(KOMENTAR) Darila in udarci. Vmes pa še rekonstrukcija Janševe vlade

Matija Stepišnik
13.02.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo. Predsedniki koalicijskih strank Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so spregovorili o prioritetah vlade v boju z epidemijo covida-19 ter protikoronskih ukrepih. Janez Janša, Matej Tonin, Zdravko Počivalšek Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

V navezi SDS-SMC-NSi je prepričanje, da bo konstruktivna nezaupnica padla. Da torej v SMC na glasovanju, četudi je tajno, ne bo razkola, ki bi lahko zasukal razplet preštevanj. V zadnjih tednih se je, tudi z zakulisnimi manevri, izvajalo konsolidacijo manjšinske koalicije - zadnje "darilo" SMC je bilo imenovanje Margete Guček Zakonšek za direktorico bolnišnice Celje. A SMC dobiva tudi udarce, na zadnjem koalicijskem vrhu sta bila na tapeti pravosodna ministrica Kozlovič - tožilska imenovanja so na vladi obtičala - in šef DZ Zorčič, ki mu je bilo jasno sporočeno, naj se zaveda, kdo ga je "nastavil". Posebna zgodba so manevri s poslanci Desusa, pri katerih je Janez Janša izjasnjevanje razmerja do vlade taktično zamaknil.

Niti preračun, da opozicija nima 46 glasov, ne bi pomenil, da v vladi/koaliciji ni napetosti in da ne bodo nastale spremembe. Prvak NSi Matej Tonin je zadnje tedne ponavljal, da bi se bremena morala pravičneje porazdeliti, predvsem v odnosu SMC-NSi. Zato Zdravko Počivalšek v vzdrževanju razmerij moči poudarja, da je SMC jeziček na tehtnici, stranka, na kateri se je z levosredinskih sil skoncentriralo največ pritiskov in zato doživlja "politični pekel". Uvertura v rekonstrukcijo vlade je včerajšnji predlog Janeza Poklukarja za zdravstvenega ministra, še enega direktorja UKC Ljubljana, ki se podaja na nevralgični resor soočanja z epidemijo, kamor se bo v postpandemični perspektivi steklo še več denarja. NSi želja po tem, da bi si priborili več vpliva v zdravstvu, ne skriva. S tem so se potrdile neuradne informacije, da v koaliciji iščejo profil menedžerja. A politično dovolj zanesljivega. S to potezo, tik pred nezaupnico, Janša navzven in navznoter demonstrira, da v vladi ni zastojev, ker da ne bi imeli trdne večine. S potezo, tik pred nezaupnico, Janša demonstrira, da v vladi ni zastojev, ker da ne bi imeli večine. Gre tudi za pritisk, igro z Desusovimi poslanci, saj so iz koalicije takoj zaokrožile neuradne informacije, da je z njimi to usklajeno.

Kam še lahko sežejo rošade? Znano je, da je do Vaska Simonitija denimo v SMC nemalo zamer in kritik, zato je to resor, ki bi ga potencialno SMC lahko izpostavila kot zanimivega v morebitnih menjavah resorjev. A vprašanje je, če bi Janša žrtvoval Simonitija, ki s kulturo "upravlja", kot si premier želi. Kako trden je "nepreklicno odstopljeni" Aleš Hojs, ki si je z izletom na mejo privoščil novo politično šlamastiko? Spet gre za prvoborca SDS-linij. Položaj Simone Kustec je zaradi slabe šolske politike v času epidemije, kar je ljudi pognalo na ulice, politično zelo oslabljen, tudi iz SMC se po tihem sliši, da je skupaj s Kozlovičevo preveč brez politične teže in avtoritete. Je Mitja Slavinec, ki je nadomestil žrtvovanega Jureta Gašpariča, za državnega sekretarja prišel, da bi postal minister? Špekulacija je v obtoku, a za zdaj vsaj uradno zanikana. Še status Jožeta Podgorška, kmetijskega ministra iz Desusa, je odprt. A zanj velja, da je prilagodljiv. Imenovanje novega ministra in obramba trojice interpeliranih bodo po konstruktivni nezaupnici koalicijski testi, ne čisto nezahtevni. Vprašanje, ki ostaja, je, kako bo SMC gledal vse Janševe intervencije v njihove resorje, ki stranko, kolikor je od nje ostalo, dodatno režejo. Doslej so jih stoično prenašali, zadovoljni z drugimi interesno-političnimi izkupički.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta