni, tako da je njihovo vsebino mogoče brati z minimalnim premikanjem oči in glave.

Arhiv naročnika

Kakovost, ki jo občutite

Oblikovalci so poskušali ustvariti minimalističen in hkrati intuitivno premišljen notranji prostor z uporabo najbolj kakovostnih materialov. Sprednja sedeža sta bila preoblikovana in nudita vrhunsko dostopnost, odlično podporo in učinkovito ogrevanje ter zračenje. Konkavna oblika na stranicah pa zagotavlja ergonomsko oporo okoli pasu. Oblazinjenje je na voljo tudi iz kakovostne imitacije usnja neživalskega izvora, ki je bilo ustvarjeno kot odgovor na naraščajoče povpraševanje veganov in drugih ekološko ozaveščenih potrošnikov. Tako so pri opremi Comfort sedeži, volan in prestavna ročica oblečeni v kakovostno sintetično usnje, ki je na voljo v črni in peščeni barvi.

Arhiv naročnika

Novi RX tako ponuja pet udobnih sedežev in dovolj prostora za prtljago. Zaradi povečane razdalje med sprednjo in zadnjo vrsto sedežev ter na novo oblikovanih sedežev je notranjost še bolj prostorna. Zaradi inteligentne zasnove prtljažnih vrat je prtljažni prostor zdaj 50 mm daljši, inženirjem pa je uspelo znižati nakladalno višino za 30 mm, torej je uporaba prtljažnika, katerega odpiranje in zapiranje vrat se vrši na elektriko, še preprostejša.

Visokorasli atlet

Inženirji so na številnih področjih optimizirali osnovne značilnosti športno-terenske zasnove. Avtomobil se ponaša z nižjim težiščem, boljšo stopnjo vztrajnosti, nižjo težo in večjo torzijsko togostjo. Platforma GA-K zagotavlja tudi izboljšani vodljivost in odzivnost. Novi RX je glede na predhodnika tudi shujšal – za kar 90 kilogramov. Težo vozila so inženirji zmanjšali z uporabo naprednih materialov, kot sta na primer visoko natezno jeklo 2GPa za sredinske stebre in aluminij za krilca in pokrov motorja. Novo je zadnje vzmetenje z več členi, ki omogoča izrazito povečanje zmogljivosti in zagotavlja boljšo bočno stabilnost. Sposobno je prenašati višje ravni navora, poleg tega pa izrazito zmanjša hrup in vibracije.

Arhiv naročnika

Novi RX je v Sloveniji na voljo s tremi različnimi elektrificiranimi pogonskimi sklopi. V središču ponudbe je priključno-hibridna različica RX 450h+, medtem ko vstop v japonsko razkošje na štirih kolesih predstavlja samopolnilni hibrid RX 350h, ki predstavlja učinkovito alternativo dizelskim in bencinskim pogonskim sklopom tekmecev. Za voznike, ki iščejo predvsem navdušujoče zmogljivosti, pa Lexus namenja svoj sploh prvi turbo hibrid, RX 500h, ki je opremljen s sistemom štirikolesnega pogona DIRECT4, s katerim je vozilo suvereno na katerikoli podlagi.

Arhiv naročnika

Absolutno varen

Novi Lexus RX prinaša tudi varnost, v avtomobilskem svetu (in preizkusu Euro NCAP) označeno s petimi zvezdicami. Najnovejša generacija varnostnega paketa Lexus Safety System +, ki je del standardne opreme, zagotavlja izjemno zaščito in številne asistenčne sisteme. Najsodobnejši sistemi nenehno preverjajo dogajanje v prometu in na cesti. Ko zaznajo morebitno nevarnost, takoj opozorijo voznika ter po potrebi prilagodijo hitrost, krmiljenje in zaviranje. Na ta način pomagajo pri izogibanju nesrečam, oziroma pri zmanjševanju njihovih posledic.

Povedano drugače: težko boste našli vozilo, v katerem bi se peljali bolj udobno, zanesljivo in varno.

Arhiv naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.