(KOMENTAR) Kako Vizjak ne bi bil "glup"? Ali smo neumni državljani?

20.10.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Po ponedeljkovem razkritju pogovora med takratnim gospodarskim, danes pa okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom in dolgoletnim lastnikom Term Čatež in Dnevnika Bojanom Petanom o podmiznem trgovanju z delnicami smo upali, da bo ta komentar namenjen ministru v nepreklicnem odstopu. A upanje je umrlo. Ne zadnje in ne zadnjič. Vizjak je objavo gladko pospremil s komentarjem, da gre za montirano manipulacijo. Še več, beremo in poslušamo, kako je ta posnetek star več kot petnajst let in da ga je levi tajkun in takratni član LDS Petan posnel zavoljo svojih koristi. In ali je Vizjak po tem ponovnem političnem polomu dovolj velik, da bi tokrat zares padel ... Vizjak "velik" ni bil nikoli in tudi ne bo, "proslavil" pa se je tudi kot Andrej iz Štajerske s klicem na Val 202, ko je pod pretvezo kritiziral tedanjo predsednico LDS Katarino Kresal v Vegini tožbi proti državi.

Ne glede na to, kdo, zakaj sploh in zakaj je prav zdaj razkril inkriminirani posnetek pogovora, če je ta pristen, je dejstvo, da se je pogovor zgodil. In pika! Vse drugo je preusmerjanje pozornosti od njegove vsebine. Po tem dogodku raven korporativnega upravljanja v Sloveniji ne bo mogla pasti globlje, ker globlje več ne gre. Če pustimo ob strani zidaniško komunikacijo, četudi bi jo moral javni funkcionar in še celo minister povrhu ves čas ohranjati na dostojni ravni, je bila zgroženost pravnika Rajka Pirnata in Irene Prijović iz Združenja nadzornikov po poslušanju posnetka, razkritega v oddaji 24 ur zvečer, več kot zgovorna.

Žal razkriti primer ni edini: še eden v nizu tistih, ki potrjujejo in plastično izrisujejo modus operandi delovanja državnih funkcionarjev, oblastnikov s premierjem Janezom Janšo na čelu, in to vsakič, ko SDS vodi vlado. Tokrat že tretjič in še bolj brutalno. Kriza upravljanja Pošte Slovenije s pritiski na nadzornike, ko so si ti drznili podvomiti o sposobnostih in predvsem domnevnih nezakonitostih menedžerskega izbranca SDS iz Poljčan Tomaža Kokota, denimo še traja. V slogu "nedotakljivih" si je privoščil kar Janševega odvetnika Francija Matoza, ki je nadzornike prepričeval, kaj lahko naročajo in kaj plačajo, medtem ko nadzorujejo njegovega klienta. Matoz pušča svoje "sledi" še v DUTB, Luki Koper, Slovenskih železnicah. Zanimivo bi bilo prisluhniti njegovim zakulisnim pogovorom ...

Če vse razkrito povežemo, se ne moremo znebiti občutka, da gre za metode, ki jih uporablja organizirani kriminal, v Italiji poimenovan mafija. Še ena ugotovitev je po razkritju odmevala, da se to, kar si je privoščil Vizjak v boju brežiških petelinov za termalno vodo, ne bi smelo zgoditi niti v dveh povsem zasebnih družbah. Upamo, da bo Vizjaka na smetišče politične zgodovine odnesla termalna voda, če ga že pitna ob polomu na referendumu ni. Na preizkušnji sta znova tudi koalicijski partnerici Počivalškova SMC in Toninova NSi. A tam smo že vajeni, da ob vseh škandalih SDS uslužno pričakujejo največ pojasnila. Zahtevajo pa? Nič (več). Volitve so blizu.

Pričakujemo pa tudi, da se bodo očitanega primera zlorabe položaja, sumov korupcije in nagovarjanja k zatajitvi plačila davka lotile vse za to poklicane inštitucije v državi ter, če bo treba, zadevi tudi kazensko prišle do dna, preden bo zastarala. In da se razume - za oba sogovornika, če bodo v to smer šli dokazi. Ker sicer? Kdo je prosto po Vizjaku tako "glup", da plačuje davke. Državljani, ki se takšnih poslov ne gremo. Bomo spet izpadli edini "nori" oziroma neumni v teh zgodbah, ki jim ni konca?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta