Izdaja Afganistana

20.08.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Afganistanci si tega ne zaslužijo, je v nedeljo, ko je postala vrnitev talibanov na oblast dejstvo še s padcem Kabula, na twitterju zapisal Khaled Hosseini. Svetovno znani afganistanski pisatelj, ki je s knjigami - najbolj znani, prevedeni tudi v slovenščino, sta Tek za zmajem in Tisoč veličastnih sonc - mednarodni javnosti odstiral zakulisje zgodovinskih in političnih pretresov Afganistana od sedemdesetih let naprej, je bil nekoč begunec. Po sovjetski okupaciji leta 1978 se kot enajstleten deček z družino, oče je služboval v Parizu, ni več mogel vrniti v domovino. Dobili so azil v ZDA. "Predsedniku Bidnu ni uspelo odgovoriti na osnovno vprašanje, kaj bo Amerika storila ob grozeči humanitarni krizi v Afganistanu," se je Hosseini vprašal in spomnil, da je Washington po padcu Sajgona v še eni krvavi vojni, vietnamski, 130.000 beguncem iz južnega Vietnama, Laosa in Kambodže dovolil vstop v ZDA.

Predvidljiv scenarij, ki je prešel v zadnje dejanje z "zgodovinskim" mirovnim sporazumom Trump-talibani iz februarja 2020, je kot resničnostni šov nove geostrateške partije s tektonskimi premiki mednarodnih razmerij. "Navadni smrtniki" so drobiž v igrah velikih interesov. Te dni jih iz centralnoazijske dežele beži na desettisoče. V strahu pred talibanskim maščevanjem za sodelovanje z zavezniškimi vojskami in vladami, ki so dve desetletji tjakaj izvažale demokracijo. V strahu pred represivnim, šeriatskim primežem afganistanske družbe, ki so jo talibani brutalno, še posebno do žensk, demonstrirali že v svojem prvem "mandatu". Ti ljudje bodo plačali najvišjo ceno ameriških, Natovih, pa tudi evropskih, torej naših napak, zgrešenih politik na pogon dolarskih in evrskih "razvojnih" milijard. Te so se v veliki meri pretakale v žepe orožarsko-varnostne industrije, pogodbenikov, najemniških enot, skozi korupcijske stranpoti pa k peščici afganistanske politične in vojaške elite. Begunski tokovi bodo pljusknili proti Evropi, četudi je šef slovenske diplomacije Logar v sredo zatrdil, da bodo sklenili dogovore z afganistanskimi sosedami, da jih prestrežejo. Mar res? Privoščil si je še sramoten cinizem, ko je napovedal, da je Slovenija v tej humanitarni katastrofi pripravljena sprejeti pet afganistanskih sodelavcev evropske zunanje službe. Da, pet. 5! Da ob tem uporabi besedo solidarnost, je perverzno.

EU je sredi nove boleče lekcije: ZDA odgovornost in posledice za njene vojne in geostrateške interese multilateralno razpršijo med zaveznike in voljne podizvajalce. Ob unilateralni odločitvi o umiku pa ti ostanejo sami. Tako tudi EU s svojimi problemi in z nesposobnostjo, da bi v mednarodni areni razvila strateško avtonomijo. V regiji, kjer so Američani za visoko ceno držali militantne islamiste proč od oblasti, se karte delijo na novo. V vakuum se morda vrača Rusija, vsekakor zaradi trpkega spomina na okupacijski fiasko drugače kot tedaj. Predvsem pa Kitajska! Ta ne prihaja z orožjem, temveč tako, kot v Afriko, z napovedjo vlaganj. Da si s tem zase zagotovi geostrateški vpliv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta