Iz vrveža velemesta Zagrebčani radi pobegnejo v mirno okolico, enako svetujejo tudi obiskovalcem

Območje okoli Zagreba, imenovano Zeleni prstan, ponuja aktivnosti za vso družino, zaklade kulturne dediščine, bogastvo kulinarike in vrhunske nastanitve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jarun
Julien Duval

Zagreb je za veliko Slovencev samo glavno mesto sosednje države, postaja na poti proti morju, morda kraj za ogled živalskega vrta ali večjega koncerta, najbližje letališče, v zadnih letih tudi cilj zimskih enodnevnih izletov na adventni sejem. Še slabše kot samo mesto pa poznamo njegovo širšo okolico, znano pod imenom Zeleni prstan. Metropolo namreč obdajajo kraji, znani po kulturni tradiciji, bogati gastronomiji in naravnih znamenitostih. Med njimi so na primer Zaprešić, Sveta Nedelja, Samobor, Jastrebarsko, Velika Gorica, Vrbovec, Dugo Selo in drugi. Ker so iz Slovenije zlahka dosegljivi, jih lahko obiščemo kadarkoli. Še bolj na dosegu roke pa so nam, če se odločimo za nekajdnevno bivanje v Zagrebu in izberemo točke na Zelenem prstanu za kratke izlete.

Samoborsko gorovje
Shutterstock

Aktivne počitnice v Zelenem prstanu Zagreba

Kot že ime pove, Zagreb obdaja zelenilo v vseh oblikah, bodisi obdelana kulturna krajina bodisi neokrnjena narava, v kateri najdemo številne živalske in rastlinske vrste. Med najbolj zanimivimi redkimi prostoživečimi živalmi so denimo kuna zlatica, póstojna oziroma jezerski orel, divja mačka, sinica plašica, zelena rega in druge. Če se ne odločite ravno za fotosafari na te zanimive prebivalce naravnega parka Žumberak, Lonjskega polja, Save ali Črne mlake, je v Zelenem prstanu še vrsta možnosti za aktivno preživljanje prostega časa:

Zagreb ZOO
Ztb

      1. Adrenalinske dejavnosti za male in velike so na voljo v Adrenalinskem centru pri Sveti Nedelji ali v Šervudskem gozdu med Jasko in Zagrebom. Zbudite otroka v sebi in dovolite svojemu podmladku sprostiti odvečno energijo pri plezanju, lokostrelstvu ali paintballu. 

      2. Podeželsko okolje je ravno pravšnje za številne konjeniške klube in ranče, kjer izkušeni jezdeci dobijo priložnost za rekreacijo, začetniki pa lahko prvič sedejo na konja ali zgolj uživajo v družbi plemenitih živali.

      3. Številni umetni ribniki in jezera, na primer Rakitje, ter potoki in rečice, kakršna je denimo Bregančica, so raj za vse vrste ribolova. 

Reka Sava
Shutterstock

      4. Zeleni prstan je idealen za kolesarski turizem, bodisi za ležerno vožnjo skozi ravninske vasi in gozdičke bodisi za zahtevnejše ture z gorskimi kolesi. Na prostranih in gozdnatih pobočjih Medvednice je denimo za kolesarje urejenih devet dobro označenih poti različnih dolžin in težavnosti. Posebna "enduro" pot pa povezuje Sljeme in mesto Zagreb. V zagrebškem zelenem obroču pa je še več poti, prilagojenih vsem tipom kolearjev, denimo v Dugem Selu, v okolici Ivanič-Grada in Jastrebarskega, ob Kolpi ter okoli Samoborja. V mreži kolesarskih poti so označeni tudi gostinski objekti, vinske kleti in kulturno zgodovinske znamenitosti, kjer si lahko kolesarji nahranijo telo in duha.

Lonsko polje
Bojan Haron Markičević

      5. Če so vam pri srcu bolj umirjene dejavnosti, se lahko preizkusite v golfu na igrišču na južnem bregu Save ali se sprostite na jezerih Bundek in Jarun.  

      6. Morda največja posebnost zagrebške okolice, v kateri je najti številne ostanke srednjeveških utrdb, pa so vsakoletni viteški turnirji, s katerimi organizatorji slavijo pomembne zgodovinske bitke na tem območju. Predvsem so zanimive za ogled, obiskovalci pa lahko na njih spoznajo tudi nekaj viteških iger in veščin.

Kaj početi v okolici Zagreba

V Moslavini zelena prostranstva vabijo na rekreacijo in sproščanje, darovi zemlje pa vlečejo v hedonizem in uživanje. Odtenke lokalne kuhinje lahko odkrivate tudi v Samoborju, urbanem biseru z ohranjenim starim mestnim jedrom in številnimi kulturnimi znamenitostmi. Južno od Zagreba leži mikroregija Turopolje, kjer si lahko ogledate Arheološki park Andautonija s starorimskimi ostanki iz 1. stoletja. Severozahdno od Zagreba pa je zanimiv Zaprešić, obdan s kar petimi gradovi.

Zakladi kulturne dediščine

V mirnem podeželskem okolju se ohranja tudi mnogo tradicij in obrti, ki jih na tem območju gojijo že stoletja. Skoraj vsak kraj ima svoje posebnosti, ki so hkrati del hrvaške nematerialne kulturne dediščine. Vanjo sodijo obrti, kot so medičarstvo, opankarstvo, tkanje iz lanu, pa priprava tradicionalnih jedi, kakršni sta "vrbovečka pera" in "rudarska greblica" (oboje je vrsta slane pite), tradicionalni nakit ali ohranjeni dialekti. Vse to so znaki kulture, ki se je razvijala in ohranila med navadnimi ljudmi, obiskovalcem pa pripoveduje o načinu življenja tukajšnjih prebivalcev.

Oddih v podeželskih vilah

Da bi se popolnoma spočili od vsakdanjega stresa in se sprostili v mirnem okolju, se lahko nastanite v katerem od podeželskih zatočišč, kot v Zelenem prstanu imenujejo udobne počitniške hiše. Med njimi najdete tako ultra moderne stavbe, nekatere opremljene z zasebnimi bazeni, kot tudi obnovljene lesene koče. Za vsak okus in žep se najde prava.

Bogastvo avtohtone kulinarike

Vsakodnevno skrb, kako napolniti želodec, vam odvzamejo v restavracijah in gostilnah, kjer pripravljajo tradicionalne podeželske jedi iz sestavin, ki so bile tukaj zmeraj na voljo: jajca, mleko in mlečni izdelki, moka, pšenični zdrob, občasno meso ter sezonsko sadje in zelenjava z domačega vrta so sestavine domače kuhinje okolice Zagreba. Geslo "s kmetije na mizo" tukaj ni marketinški slogan, temveč način življenja, ki se ga še vedno držijo gospodinje v Moslavini, Prigorju, Turopolju in drugod, poleg nekaterih splošno razširjenih jedi pa ima vsak kraj tudi svoje avtohtone specialitete. Za prste polizati so na primer beli žganci, štruklji, turopoljski zrezek s širokimi rezanci in smetanovo omako s šampinjoni, puran z mlinci, pečena raca, pečena telečja krača, krap na žaru, kotlovina, vampi in slivovi cmoki, s katerimi vas pogostijo tukajšnje gospodinje.

Štruklji
Maja Danica Pečanić

Po vinskih cestah

Prav tako pa je treba pokusiti tukajšnja vina, ki sodijo v regijo Hribovita Hrvaška (Bregovita Hrvatska). V vinogradih na južnih pobočjih gričevij so odlične razmere za gojenje vrhunskega grozdja, iz katerega vinogradniki večinoma pridelujejo lahka, sveža bela vina s sadnimi in cvetnimi aromami. V zadnjem času pa so se usmerili tudi v pridelavo kompleksnejših, maceriranih vin.

Slikovita umirjena mesteca in idilične vasi, obilica naravnih lepot, sledovi zgodovine, dobro ohranjena dediščina, bogata domača kuhinja in polne kleti skupaj z iskreno gostoljubnostjo so tiste značilnosti, ki še tako zahtevnega obiskovalca potegnejo iz vrveža velemesta v spokojnost okolice, ki obkroža Zagreb kot zelen prstan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.