Kaj morate storiti, da bo pes med vožnjo zadovoljen in varen

Ob nenadnem zaviranju tudi na psa deluje velika sila, zaradi katere se lahko poškoduje ali poškoduje koga drugega, če ga ne prevažamo na varen način

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Špela Ramovš, vodja marketinga za blagovno znamko Opel v Sloveniji
Anja Cej

Raziskave kažejo, da ima v Sloveniji že skoraj vsako tretje gospodinjstvo psa, delež se je v zadnjih letih zelo povečal. Pes pa dandanes ni več zgolj čuvaj ali družabnik, temveč je pravzaprav družinski član, ki ga skrbnik vzame s sabo na številnih poteh: na obisk, na rekreacijo v naravi – ki koristi obema – pa tudi na izlet in dopust. Večino teh poti opravimo z avtomobilom, zato se moramo zavedati, kako je treba prevažati psa, da mu bo udobno in da bo vožnja varna tako zanj kot za vse druge potnike v avtomobilu.

Pes v voznikovem naročju ni najboljša ideja

Pri avtomobilski znamki Opel so leta 2015 v Sloveniji oblikovali družbeno odgovorni projekt Psom prijazni, v katerem ozaveščajo skrbnike psov, kako lahko sami prispevajo k varnosti potnikov v avtomobilu. »Opazili smo, da mnogo ljudi vozi psa v avtu nepripetega, celo v svojem naročju, kar je sicer videti simpatično, vendar je lahko zelo nevarno,« pravi Špela Ramovš, vodja marketinga za blagovno znamko Opel v Sloveniji. Pri zaviranju namreč tako kot na potnike in prtljago tudi na psa delujejo velike sile, zaradi njih pa se lahko poškoduje ne le pes, temveč tudi potniki.

Tadej Regent

Za nepravilno prevažanje psa ste lahko kaznovani

Še bolj pomembno pa je, da sami naredimo čim več za varnost v prometu, zato so se pri blagovni znamki Opel odločili ozaveščati javnost o tem, kako pravilno prevažamo psa v avtomobilu. »Najbolj varno se pes prevaža v prtljažniku, kjer je ločen od kabine s pregradno mrežo, ali pa v transportnem boksu, bodisi na zadnjem sedežu bodisi v prtljažniku, v vsakem primeru pa mora biti boks pritrjen, da se ne premika. Kuža lahko tudi leži na zadnjih sedežih, vendar mora obvezno nositi oprsnico, s pasom pripeto v vpenjalo za varnostni pas,« pojasnjuje sogovornica in dodaja, da je nepravilno prevažanje psa v Sloveniji prekršek, za katerega vas lahko policist kaznuje z globo.

Anja Cej

Prikažejo pravilen način prevažanja psa

V zavetišču so uredili poseben Oplov kotiček, v katerem lahko lastnikom prikažejo pravilen prevoz psa. To je pomembno predvsem za ljudi, ki iz zavetišča odpeljejo svojega prvega kužka in še nimajo veliko izkušenj, kako ravnati s psom. V kotičku je razstavljena polovica avtomobila, v kateri demonstrirajo varen prevoz psa in z opisnimi tablami opozarjajo na pomembne točke, ki jih morajo poznati lastniki psov. Med prikazano dodatno opremo je denimo tudi pohodna rampa, namenjena večjim psom za lažji vstop v prtljažnik.

ve ce
Uroš Modlič

V Oplovih poslovalnicah so psi dobrodošli

Da se kupci lažje orientirajo, koliko prostora v avtu potrebujejo za prevoz psa, so za kužke odprti tudi Oplovi saloni. In medtem ko se kupci avtomobilov posvetujejo s prodajalci, se lahko njihovi štirinožni prijatelji v Oplovih salonih okrepčajo s priboljški, se osvežijo z vodo in počivajo na postelji v pasjem kotičku. »Potrebe družine se z leti spreminjajo,« pravi Špela Ramovš. »Pred rojstvom otrok lahko kužka prevažamo v boksu na zadnjih sedežih avtomobila, nato ga bomo preselili v prtljažnik, da bo dovolj prostora za otroške sedeže. In če bo v prtljažniku pes, bomo potrebovali še strešni kovček za prtljago. Na vse take malenkosti opozarjajo naši prodajalci v salonih, saj želimo, da bi se vsi čim bolj zavedali pomena varnosti na cesti,« sklene sogovornica.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.