(KONCEPTI) Porsche mission X: Električno nadaljevanje za 918 in carrero GT

Artur Švarc
21.06.2023 06:00

Porsche je za svoj 75. rojstni dan pokazal duhovnega naslednika modelov 918 in Carrera GT, ki ga poganja elektrika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Porsche mission X je električno nadaljevanje dveh najbolj strupenih modelov zadnjih desetletij. 
Porsche

Že tri četrt stoletja je minilo od prvega 356, v Stuttgartu pa so pokazali impresivni koncept Mission X. Seveda je takoj jasno, kam reč sodi - to je hiperšportnik na vrhu vsega, kar znamka ima in je imela, in se postavlja ob bok legendam, kot so 959, carrera GT in 918 spyder.

Porsche

Je pa tu ena velika razlika - če so predniki leteli na bencin, mission X pije elektrone. Porsche ob predstavitvi ni razkril parametrov pogona, razen da je arhitektura 900-voltna in se zato avto polni dvakrat hitreje kot taycan turb​o S. Zelo mogoče je, in se ne motimo, da bo pogon prispeval kar Rimac, katerega solastnik je Porsche. Nemci so napovedali, da bo mission X postal najhitrejši cestni legalni avto na Nurburgringu, kar pomeni, da bo moral premagati mercedes-AMG one, ki ima čas 6:35.183. Veliko poudarka so dali aktivni aerodinamiki, ki bo v ovinkih generirala dodatni pritisk k tlom.

Porsche

Avto je videti bolj kot ne pripravljen na izdelavo, oblikovno črpa iz modela 918 Spyder in nekaj navdiha dobiva tudi iz njihovega dirkalnika za Le Mans, sploh vrata, ki se odpirajo navzgor, šipa na njih pa se zaviha proti strešnemu delu, kar je nedvomno dediščina 917, ki je dobil 24-urno dirko v letih 1970 in 1971.

Porsche

Za sedežema je prozorna plošča, ki (namesto motorja) razkazuje baterije, a časi se pač spreminjajo. Voznikovo okolje z oglatim volanom je povsem dirkaško orientirano. Avto v dolžino meri 4,5 metra in je širok 2 metra, visok je 1,2 metra. Medosna razdalja je z 2,73 metra enaka kot pri modelu 918 Spyder. Spredaj je avto obut v 20-palčna, zdaj pa v 21-palčna kolesa. Kdaj točno bo mission X iz koncepta postal avto, ki bo praznil denarnice, še ni znano, a ne prej kot leta 2025.

Porsche
Porsche
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta