(KOMENTAR) Pohvale in kritike policije

Elizabeta Planinšič
29.06.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Da verjame, da policija ravna profesionalno in v skladu s svojimi pristojnostmi, je notranji minister Aleš Hojs pred dvema mesecema odgovarjal za Večer, potem ko je mariborsko okrajno sodišče ustavljalo prekrškovne postopke zoper dijake, ki so na protestu februarja letos zahtevali izobraževanje v šoli. Ker da ti niso bili smotrni, saj so se na teh protestih vsi držali predpisanih ukrepov. V minulih dneh je policija očitno to podporo izgubila. Razlog? Policisti so minuli petek na protestniški proslavi tridesetletnice samostojne Slovenije pregnali tako imenovane rumene jopiče, potem ko so ti provocirali zbrane na Prešernovem trgu. Premier Janša je na twitterju napisal, da je treba "incident preiskati", notranji minister je napovedal poročilo, ki ga mora pripraviti policija, generalni direktor policije Olaj pa je najprej zahteval jasne odgovore, v nedeljo pa odredil nadzor nad delovanjem Policijske uprave Ljubljana.

Tokrat je torej po policiji padlo z druge strani. Da je preveč represivna, so v zadnji mesecih opozarjali mnogi, ki so v času omejitev zaradi koronakrize izražali svoje proteste, policisti pa so jim delili globe. Pa je aktualna oblast takrat slednje zagovarjala, češ da je zaukazane ukrepe pač treba spoštovati. Po petkovih dogodkih so ploščo obrnili. Zdaj je treba ravnanje uniformirancev preveriti. Da so generalnemu direktorju policije niti ušle iz rok, je na twitterju zapisal eden od bolj gorečih zagovornikov aktualne oblasti. Vprašanje je, ali jih je Olaj kdaj sploh imel v svojih rokah. Preko ministra Hojsa razmere v policiji namreč obvladuje vladajoča SDS. Številne kadrovske menjave tistih, ki niso bili pogodu sedanji vladi, so jo dodobra načele, zaradi tega, kar Olaj počne s policijo, prostovoljno odhajata oba njegova namestnika.

Zaupanje državljanov v policijo je tako nizko, kot ni bilo še nikoli doslej. In ker si jo je neprikrito skoraj v celoti podredila politika, bo verjetno še padalo.

Slovenska policija je tako svojo tridesetletnico delovanja v samostojni Sloveniji proslavila z grenkim priokusom. Kako shizofren je lahko njihov položaj, je postalo najbolj jasno prav v zadnjih dneh. Ko so na eni strani po njih še kar letele kritike zaradi ukrepanja na petkovih dogodkih, je v čestitki policiji notranji minister napisal: "Policistke in policisti vsak dan za nas opravljajo veliko delo in pri tem imajo mojo polno podporo." In prav take hvalnice so včeraj poslušali tudi na osrednji proslavi ob dnevi policije na Holmcu. Verjetno jih ni malo v tem večtisočglavem kolektivu, ki so, namesto da bi slavili, zgolj zamahnili z roko. Sami najbolj vedo, kje so danes. Državljani pa vemo le to - da je policistov na terenu vse manj, da so vse pogosteje žrtve političnih spletk in da izgubljajo to, zaradi česar so sploh tukaj - zaupanje ljudi, da jih bo policija varovala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta