(KOMENTAR) (Ne) kliči Desus(a)

Matija Stepišnik
16.07.2021 18:32
Andrijaničeva izvolitev za ministra kaže, da (si) je premier začasno pribarantal nekaj miru in nekoliko preokviril serijo porazov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Teden po referendumski nedelji, ko je zgrmel vladni zakon o vodah, je slabe novice za Janševo vlado še stopnjeval. Premier se ni odločil s hitrim rezom - odstavitvijo ministra Vizjaka - vsaj nekoliko omejiti političnih posledic, sledil je veto na zakon o nalezljivih boleznih (ZNB), kar je bila v mandatu desnosredinske koalicije tako rekoč premierna blokada državnega sveta. Včeraj je sledila nova, pri zakonu o avdiovizualnih medijskih storitvah. Že v torek je v parlamentu padel naslednji kandidat za ustavno sodišče Janez Kranjc, v četrtek zakon o DDV. Sosledje dogodkov, ki je potrdilo, da ima manjšinska koalicija zelo nezanesljivo večino v DZ, je vodilo do četrtkovega obrata, (začasnega) umika z dveh front: poleg ZNB še zamik odločanja o demografskem skladu, ki velja za enega ključnih projektov Janševe vlade, tudi v funkciji prestrukturiranja finančnih vzvodov moči.

Ob tem se lahko še vprašamo, ali ni Janša po referendumskem fiasku, ki je okrepil vonj po volitvah, dobil tudi kakšnega svarilnega klica zaveznikov, ki so pred dnevi v Ljubljani razglašali neizmerno srečo, ker Slovenija predseduje Svetu EU. In je konje umiril tudi za zavarovanje tega projekta, v katerem je slovenska vlada podizvajalec v igri večjih interesov. Istočasno je Janševa vlada obrnila kurz upravljanja epidemije z napovedjo, da bodo cepljeni imeli ne glede na epidemiološke razmere bistveno manj ovir v javnem življenju, s čimer je pomirila vsaj del javnosti. Janša je očitno ocenil, da sta demografski sklad in z vetom obremenjeni zakon, ki se mu je napovedovala še ustavna presoja, pretvegan teren za poskus konsolidacije razmajane koalicije, ki jo pri življenju ohranja brezmejno politično kramarstvo Desusa. Nova stava za obrat negativnih trendov, s pospeškom vladni digitalni agendi, ki da jo bodo "kupile" tudi na referendumu zrevoltirane mlajše generacije, je postal predlog Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo. Andrijanič, človek iz mednarodnega korporativnega sveta, je bil že z inavguracijo za predsednika strateškega sveta promoviran kot nov, mlajši obraz politike desne provenience, nov NSi-jev adut po matriki kopiranja Kurzevega modela. V politični prostor ga je - v svetu biznisa bo nekoč gotovo znal kapitalizirati ministrsko funkcijo - pospremila obsežna promocijska akcija interesnih mrež, gotovo zainteresiranih za "digitalne evre", ki so jih vladni trije kralji izpostavljali v četrtkovem skupnem nastopu. SMC je v novi Počivalškovi kupčiji mirno oslabila svojega ministra za javno upravo.

Andrijaničeva izvolitev za ministra kaže, da (si) je premier začasno pribarantal nekaj miru in nekoliko preokviril serijo porazov. Parlament je lahko v blokadi, vlada pa blizu klinične smrti, a ključe do volitev drži v visečem parlamentu, kjer je v medprostoru ugnezden današnji Desus, večni prvak SDS. Vsak pritisk in računi leve sredine - te dni predvsem SD in Tanje Fajon - na Desus v trenutkih, ki bi lahko ogrozili redni konec mandata, so se doslej že sfižili. Opozicija bi si lahko našla drugo delo. Sporočila referendumske nedelje so jim lahko dala dovolj izhodišč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta