Koroški splavarji: letošnja sezona je še večji izziv od začetkov

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
09.09.2020 06:00

Splavarsko tradicijo na reki Dravi so začeli obujati leta 2000, koronakriza je močno zarezala v posel, saj bodo to sezono dosegli kvečjemu petino lanskih prihodkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za vesla primeta tudi humorist Miha in muzikant Beno.
Nejc Strojnik

Dobrodošli na Taljašniku, ob vstopu na splav pozdravi šofer splava Tadej Žaže in ponudi žganje, ki naj bi ga splavarji, ki so pred stoletjem in več po Dravi prevažali les, imeli tako zelo radi. Zagotovi nam, da bo plovba ob krasnem dnevu mirna. Baje je na tradicionalnem programu splavarjenja zaradi Taljašnikove velikosti, ta med koronakrizo sprejme okoli 60 ljudi, sicer pa tudi dvakrat toliko, mirno tudi v primeru kakšne nepričakovane nevihte. Posadka, ki šteje šest ali sedem članov, namreč pred plovbo na centrali vedno preveri, kakšen je pretok Drave, preučijo tudi radarsko sliko padavin. In če vse "štima", lahko splav iz pristana na Gortini pri Muti izpluje. Tri kilometre dolga pot proti Mariboru se začne, najstarejši flosar Miha, ki na splavu opravlja tudi vlogo humorista, pa poskrbi, da gostje izvejo vse skrivnosti in anekdote. Sploh zanimive so tiste, ki so se zgodile že pred stoletjem ali dvema. Miha pozna vse. Poleg najstarejšega flosarja in šoferja so na splavu vedno tudi reševalec iz vode, vsaj en muzikant in dve frajli. "Vloga frajle je sodelovanje pri animaciji in skrb, da gostje niso žejni ali lačni," nam med vožnjo, medtem ko Miha zabava goste, razloži Martina Verčkovnik, ki pri Koroških splavarjih sodeluje od samega začetka. "Za kosilo bosta golaž in polenta z ocvirki in kruh," nas vmes seznani Miha in vpraša, ali kdo slučajno tega ne je. Po nekaj sekundah tišine nadaljuje, da imajo gostje pri njih vedno izbiro. "Lahko jeste, lahko pa tudi ne," se zareži. "No, v resnici poskrbimo tudi za vegane," nam hitro prišepne Verčkovnikova.

Zelo pomembno je pravilno veslanje. Preizkusijo se lahko tudi gostje.
Koroški Splavarji

Ni avtobusov, ni skupin, le redki iz Avstrije

Koroški splavarji so na trgu prisotni že vse od leta 2000, a je letošnja 21. sezona mogoče še večji izziv od prve. Koronavirus je močno zarezal v posel, konec leta bodo naredili le okoli 20 odstotkov tega, kar ustvarili lani. "Vožnje smo bolj ali manj začeli šele v začetku julija. Ni skupin, ni avtobusov, skorajda ni Avstrijcev, ki jih je bilo v preteklosti veliko. Lani smo imeli ob sobotah tudi po tri vožnje," pove Verčkovnikova, ki v največji meri skrbi ravno za nemško govoreče goste in jim program sproti prevaja. Letošnja sezona tako temelji na individualnih gostih, družinah, parih. Prihajajo Korošci, veliko pa jih zaradi turističnih bonov pride tudi iz drugih regij. "Tudi po cel teden nekateri preživijo na Koroškem in moram reči, da imajo kaj početi. Mi jim z veseljem predlagamo, kaj se še splača videti ali doživeti. Boni so Koroški prinesli veliko lepega. Upam samo, da so bili vsi ponudniki dovolj prijazni in gostoljubni in da se bodo gostje vračali ter širili dober glas o naši regiji. Veliko ljudi ima napačno predstavo o Koroški. Da ni tako urejena. Pa ne le tujci, tudi Slovenci, ki pridejo iz katere druge regije. Ko pridejo, pa so skoraj vsi pozitivno presenečeni. In ko bodo o tem povedali svojim prijateljem, bodo morda v prihodnosti na Koroško prišli tudi oni. Res je pomembno, da se za vsakega gosta maksimalno potrudimo," je prepričana Verčkovnikova.

Martina Verčkovnik s Koroškimi splavarji sodeluje od vsega začetka. 
Nejc Strojnik

Navdušenje nad Hlodovcem

Je pa zato precej drugače na povsem novem splavu Hlodovcu, ki za razliko od tradicionalnega sprejme največ deset ljudi, prvi gostje pa so se z njim peljali ravno v letošnji sezoni. "Hlodovec je zasnovan na izkustvenem doživetju, gostje lahko pomagajo veslati, lahko krojijo plovbo, imamo program za otroke, pari si lahko privoščijo romantično večerjo na splavu ob sončnem zahodu, na splavu lahko organiziramo fantovščine, dekliščine in druga praznovanja. Tudi poroko smo že imeli. Ob vstopu na Hlodovec jih čaka jih flosarska cula, v kateri je pripravljena malica. Vse je lokalno, na voljo sta mošt in jabolčni sok," pove Verčkovnikova in doda, da so gostje veseli, da tradicijo doživijo z vsemi čutili. Zelo jim je všeč, da program poteka v koroškem narečju in da se ne trudijo govoriti pravilne slovenščine. "Še dobro, da smo ga letos ponudili. Ko daš na trg nov produkt, sicer ne veš, kako se bo obnesel, a smo z njim več kot zadovoljni. Sploh v teh koronačasih so vožnje v manjših skupinah izjemno priljubljene."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta