Izdelano po meri: Prileganje na milimeter natančno

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
11.05.2018 03:48

Od omar, sedežnih garnitur do gospodinjskih aparatov - skoraj vse je danes lahko narejeno po željah uporabnika in merah bivalnega prostora. Ugodja je lahko torej več kot dovolj!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri izbiri oblike sedežne garniture je pomembno, da jo prilagodimo zasnovi prostora.
Žakelj
Foto: Shutterstock

Izdelava pohištva po meri je najbolj ustrezen način, da stanovanje opremite s stanovanjsko opremo, ki se povsem prilagodi prostoru. Z individualnim dizajnom kar najbolje izkoristite vsak prosti kotiček, v katerega bi sicer težko postavili industrijsko izdelan kos, in si ustvarite bivalno okolje po svoji meri in okusu.

Kuhinja za vsak okus

V Sloveniji ni več težava priti do mizarja, ki vam bo pohištvo ali kak kos tega izdelal po meri ali vaših željah. Pa tudi večji izdelovalci stanovanjske opreme se zavedajo, da ima vse več kupcev želje, ki presegajo njihovo aktualno ponudbo, zato vam pohištvo priredijo po vaših potrebah. Dejstvo je tudi, da ko izbirate pohištvo po naročilu, imate mnogo bolj proste roke - odločite se za lahko za slog, material, barve in druge podrobnosti ter izbor prilagodite svojim finančnim zmožnostim. Pravzaprav sploh ni kosa pohištva, ki ga danes ne bi bilo mogoče naročiti po meri. Najbolj običajno se odločimo za kuhinje, saj prostor in inštalacije, ki so na voljo, velikokrat otežijo postavitev industrijsko izdelanih elementov. "Vsaka kuhinja, naročena pri nas, je kuhinja po naročilu," pojasni Breda Godler Gajer iz Kuhn'ce. "Prilagojena je končnemu uporabniku, predvsem pa njegovim željam in potrebam, tudi nakupovalnim in prehranjevalnim navadam, številu članov gospodinjstva in seveda prostoru, v katerega bo vgrajena." Gajerjeva svetuje, da preden se odpravite po ogledih, čim natančneje premerite prostor, v katerem bo stala kuhinja: "Izmerite vse, kar vidite. Stene - dimenzije, okna - širino, višino pa tudi višino do okenske police in do okenskega krila. Pri vratih so pomembni višina, širina in podboji. Vrišite vse inštalacije, električne priključke, plinsko napeljavo, morda tudi cevi, posebej pozorno vrišite odtok in vodo pa tudi zračnik za napo. Če so v prostoru kakšne posebnosti, izmerite tudi te in jih vrišite na vaš načrt. Po vašem načrtu se kuhinja izriše v prostor, prav tako pa računalniški programi omogočajo zelo natančno vizualizacijo načrtovane kuhinje." V Kuhn'ci pred dokončnim naročilom priporočajo, da prostor izmeri tudi prodajalec. "Po tem koraku vas do montaže kuhinje loči le še šest do osem tednov, to je čas, potreben za izdelavo oziroma dobavo vseh elementov."

Vsaka kuhinja je individualen projekt in mora biti natančno prilagojena dimenzijam prostora. Širok izbor dimenzij elementov nam omogoča, da zapolnimo prostor z elementi do želenega dela v kuhinji.
Sven Koellmann/Kuhn'ca

Z vgradnimi omarami maksimalno izkoristimo prostor

Po meri vašega stanovanja in okusa lahko naročite tudi pohištvo za dnevne sobe, spalnice, otroške sobe, kopalnice, sedežne garniture, vgradne omare, police, mizice ... Pohištveni kosi, izdelani po meri, vam bodo na primer prišli zelo prav, če ne veste, kako bi industrijsko pohištvo uskladili z nenavadnimi oblikami oken. Neuporabljeni prostor pod stopniščem, denimo, lahko z vgrajenimi policami ali omaricami izkoristite za shranjevanje. Tudi ob poševni steni lahko postavite omare po meri. Prostor, ki ga je težko opremiti, tako ne bo ostal prazen, temveč ga boste koristno uporabili za shranjevanje. Vgradne omare so uporabne in ponujajo racionalne rešitve, opozarjajo v podjetju Akron. "Odlikuje jih maksimalni izkoristek prostora, saj se optimalno prilegajo razpoložljivemu prostoru. Zato so zlasti primerne za posebne prostore, kot so mansarde, niše, prostori pod stopnicami ... Seveda ne smejo manjkati v spalnicah, otroških sobah, kabinetih in predsobah, kjer zagotavljajo red in preglednost." V Akronu še dodajajo, da je razporeditev notranjosti prilagojena potrebam posameznika, predvsem pa potrebam po urejenosti in estetski dovršenosti. "Vgradne omare vedno bolj postajajo okras vsakega ambienta, saj omogočajo neskončne možnosti kombinacij materialov, barv in vzorcev. Od polnil v različnih barvnih kombinacijah iverala do stekel, ogledal in slikovnih potiskov," še sklenejo pri Akronu.

Unikatna sedežna garnitura

Po merah so danes izdelane tudi sedežne garniture. V podjetju Žakelj lahko stranka, če ji standardne dimenzije ne ustrezajo, naroči sedežno garnituro po meri. "Pogosto je težava v dimenziji, ki je prevelika ali premajhna. Takšne predelave so pri nas pogoste in za stranko predelava ne predstavlja visokega doplačila, zato kupci to možnost radi izkoristijo," razloži Irena Žakelj Gašperin. In nadaljuje: "Program sedežnih garnitur je že v osnovi zasnovan tako, da lahko stranka izbira med velikim številom elementov in lahko sestavi zelo različne sestave z različnimi dimenzijami. Najboljše pa je, da stranka v salon pride z želenimi merami in dimenzijami in skupaj izrišemo najbolj primerno postavitev sedežne garniture. Če ima stranka željo po popolnoma unikatni sedežni garnituri, je pri nas možna izdelava tudi takšne."

Unikatna in po meri izdelana sedežna garnitura je vsekakor priložnost, da dnevnemu prostoru dodamo noto popolnega udobja.
Žakelj

Rešitve tudi za manjše kopalnice

Kar nekaj domiselnih rešitev moramo poiskati pri opremljanju kopalnice, zlasti če ta ni ravno dovolj prostorna, da bi v njej imeli prav vse, kar si želimo. V podjetju Keramin, Salon keramičnih ploščic in kopalniške opreme, pravijo, da je na trgu pestra ponudba oblik, barv in funkcionalnosti sanitarne opreme in kopalniškega pohištva, zato opremljanje manjših kopalnic ne predstavlja nobene težave. "Vizualno jo lahko povečamo z uporabo manjših kosov pohištva in sanitarne opreme. Zelo dober primer je recimo viseča školjka, ki zavzame manj prostora in čiščenje okoli nje je veliko lažje kot okoli stoječe. Namesto navadnega ogledala lahko uporabimo omarico z ogledalom in s tem pridobimo dodaten prostor za shranjevanje. Pomagamo si lahko tudi z različnimi kopalniškimi pripomočki, kot so na primer držala, ki se zmontirajo v steno ali obesijo na kabino za prhanje."

Aparati so vse bolj napredni

V manjše domovanje bomo lažje namestili manjše aparate kot večje. Kot pravi Vojka Podkrižnik Goličnik iz podjetja Miele, se mere v klasičnem pomenu besede fizično ne odmikajo tako, kot se premikajo v digitalnem svetu. Pri tem omeni uporabo gospodinjskih aparatov v povezavi s podjetjem Amazon in njihovo govorečo asistentko Alexo. "Pred petimi meseci, ko se je to lansiralo v Nemčiji, od koder se sedaj širi tudi na druge trge, se je Alexa naučila veliko o kuhanju in pranju. Vse skupaj pa deluje tako: 'Alexa, povej Miele, naj ugasne pečico' ali 'Alexa, vprašaj Miele, koliko časa se kuha cvetača."

Proizvajalci sodobnih gospodinjskih aparatov si prizadevajo, da so ti čim bolj prijazni do uporabnika. V povezavi s sodobno elektroniko tudi kuhajo, pečejo in iščejo recepte namesto nas.
Miele
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta