Hišni ljubljenček - otrokov prijatelj, zaupnik in učitelj za življenje

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
23.10.2020 06:00

Živali nas učijo spoštovanja, odgovornosti, sočutja, prijaznosti, potrpljenja, prijateljstva in predvsem brezpogojne ljubezni. Vrline in vrednote, ki bi jih moral usvojiti vsak otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Prav v minulih dneh smo zaradi hude bolezni izgubili našo komaj osemletno muco Broni. Po pogumnem boju je izdihnila doma, na protibolečinski terapiji in v objemu najbližjih, tudi moje dveinpolletne hčerke. "Žalostna sem, da je Broni umrla," je govorila, čeprav so njene besede bolj kot njena čustva odslikavale mamino in očetovo razpoloženje. Sama, vesela kot vedno, v resnici ni razumela, kaj se dogaja. A led je bil prebit - prvič se je srečala z minljivostjo in smrtjo. Pa tudi solzami staršev. S tisto težjo platjo življenja, ki je prav tako del zgodbe, ki nas jo učijo naši psi, mačke, hrčki, ribice, konji, ponekod, kjer si dovolijo, tudi krave ali pujsi.

Naša prijateljstva z živalmi nam dajejo lekcije, ki so neprecenljive za otrokov razvoj v samostojno, sočutno in prijazno osebo. Po naravi plašna Broni jih je moji razposajenki natrosila cel koš. Najbolj sem ji hvaležna za tisto, da si naklonjenosti ne moreš pridobiti z nasilnim vreščanjem in preganjanjem, pač pa z nežnostjo in lepimi besedami.

Canstockphoto

Kot do živali tudi do ljudi

Otrok, ki se nauči potrpežljivo in prijazno skrbeti za živali, se bo najverjetneje tako obnašal tudi do ljudi. Kdor ima rad živali, ima rad ljudi, bi lahko v tem kontekstu citirali stari rek. Najmlajši družinski član s hišnim ljubljenčkom ne dobi le prijatelja za igro, pač pa tudi zaupnika, ki mu bo vedno stal ob strani. Otroci s psi, mačkami ali drugimi kosmatinci so pogosto bolj spretni v odnosih z drugimi ljudmi in pri sklepanju novih prijateljstev. Verjetno zato, ker vzpostavljanje lepega odnosa z živaljo pomaga graditi socialne veščine. Prijateljstvo z živaljo razvija tudi neverbalno komunikacijo in sposobnost vživljanja v čustva drugega, kar je v dobi pretiranega egoizma nadvse pomembno za zdrav duševni razvoj otoka. Navsezadnje pa imajo otroci, ki imajo doma hišnega ljubljenčka, bolje razvit občutek za odgovornost in skrb za druge. Živali moramo namreč nenehno hraniti, zabavati in nasploh skrbeti za njihovo dobrobit. Otroci, ki skrbijo za žival, bodo verjetno tudi bolj samozavestni in prej samostojni.

Ne srčkane predstave, potrebna je odgovornost

Velja pa, da otroci, mlajši kot deset let, načeloma še niso zmožni samostojno skrbeti za večjo žival. Pa tudi najstnike je pri njihovi skrbi za ljubljenčka treba imeti pod kontrolo. Zlasti pa je treba vedeti, da tri- ali štiriletniki še ne znajo nadzorovati svojih agresivnih impulzov, zato morajo biti ob stiku z živaljo nadzorovani. Seveda tudi ne moremo pričakovati, da bo nabava živali delala vzgojne čudeže. Navsezadnje je zgled staršev tisti, ki bo postavil temelje, kakšen odnos bo otrok gradil ne le z živalmi, ampak tudi z drugimi ljudmi.

Pri odločitvi za hišno žival pa vendarle pretehtajte, ali boste lahko za hišnega ljubljenčka ustrezno skrbeli. Se z nabavo živali strinjajo vsi družinski člani? Mu bodo lahko posvečali dovolj časa za igro, sprehode? Imate za novega člana primerne bivalne razmere? Boste med dopustom lahko zanj zagotovili varstvo? Si lahko privoščite kvalitetno hrano, vso potrebno opremo in veterinarske storitve, če žival zboli? Gre za otrokovo muho ali resnično željo po živali in ali ste pripravljeni prevzeti skrb za ljubljenčka, če se bo otrok te odgovornosti naveličal? Šele če je na vsa zgornja vprašanja odgovor pritrdilen, se smete prepustiti predstavi, kako srčkano bosta skupaj videti vaš otrok in kosmata kepica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta