Končno razrešili misterij skrivnostnega signala, ki so ga pred 20 leti zabeležili poleg ostankov Titanika

M.R.
28.10.2022 11:45

Leta 1998 je bil poleg mesta, na katerem ležijo ostanki Titanika, zabeležen edinstveni misterij, za katerega do danes ni bilo prave razlage. Je šlo za še en brodolom, geološki pojav ali nekaj povsem tretjega?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetki razbitin Titanika na dnu morja.
Reuters

Paul-Henry Nargeolet je pred 24 leti v bližini razbitin Titanika s sonarjem ujel skrivnosten signal. Več kot 30-krat se je potopil na dno, kjer leži Titanik, a več kot dve desetletji je bil ta signal nepojasnjen. Letos pa so ga le uspeli pojasniti. 

V ekspediciji, ki se je potopila do ostankov Titanika, so v začetku tega leta Nargeolet in njegovi kolegi na globini okoli 2900 metrov uspeli dokumentirati globokomorski greben, ki je poln morskega življenja. 

"Nismo vedeli, kaj bomo odkrili. Na sonarju bi to lahko bilo marsikaj, vključno z ladjo, ki je prav tako doživela brodolom. Želel sem si priložnosti, da preiščem velik objekt, ki se je tako davno pojavil na sonarju. Bilo je neverjetno preiskovati to področje in najti to fascinantno vulkansko formacijo, polno življenja," je dejal.

Ta na novo odkriti bazaltni greben so začasno poimenovali Nargeolet-Fanning po Nargeoletu in raziskovalcu specialistu Oisinu Fanningu, ki je bil tudi član odprave. 

"Ko sem izvedel za možnost potopa, da bi razvozljali misterij tistega, kar je bilo na sonarju opaženo leta 1998, sem vedel, da želim pri tem sodelovati," je dejal Fanning. 

Paul-Henry Nargeolet
Profimedia

Ekipa si sedaj želi svoje odkritje deliti z drugimi znanstveniki, saj želijo razširiti poznavanje življenja v morskih globinah. Med drugim želijo razjasniti, kako živalske vrste, koncentracija organizmov in celotnega ekosistema variirajo med grebenom in ostanki ladje v bližini. 

Raziskovalci so zbrali tudi več vzorcev vode, ki bodo služili za DNK analizo okoliša, na njeni podlagi pa bodo izvedeli več o živalskih vrstah, ki živijo na odkritem grebenu. S pomočjo računalniških modelov bodo skušali razjasniti tudi tamkajšnje življenje, kar sovpada z nenehnimi napori znanstvenikov, ki želijo pojasniti, kako se spužve in korale širijo po oceanu. 

Vse to bo lahko vplivalo tudi na nadaljnje raziskovanje vpliva podnebnih sprememb na oceane in kako bi se ti občutljivi ekosistemi lahko prilagodili ter preživeli ob segrevanju morskih voda. 

"Zbrane informacije moramo deliti z znanstveno skupnostjo in ustvarjalci politike, da bomo lahko zagotovili potrebno pozornost in zaščito za te občutljive ekosisteme, ki si jo zaslužijo," je dejal morski biolog Murray Roberts z britanske univerze v Edinburgu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta