Iskanje svetega grala

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
03.06.2018 05:00

Tisti, ki ga najde, sebi in drugim stori dobro. Če ga boste iskali, se od leta 1210 ve, da bi bilo treba brskati in kopati v krajih med Ptujem in Rogatcem, na Boču in okoli njega ali na Hajdini, menda rojstnem kraju Parzivalovega deda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Štajerski kot deželi svetega grala ima odločilno vlogo Boč.

Že veliko prej, preden sta to v filmu Indiana Jones počela Harrison Ford in Sean Connery, so ljudje iskali sveti gral. In ta mit uporabili v umetnosti. Kaj gral je, so stoletja različno govorili. Po eni (krščanski) razlagi je to čaša, skodelica ali kelih, iz katere je Jezus pil pri zadnji večerji, zato ima čudežno moč. Chretien de Troyes, trubadur, ki je prvi pel o njem, in Wolfram von Eschenbach, avtor epa Parzival, nastalega v letih od 1200 do 1210, sta bila prepričana, da je to kamen. Predstavljen je bil tudi kot čarobni kotel Boginje in izvir vsega dobrega, kar na Zemlji uživamo. Za kamen so pisci tudi opozorili, da mora biti povezan s kozmičnimi viri, z vitezi in s svetimi kraji.

Ena od starejših fantazijskih podob svetega grala

Poskrbi za plodnost, obilje in navdih

Po Parzivalu Wolframa von Eschenbacha gral v obliki kamna (ali nasprotno) poskrbi za plodnost zemlje, življenjsko obilje in človekov ustvarjalni navdih. Pri Wagnerju - v njegovi operi je vitezu ime Parsifal - ga najdejo, in ko se to zgodi, njegov sveti sij ošine ljudi in celo obudi mrtvega dobrega kralja, zlo pa je premagano. Grešni ljudje ne morejo priti do svetega grala, lahko ga še toliko iščejo, a ga ne najdejo, je tudi sporočilo opere, Pasifalu se pokaže, ker ima čisto srce. Gralov dvorec v operi ni viden običajnim očem, čeprav predstavlja človekovo edino resničnost, dvorec zlega čarovnika pa je viden in lažje dostopen, čeprav je neresničen, iluzija. Na robu ozaveščenega človeškega delovanja je torej področje nezavednega in nevarnega.

Vitez Wolfram von Eschbach

Zgodbe je treba pripovedovati

O Parzivalu in načinu življenja v stari časih se pri nas ljudje pogovarjajo na literarnih in tudi zgodovinskih srečanjih. Na Ptuju in v drugih naših krajih iz Eschenbachovega Parzivala se v zadnjem desetletju veliko govori o literarnem junaku. Vitez in pesnik Wolfram von Eschenbach, junakov literarni skrbnik, jih je poznal. V pesnitvi je pripoved puščavnika, ki je kot vitez prekrižaril Azijo, Afriko in Evropo ter prejezdil mnoge kraje "od Seville do Celja". Tudi Boč je pomemben v njegovi zgodbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta