Ime mi je Bond. James Bond.

Georg Mohr
10.06.2018 05:33

Če pa bi res radi tlačili zemljo po stopinjah agenta 007, lahko po letite na Tajsko, tam je otoček Phang Nga Bay, kjer so snemali film Mož z zlato pištolo. V nekakšnem muzeju na prostem se lahko udobno namestite, vključite računalnik in si ogledate katero od Angleževih mojstrovin. Ni povsem enako, a bolje nekaj kakor nič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daniel Craig bo spet nastopil - nikoli ne reci nikoli.

Tajni agent številka 007 v službi britanske kraljice ima vse: obkrožen je z lepoticami (z dovršenim občutkom za pomanjkljivo oblačenje), vozi najboljše avtomobile na svetu, ki so dodatno opremljeni z zadnjimi, tudi najbolj nemogočimi čudesi tehnike, in je hkrati še nevaren tip, mačo, skrit za masko britanske uglajenosti, ki v žepu nosi slovito licenco za ubijanje. Ima božanski smisel za humor in denarnico, ki se, kot v tistih starih pravljicah, nikdar ne izprazni. Večini moških se ob njegovem življenju pocedijo sline, večina žensk pa vsaj malce našpiči ušesa in privzdigne obrvi, če ji že ne klecnejo kolena. Pa do dveh njegovih najbolj udarnih blagovnih znamk še niti prišli nismo. Prva so pijače: pije le najboljše, najdražje vrste, najraje pa ima navadni koktajl vodka martini. Toda pozor: "Potresen, ne pa premešan!" Še bolj slaven je zaradi svojega načina predstavljanja, ki ga najdemo v naslovu tega pisanja. Malo je moških, ki niso poskusili vsaj enkrat v življenju …

Že ata Ian je imel vse

Bondov lik je ustvaril angleški pisatelj Ian Fleming (rojen leta 1908), ki se je v marsičem zgledoval kar … po sebi. Ian je bil otrok iz nesramno bogate angleške družine, ki mu za prihodnost ni bilo treba skrbeti. Že med šolanjem na prestižnih in dragih angleških univerzah si je prevzel kopico razvad: postal je verižni kadilec, ljubitelj vrhunskih pijač (menda je lahko popil neomejene količine), fanatičen obiskovalec zabav v visoki družbi in ponižen častilec lepih deklet. Ta se premožne partije niso branile. Marsikatera bi ga rada ovila okrog prsta, a se dolgo ni dal – šele v Flemingovih poznih letih je uspelo lady Ann O'Neill. "Bila sem nemočna. Bil je tako izviren, tako duhovit, tako šarmanten, tako čudovit," je dejala. Mimogrede: lady je bila poročena, kar je njeno nemoč zgolj poglabljalo, Fleminga pa podžigalo. Vas spominja na Bonda?

Čeprav se je leta 2015 Monica Belluci že spogledovala z abrahamom, velja za najbolj vroče Bondovo dekle.

Vloga, ki spreminja življenja

Lik Jamesa Bonda je bil nadvse skrbno grajen. Fleming ga je opremljal le z najboljšim od najboljšega, to je junaku dajalo še dodaten šarm. Svoje je dodalo aktualno dogajanje v svetu. Divjala je hladna vojna, v kateri je Bond, jasno, branil interese Zahoda in vselej znova obračunaval z ruskimi agenti. Knjige so klicale po filmski upodobitvi in ni trajalo dolgo, ko je bil posnet prvi film o nepremagljivem agentu. Irec Sean Connery se je kot prvi Bond ponujal sam po sebi. Šarmantni gospod z značilno privzdignjenimi obrvmi je Bonda izstrelil med zvezde. Doslej je bilo posnetih 24 filmov (jubilejnega, petindvajsetega, bomo dočakali prihodnje leto). Vloga Jamesa Bonda je posebna čast in privilegij, ki ti spremeni življenje. Enkrat Bond, za vselej Bond! Le šest igralcev ga je doslej upodabljalo. Vsak je Bondu vdahnil nekaj svojega in vendar Conneryja menda ni presegel še nihče. Karizmatičen nasmešek, prirojena uglajenost, postavnost - Irec je imel vse. Bonda je igral šestkrat, prvič v filmu Dr. No (1962). Sledila sta dva najbolj slavna izmed vseh filmov o Jamesu Bondu Iz Rusije z ljubeznijo (1963) in Goldfinger (1964), Connery pa je čaral s svojimi legendarnimi izjavami pa tudi s šarmom, s katerim je na kolena spravil vsako lepotico. Po šestih filmih se je utrudil. Bil je zvezdnik svetovnega formata in poslej je vloge lahko izbiral.
Le za en film ga je zamenjal Avstralec George Lazenby, ki v projekt ni verjel (kakšna zmota!), nato je vlogo Bonda prevzel Roger Moore. Postavni temnolasi Anglež, ki je imel vse (le igrati ni znal, se pridušajo Angleži), je bil Bond kar sedemkrat, največ doslej. Moore je ohranil večino Conneryjevih najboljših lastnosti, predvsem pa je dokončno osvojil ženska srca.
Timothy Dalton je bil Bond dvakrat, sledil mu je Pierce Brosnan s štirimi upodobitvami. Brosnan je bil drugi nebritanski Bond, ki je igral v štirih filmih, in kot prvi v niti enem, ki bi bil napisan po izvirnem scenariju (po Flemingovi smrti posebna komisija skrbno izbere ljudi, ki smejo napisati nove knjige o Jamesu Bondu). Brosnan je, podobno kot Moore, imel vse, primanjkovalo pa mu je prirojene angleške šarmantnosti.

Sean Connery, menda najbolj šarmantni 007 vseh časov
Reuters

Oblečene punce je težko prepoznati

Podobno kot za glavno vlogo se v svetu filma tepejo tudi za vloge Bondovih deklet. Čeprav te vloge niso preveč častne: prav vsaka konča v Bondovem objemu in v postelji, mnoge so deležne ciničnega, značilnega britanskega humorja v slogu "Gospodična Anders! Oblečene vas sploh nisem prepoznal!" (Mož z zlato pištolo). Skupna značilnost Bondovih deklet je, da morajo biti nadvse seksi, njihova (angleška) filmska imena pa praviloma asociirajo na spolnost. Prva, ki si je upala prevzeti vlogo, je bila švicarska lepotica Ursula Andress, legendarna Honey Rider, ki je v belem bikiniju, kot nekakšno nadzemeljsko bitje, prikorakala naravnost iz oceana (Dr. No). Ne pozabimo – pisalo se je leto 1962, bikini na velikem platnu pa je bil med največjimi grožnjami svetovni morali. Sledile so številne lepotice, med njimi tudi številne zvezdnice: Grace Kelly, Halle Berry, Britt Eckland, Barbara Bach, Jane Seymour in Maud Adams, edina, ki je bila dvakratna "bondica". Vse do zadnje, morda najbolj spektakularne med vsemi, Monike Belluci, v času snemanja stare že 51 let. "Nisem Bondovo dekle, sem Bondova ženska," se je ponosno skušala izviti za mnoge najlepša filmska igralka vseh časov. A ni pomagalo, tudi ona je končala v Bondovem objemu, tudi ona z njim v postelji. Pri Bondu ponos ne šteje, zmagovalec je vselej le eden.

007 vse več pije

Franšiza James Bond je nadvse dobičkonosna – nekje se je pojavil podatek, da so na to temo doslej zaslužili že štirinajst milijard dolarjev! Neverjetna gledanost filmov je seveda tudi imenitna priložnost za reklamo. Vsi vedo, da se z Bondom povezujejo le najboljši, najprestižnejši izdelki. Zato proizvajalci stojijo v vrsti, da bi jih vzeli zraven, in so za to čast pripravljeni plačati praktično vsako vsoto.
Na Bondovem zapestju tako lahko vidimo le znamke najprestižnejših ur. V največ filmih nosi rolex (seveda praviloma zadnji, najnovejši model), v zadnjem času je pobudo prevzela znamka Omega s svojimi najprestižnejšimi modeli. Med avti je prvi med vrhunskimi model Aston Martin DB5, ki ga je leta 1964 predstavil Connery, pozneje pa se je pojavil še v nekaj filmih. Letos so original iz leta 1964 prodali na dražbi. Cena malenkost – 4,6 milijona dolarjev!
Aston Martin je Bondova najpriljubljenejša avtomobilska znamka (vozil je tudi številne druge modele), čeprav je najbolj ekstravagantni, lahko bi rekli celo znanstvenofantastični Bondov avtomobil lotusov esprit, ki se lahko po želji in bliskovito transformira celo v podmornico! Pravico so si kupili še nekateri, naj omenimo zgolj nam bližnjo tovarno BMW, ki je z modelom Z8 postal prava uspešnica.
In kaj zmorejo ti Bondovi avtomobili, da jih tako opevamo? Že prvi je znal spustiti dimno zaveso, takoj nato so uvedli registrsko tablico, ki je v hipu znala spremeniti oznake. Si predstavljate Jamesa Bonda, kako plačuje kazen za napačno parkiranje? Sledila je klasika: katapultni sedež, strojnice, neprebojne šipe, radar. Pa posebne konice, ki so lahko prerezale gume zraven vozečemu avtu, dodatno še dva vodna topova na zadku. Danes se Bondovi avtomobili ponašajo z vsem mogočim, tudi s tiskalnikom, jasno pa je, da ne manjka hladilnik, iz katerega si junak lahko vselej postreže z ohlajeno pijačo. Ali z njo očara eno od tistih, ki bodo na koncu tako ali tako njegove.
In če smo že pri pijačah: 007 vse več pije. Pred Craigom ni nikoli popil 20 pijač v enem filmu, kolikor je njegovo povprečje, kar postavlja na glavo uveljavljeno prepričanje, da so v starih filmih več pili in kadili. Sean Connery je pil pol manj (enajst pijač), enako povprečje je imel tudi Roger Moore. Najmanj je pil Timothy Dalton, ki je zvrnil štiri, pet pijač v filmu. Kajpak to ni odvisno od igralcev, temveč od sponzorjev. Bond, čeprav Otočan, seveda rad srkne tudi dober viski. A njegove priljubljene izbire so druge – sloviti koktajl vodka martini že poznamo, zato se malce pomudimo pri vinih in šampanjcih. Bond je bil zanje seveda strokovnjak (kot za vse na tem ljubem svetu), o čemer se lahko prepričamo iz kake izmed njegovih legendarnih izjav: "Ob ribi je naročila rdeče vino. Moral bi takoj posumiti!" (Iz Rusije z ljubeznijo). Ali: "Draga, nekaterih stvari preprosto ne delamo. Piti topli dom perignon letnik '53 je podobno kot poslušati Beatlese brez zamaškov za ušesa!" (Goldfinger).
Fleming je Bonda počastil s svojim najljubšim šampanjcem znamke Taittinger. A filmarjem je kmalu uspel največji oglaševalski uspeh, partnerstvo med Bondovo franšizo in šampanjcem znamke Bollinger. Bond odtlej pije bollinger, ki naj bi najbolj ustrezal njegovemu karakterju. Za vsak Bondov film priskrbi Bollinger poseben letnik šampanjca, hkrati pa na trg pošlje posebne Bondove polnitve. Za Spectre, v katerem Bond pije bollinger R.D. 2002 (steklenica stane okoli 150 evrov), so naredili tudi posebno omejeno edicijo 307 kristalnih hladilnikov, v katere se udobno namesti Bondova steklenica in nobena druga na tem svetu.
James Bond v filmih povprečno vsakih deset minut in 53 sekund srkne katero od svojih najljubših alkoholnih pijač in Daniel Craig med vsemi Bondi pije največ. Verjetno zato, ker ima najmanj ljubic. Pravzaprav so za Craiga izračunali, da je v prvih treh filmih o Bondu spil devet martinijev, poljubil pa se je le sedemkrat. Katastrofa!
Bondovi filmi slovijo tudi po glasbi, natančneje po uvodni pesmi, ki pozneje zaznamuje ves film. K sodelovanju praviloma povabijo največje zvezdnike, najrazličnejše lestvice pa jih razvrščajo po kakovosti, priljubljenosti itd. Zelo nizko na lestvica sta denimo Madonna (Umri kdaj drugič) in Tina Turner (Zlato oko), precej bolj so se izkazali Tom Jones (Operacija Grom), Adele (Skyfall) in Paul McCartney (Živi in pusti umreti). Za prvakinjo med pevkami velja Shirley Bassey, naslovna pesem za film Goldfinger pa za največji bondovski hit doslej. Shirley je za nagrado pozneje dobila še nekaj pesmi in je edina, ki je naslovno pesem odpela trikrat.

Takih ne delajo več

Ker takih, kot je James Bond, danes več ne delajo, nam ostanejo delčki, ki si jih kot navadni zemljani lahko občasno privoščimo.
Kozarček šampanjčka na kakšni prestižni prireditvi, krog z avtomobilom na kakšnem sejmu, poljub z manekenko v kakšnih drznih sanjah, ko nas žena ne vidi. Licenco za ubijanje, za vsak slučaj, pozabimo.
Če pa bi res radi tlačili zemljo po Bondovih stopinjah, lahko poletite na Tajsko, natančneje na Pukhet. Tam je otoček Phang Nga Bay, kjer so snemali film Mož z zlato pištolo. Iznajdljivi Tajci so tam odprli nekakšen muzej na prostem, kjer se lahko udobno namestite, vključite računalnik in si ogledate kakšno od Bondovih mojstrovin. Ni povsem enako, a bolje nekaj kakor nič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta