Izhod, ki ni izhod v sili - flancati in miške

Zora Štok Zora Štok
07.02.2018 10:39

Kvašeni ali krhki flancati in miške so ob krofih najbolj značilna pustna sladica. So tudi na pogled zelo zanimivi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miške, priljubljene vsaj tako kot krofi
Youtube

Tako kot o potici ob velikonočnih ali božičnih praznikih se zna razplamteti prav vneta debata tudi o krofih, najbolj seveda v času pusta. Kako narediti testo, da bo ravno prav vzhajalo in bodo krofi rahli. Starejše generacije še vedno prisegajo na mešanje s kuhalnico, vse dokler se v testu ne pojavijo mehurčki, mlajši pa to prepustijo kuhinjskim robotom. Znanost je tudi, kako ravno prav segreti olje in tako preprečiti, da krofi vpijejo preveč olja, ter predvsem, kako ravnati, da bo venec na krofu pravšnji. Da gospodinja, ki jih peče, ne bo doživljala travme, če bo venec nepravih oblik ali bo, bog ne daj, morda malo skrivenčen. In še kakšno vprašanje bi se znalo poroditi ob peki krofov, sploh ko kak predhodni poizkus da za rezultat zmečkane kroglice neenakomernih oblik, na katerih ni ne o rahlosti testa ne o vencu niti sledu. Lahko da so dobri, nikakor pa niso lepi.

Kvašeni flancati
Heutegibtes.com

Spleteni v fantazijske oblike

Izhod v sili je pri roki. Kvašeni ali krhki flancati in miške. Vse troje ob krofih najbolj značilna pustna sladica. Priprava testa je sicer skoraj enaka kot za krofe, le da ne oblikujemo kroglic, pač pa za flancate testo razvaljamo na kvadrate ali pravokotnike, v katere na dveh mestih zarežemo in pazimo le, da ne zarežemo povsem do roba, za miške pa testo zajemamo z žlico in jih polagamo v vroče olje. Torej imamo s pripravo flancatov in mišk veliko manj možnosti, da gre kaj po zlu, še manj verjetno, da se nam pustno pecivo ponesreči, pa imamo s pripravo krhkih flancatov. Te pripravljamo iz testa brez kvasa, tako da je povsem odveč strah, da bi zaradi vzhajanja testa šlo kaj narobe. Ker jih lahko zvijamo in spletamo v različne oblike, tudi v vozle, so na pogled zelo zanimivi.

Krhki flancati
Christina'sCuchina
Profimedia

Še tople potresemo s sladkorjem

Testo pokrijemo s krpo ali ga ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in naj počiva 30 do 45 minut. Potem testo razvaljamo na 0,5 cm debelo in z nazobčanim koleščkom za rezanje testa izrežemo pravokotnike, v katere naredimo dve zarezi. Lahko pa izrežemo tudi trakove in jih po dva ali tri prepletemo, iz daljših lahko naredimo vozle. Olje segrejemo na 170 stopinj. Če nimamo cvrtnika ali kuhinjskega termometra, pravo temperaturo ugotovimo z ročajem lesene kuhalnice - ko ga damo v olje, se morajo okoli ročaja narediti majhni mehurčki, tako vemo, da je pravšnje temperature za cvrenje. Flancate spuščamo v olje, nikakor preveč naenkrat, saj se ne bodo lepo ocvrli. Ko dobijo zlato rumeno barvo, jih s penovko poberemo iz olja in damo na papirnat prtič, da se dobro odcedijo. Še tople flancate obilno potresemo s sladkorjem v prahu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta