Koranti ružijo za Flisarja, Faka, skakalce ...

Uroš Gramc Uroš Gramc
18.02.2018 06:26

Tri desetletja in pol že kurenti na olimpijskih igrah spodbujajo naše športnike in jim pomagajo do kolajn, tudi v Pjongčagnu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani so člani Društva Korantov 311 Ilko Štuhec pospremili pri zlatu
Arhiv Društva Korantov 311

Pust je končan in pokopan in po izročilu bi morala prag prečiti pomlad. Maske so šle v omare do naslednje svečnice, kurenti pa … No, ja, tudi kožuharji bi morali leči k počitku, a zanje to povsem strogo ne drži. Ker ne sledijo le načelom, da odganjajo in naznanjajo letne čase, ampak napovedo plodno leto in prinašajo srečo, ko kdaj nastopijo še zunaj uradnega pustnega časa. Našim zimskim športnikom so v podporo že desetletja, prvi kurent je šel s Ptuja na olimpijske igre v Sarajevo leta 1984. Od takrat je bilo malo velikih tekmovanj, da bi manjkali, tudi v Pjongčangu bodo - in to tisti, ki so lani do zlate kolajne na svetovnem prvenstvu ponesli Ilko Štuhec. Torej ni vrag, da ne bi spet pomagali doseči kaj žlahtnega.

Ambasadorji dediščine

"S srcem in dušo smo v tem," ko beseda nanese na pust in njegov najbolj prepoznavni pustni lik, izstreli Jože Gašperšič. Ni kaj ugovarjati Gašperju I., prvemu princu ptujskega karnevala in enemu od treh iz družbe pod imenom Ptuj SKI kurent klub (v svojih vrstah imajo tudi aktualno ptujsko vinsko kraljico). S ptujskimi smučarji so najprej združili moči, šli potem povsem na svoje in na treh celinah obiskali štiri olimpijske igre, deset svetovnih prvenstev v alpskem smučanju, bili 27-krat na Zlati lisici … Bili so med prvimi ambasadorji slovenske kulturne dediščine v svetu, promotorji najstarejšega slovenskega mesta in države. "Bili smo pionirji, ledolomilci. Vse to na lastno iniciativo, brez pomoči," pove Gašperšič.

Tako so leta 1988 v Calgaryju ponesli Matejo Svet.
Arhiv Ptuj Ski Kurent Klub

Kako korantijo spraviš v kovček

Če so slednji spodbujali Matejo Svet, Jureta Koširja, Katjo Koren in številne druge smučarje, se tudi že v Društvu skupina Korantov 311 lahko pohvalijo z odličjem. Saj bili so že v podporo slalomistu Mitji Dragšiču, a še bolj odmeva, da so lani Ilki Štuhec "ružili" ob zlatu v St. Moritzu. Čeprav šokirani, ker je Mariborčanka tokrat poškodovana ostala doma, so se vseeno odločili, da odpotujejo v Južno Korejo in navijajo za druge. "Ogledali si bomo tekme naših hokejistov, čutimo, da Jakov Fak lahko še nekaj doseže, in skakalci na ekipni tekmi, upamo tudi, da pridemo na tekmo Filipa Flisarja," je našteval predsednik društva Igor Ramšak, vodja osmerice, ki je za pot zbrala kar 20.000 evrov, precej še vedno z lastnim vložkom.
A denar in vse druge birokratske ovire, ki jih je treba preseči, če hočeš ogromen in kakšnih 50 kilogramov težak kovček spraviti na drugi konec sveta ter tam urediti vso logistiko, bo odtehtalo, če bodo prišli uspehi. "Ni naše poslanstvo le, da odganjamo zimo, poleg pomladi prinašamo dobro in srečo," ponovi Ramšak, kar Ilka Štuhec že dobro ve. Najbrž je čas, da to spoznajo še drugi slovenski olimpijci iz te generacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta