Kralj banan, ki postaja še nepremičninski mogotec

Poslovnež Izet Rastoder, ki zdaj kupuje tudi mariborsko družbo Gorenje Surovina, utegne kmalu priti na lestvico sto najbogatejših Slovencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri dokončanju trgovskega centra na območju Stožic, katerega lastnik je postal za 15 milijonov evrov, mu ne gre vse po načrtih. 
Igor Zaplatil/Delo

Poslovnež Izet Rastoder kupuje mariborsko družbo Gorenje Surovina. Uradne potrditve transakcije, ki naj bi bila zaključena do 15. septembra, včeraj sicer še ni bilo, a je posel po naših informacijah, če ne bi bilo velikega preobrata, pred realizacijo. O tem smo v Večeru že pisali. Po izračunih analitikov revije Manager Rastoder ni več daleč od uvrstitve na lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Za uvrstitev na lansko lestvico je bilo treba imeti najmanj 20,4 milijona evrov premoženja. Rastoderjevo premoženje so ocenili na 18 milijonov evrov. Poslovnež, ki je znan predvsem po trgovanju z bananami, je v zadnjih letih postal pomemben igralec na trgu nepremičnin, zdaj donosen posel očitno vidi tudi v predelavi odpadkov ali pa pri poslu z Gorenjem Surovino pomaga komu drugemu. Ali zelo verjetno ima tudi sam pri tem močne interese, ne nazadnje ima tudi sam veliko opravka denimo z embalažo.
Nepremičnine kupuje v glavnem na dražbah v okviru stečajnih postopkov. Kot dražitelj se pojavi, ko je cena že močno znižana in si lahko od posla obeta lep zaslužek. Z zemljiščem na Bavarskem dvoru v Ljubljani je recimo v pol leta zaslužil milijon evrov. V okviru stečajnega postopka ga je kupil za 1,7 milijona evrov in ga družbi Delta Holding srbskega poslovneža Miroslava Miškovića, ki je tam postavil hotel Intercontinental s petimi zvezdicami, prodal za 2,7 milijona evrov. Neuradno je Rastoder povezan tudi z najbogatejšim Srbom Miodragom Kostićem, ki naj bi mu pomagal pri prevzemu Gorenjske banke.
V okviru stečajnega postopka je lani kupil nedograjeno trgovsko središče ob ljubljanskem stadionu Stožice in gradbeno jamo za 15-nadstropni hotel ob ljubljanski stanovanjski soseski Celovški dvori, ki ga je nameravalo dograditi propadlo gradbeno podjetje Vegrad. Lani se je odločil še za nakup propadajočega nekoč prestižnega hotela Bellevue na elitni lokaciji prav tako v Ljubljani, ki so ga jordanski lastniki prodajali od leta 2014. V začetku lanskega leta je od države na dražbi za 451 tisoč evrov kupil vilo Tamara na Bledu.

Jože Suhadolnik/Delo
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta